Læsetid: 3 min.

’Aviser holder liv i ulovligheder’

Stor razzia har igen påvist ulovligheder i udbringningen af morgenaviser. Mens Bladkompagniet bagatelliserer omfanget, raser budenes fagforening
11. juni 2004

Uddeling af morgenaviser i Storkøbenhavn er stadig præget af massive ulovligheder: Udenlandske avisomdelere uden opholds- og arbejdstilladelse, manglende betaling af moms og a-skat samt omfattende sort arbejde.
Det viser en razzia, som ToldSkat i samarbejde med ordenspoliti fra København, Frederiksberg og Hvidovre gennemførte natten til tirsdag mod i hvert fald fire avisdistributører: Fem omdelere opholdt sig ulovligt i Danmark, otte andre arbejdede sort, mens tre selvstændige vognmænd ikke havde indbetalt skyldig moms og a-skat. Ifølge ToldSkat er det endda kun toppen af isbjerget:
»Det er helt klart, at vi ikke har fat i det hele. Der er mere snyd og lusk i den branche end det, vi afslørede i tirsdags,« siger funktionschef hos ToldSkat København, Jon Mikkelsen, der bl.a. henviser til, at en del omdelere stak af, da de opdagede, at politiet var til stede i de lokaler rundt om i hovedstaden, hvor aviserne hentes tidligt om morgenen.
Formand for bestyrelsen i Bladkompagniet (BK), direktør Hans Peter Nissen fra Berlingske Tidende, vil ikke kalde det for en storm i et glas vand:
»Men efter vores oplysninger er det på grænsen mellem ingenting og slet ingenting,« siger han.

Indernettet
Siden en lignende razzia sidste år i februar har ToldSkat holdt branchen under skærpet opsyn, fortæller Jon Mikkelsen:
»Men desværre har vi ikke kunne spore en positiv effekt af sidste års razzia,« siger han.
»Vi ser stadigvæk, at de små, selvstændige vognmænd, der ofte er af udenlandsk oprindelse, ændrer deres firmanavn, adresse, indehaver, eller firmaer kun har en kort levetid, selv om det er den samme personkreds,« siger Jon Mikkelsen, der taler om »et helt netværk« af især indiske vognmænd. I avisbudenes fagforening, Lager & Handel under SiD, har faglig sekretær Henrik Forchhammer tabt tålmodigheden med bladudgiverne og Bladkompagniet:
»Deres samarbejde med de selvstændige vognmænd må stoppe nu,« kræver han.
Forchhammer er ikke i tvivl om, at bladudgiverne bevidst løber fra deres ansvar ved at se gennem fingre med, at en stor del af avisomdelingen blive ordnet af de små, selvstændige vognmænd, der igen ansætter omdelere, som der ikke er nogen kontrol med. Han peger på, at tirsdagens razzia viste, at op mod en fjerdedel af vognmændenes omdelere arbejdede ulovligt på den ene eller anden vis.
»Det er da absurd, at den fjerde. statsmagt, altså aviserne, bliver ved med at holde liv i ulovligheder,« siger han og undrer sig over, at samfundet skal bruge så store ressourcer for at sikre, at bladudgiverne holder deres sti ren.
Bladkompagniet, som sammen med 35 distributører og ca. 500 vognmænd står for omdeling af morgenaviser til ca. 300.000 husstande, tager afstand fra enhver form for ulovligheder, understreger bestyrelsesformand Hans Peter Nissen.
»Vi er kommet meget langt med at bekæmpe ulovlighederne siden sidste forår,« siger han og understreger, at »alle ved, at hvis en distributør har det mindste kendskab til ulovligheder uden at gøre noget ved det, så ryger han. Det står i deres kontrakter med BK.«
I ’gamle dage’ var avisomdelerne ansat af BK, der ejes fifty-fifty af Politikens Hus og Berlingske Tidende. For at spare omkostninger og som et led i rationalisering er omdelingen for nogle år siden udliciteret til private distributører, der ud over overenskomstansatte bude også har kontrakt med selvstændige vognmænd, der igen har folk ansat. Og det er ude i de yderste led af kæden, at der er så godt som frit spil for ulovligheder, som tirsdagens razzia har vist.
Hans Peter Nissen vil dog gerne medgive, at det er svært for BK at sikre sig mod, at budene i det yderste led benytter sig af falske identiteter og arbejder i andres navn. BK er derfor tilfreds med ToldSkats indsats, selv om bestyrelsesformanden vurderer, at »det konkrete resultat af indsatsen var nede i småtingsafdelingen.«

Ulovlige Information’er
Det billede — at ulovlighederne er i småtingsafdelingen — kan fuldmægtig Michael Sørensen fra ToldSkat ikke genkende.
»Det er slet ikke vores indtryk, at ulovlighederne er af beskedent omfang. Der er rigtig store problemer med det her, og den samme erfaring har ToldSkat i Hillerød gjort,« siger han.
Information, som også hver morgen får distribueret ca. 2.200 aviser af Bladkompagniet, har med et brev fra administrerende direktør Henrik Bo Nielsen bedt om en redegørelse for, hvordan BK vil sikre, at der skabes ordnede forhold hos kompagniets underleverandører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her