Læsetid: 2 min.

Begmand til våbenproducent i Hesselø-sag

Et enigt Naturklagenævn pålægger radarfirmaet Weibel A/S at sløjfe ulovlig anlagt flyveplads og havneanlæg på firmaets privatejede ø i Kattegat
26. juni 2004

Hensynet til fredede strandenge, til enestående rullestensvolde fra istiden samt til sjældne sæler og fugle vejede tungest for Naturklagenævnet, der i går offentliggjorde sin afgørelse i sagen om Hesselø:
Radarfirmaet Weibel A/S skal inden seks måneder reetablere naturen og påbegynde sløjfningen af de ulovlige anlægsarbejder, som firmaet har gennemført på den privatejede ø. Dermed bakker nævnet op bag det påbud om reetablering, som Frederiksborg Amt i efteråret gav til Weibel, som straks indbragte påbuddet for Naturklagenævnet.
Afgørelsen, som er dateret torsdag, blev truffet af et enigt nævn, der altså ikke fandt forståelse for Weibels argumenter.
Firmaet har bl.a. med en diger rapport fra rådgivningsfirmaet COWI fremhævet to argumenter: For det første at nyt havneanlæg og moderniseret flyveplads var tvingende nødvendigt for at sikre tryghed for de personer, som besøger øen i Kattegat. For det andet at en reetablering, hvorunder en anseelig mængde rullesten skulle lægges tilbage i de sjældne strandvolde, hvorfra de var taget, ville medføre endnu en belastning af øens bestand af sæler og fugle.

Næsten som i gamle dage
Ingen af argumenterne har bidt på nævnet. Tværtimod medgives det, at selv om en reetablering til »oprindeligt udseende« ikke kan lade sig gøre »i fuldt omfang«, fordi man ikke kan identificere hver enkelt stens oprindelige beliggenhed, er det ikke afgørende for nævnet:
»Hovedsagen er, at forholdene i det væsentlige genskabes således, at der med tiden danner sig en naturtilstand, der svarer til den oprindelige«, som nævnet understreger i afgørelsen.
Reetableringen skal ske efter en plan, som amtet først skal godkende, og den skal senest påbegyndes den l. januar 2005. Weibel kan dog inden seks måneder prøve nævnets afgørelse ved domstolene.
Nævnets afgørelse går dermed også stik imod de synspunkter, som Hundesteds borgmester Hans Schwennesen i sidste uge fremsatte til Frederiksborg Amtsavis.
Den socialdemokratiske borgmester opfordrede til at lade de ulovlige anlægsarbejder på Hesselø være i fred. Det ville kun belaste øens natur endnu mere, hvis der igen skulle transporteres entreprenørmateriel ud til øen, og i stedet kunne man idømme Weibel en bøde og bruge pengene til naturgenopretning et andet sted, mente Schwennesen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar til afgørelsen, hverken fra advokat Niels Erik Nielsen fra Bech-Bruun Dragsted, der er formand for bestyrelsen i Weibel A/S, eller fra firmaets domicil i ’Fort Weibel’ i Allerød.
Tilbage står så, at Weibel også er politianmeldt. Hos Frederikssund Politi oplyser vicekriminalinspektør Flemming Poulsen, at sagen er »under politimæssig bearbejdning«.
Han ved dog ikke, hvornår sagen er færdigefterforsket, da der stadig mangler »en hel del afhøringer«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu