Læsetid: 2 min.

Bærbart teater

9. juni 2004

Spot
Det er en sand åbenbaring. Nettet har i al ubemærkethed revolutioneret de gamle medier. Lige nu hører jeg Voces Kvartetten spille strygekvartet af Mozart. Er vi ikke mange, der engang imellem tænker: »Jeg burde egentlig høre noget mere klassisk«.
Men vi får aldrig tændt for stereoanlægget. Det står, hvor det stod i den pure ungdom – midt i husets centrale rum hvorfra rockmusikken kunne sprede sig. I dag siger familien nej. Det er der den bærbare kommer ind. Man taster ind på radioen og går direkte på.

Nu klapper publikum – det er næsten som at være der selv. KV 465 er færdig. Nu strømmer ny finsk musik for kantele ud af højttalerne. Et hurtigt søg fortæller, at kantelen er en hul, vingeformet resonanskasse lavet af ét stykke træ overspændt med et varierende antal metalstrenge. Så ved jeg det.
I aften vil jeg genopdage radioteatret. Jeg vil sidde i mit lille hjørne af stuen og klokken 20.05 vil radioteatret på P2 servicere mig med Morti Vizkis I mine arme, der fremføres af Susse Wold. Det er en eksistentiel indre monolog, hvor en kvindelig forfatter netop har ringet efter ambulancen, fordi hendes mand har skudt sig og har lagt sig til at dø på gulvet i villaen i Nice.
Det udvikler sig, kan jeg læse af den fine programbeskrivelse på nettet.

Vi lever i en overvisualiseret tid, hvilket ganske besynderligt frarøver os evnen til at danne indre billeder.
I aften vil jeg kun være distraheret af computerens skærm, der skal være mit travle jegs nødvendige alibi til bare at høre og ikke se. Og så vil jeg se, hvilke billeder Susse Wolds spil får frem. Jeg vil se personerne for mig. Uden at få dem vist.
Det kunne godt gå hen og blive en trend. At vi begynder at insistere på selv at få et rum at tolke oplevelsen ind i. Fordi vi er mættet af endimensionelle billedbårne budskaber. Tænk sig: Cyperspace byder op til kulturel dannelse.

*www.dr.dk/p2 20.05 Teateraften

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu