Læsetid: 3 min.

Bent Jensen får koldkrigspenge

Modtagerne af den omstridte særbevilling til forskning i indre danske konflikter under Den Kolde Krig er nu fundet. Professor Bent Jensens forskningsprojekt får halvdelen – men det er ikke nok, siger han
9. juni 2004

Efter at have gransket ansøgningerne til de fire mio. kr. i den omstridte finanslovsbevilling til forskning i Den Kolde Krig, har et bedømmelsesudvalg under Syddansk Universitet (SDU) nu fordelt forskningskronerne. Med en bevilling på 1,7 mio. kr. får et forskningsprojekt under professor Bent Jensen halvdelen af de knap 3,4 mio. kr., der er til rådighed efter at de administrative udgifter er trukket fra.
Puljen på fire mio. kr. til forskning »i indre danske konflikter under Den Kolde Krig, specielt med henblik på at afdække forholdet til Sovjetunionen og dets allierede« er kontroversiel, fordi pengene stik mod normal praksis blev øremærkede af regeringen og Dansk Folkeparti (DF) uden om forskningsrådssystemet i den seneste finanslov.
DF har direkte peget på Bent Jensen som partiets foretrukne forsker til koldkrigsundersøgelsen, men valget endte efter politisk polemik i hænderne på bedømmelsesudvalget.
Bent Jensens forskergruppe har fået de 1,7 mio. kr. til »over en bred front – politisk og kulturelt – at beskrive og analysere de indre modsætninger i det danske samfund, som øst-vest konflikten affødte«. De 1,7 mio. kr. rækker til at frikøbe Bent Jensen i to år og til at lønne en af hans medansøgere, professor David Gress, i ét år. Men professorens forskergruppe – der også tæller forfatter og debattør Lars Hedegaard – havde søgt om penge til et tre-årigt projekt med deltagelse af alle tre, og derfor er Bent Jensen alligevel skuffet over udfaldet.
»Det bliver selvfølgelig et svært amputeret forskningsprojekt, vi kommer til at lave. Det er klart, at når man får en tredjedel af, hvad man søger, må man indrette sig efter det, og det vil blive et helt andet projekt, vi laver,« siger Bent Jensen, der ikke vil uddybe, hvordan det amputerede projekt skal udformes.

Antal ansøgere hemmeligt
Ud over forskergruppen under Bent Jensen har også historiker Thomas Wegener Friis fra Dansk Institut for Internationale Studier, fået 900.000 kr. til at undersøge bl.a. den danske venstrefløjs og fagbevægelsens holdninger til og påvirkning fra DDR. En forskergruppe under Per Boje fra Aalborg Universitet modtager 600.000 kr. til et projekt, der skal kortlægge de interne danske interesser bag handelspolitikken over for østblokken især i 1950’erne, mens ph.d.-stipendiat Frederikke Ingemann Hansen får 190.000 kr. til en analyse af de danske politikeres opfattelse og vurdering af truslen fra Sovjetunionen mod Danmark.
Bedømmelsesudvalget, der blev nedsat i januar og som består af professor Knud J.V. Jespersen fra SDU samt professor Kristian Gerner fra Lunds Universitet og professor Knut Einar Eriksen fra Oslo Universitet, vil ikke udtale sig om antallet af ansøgere eller om baggrunden for tildelingen af midlerne.
Knud J.V. Jespersen henviser til SDU’s rektor, Jens Oddershede, der siger, at universitetet har »lagt vægt på at støtte både yngre og veletablerede forskere«.

Konflikt om forskningspenge
Da regeringen og Dansk Folkeparti – med forskningsordfører Jesper Langballe i front – afsatte de fire mio. kr. til koldkrigsforskningen, vakte det opsigt på grund af de klare politiske undertoner, og fordi DF direkte satte Bent Jensens navn på projektet. Forskningsmiljøet klagede over utidig politisk indblanding, hvilket fik Jesper Langballe til at udtale, at når vennerne i de offentlige forskningsråd bliver forhindret i at uddele penge til hinanden, så er »fanden løs«.
Efter et samråd i Folketingets videnskabsudvalg bekendtgjorde videnskabsminister Helge Sander (V), at de fire mio. kr. ville blive givet som en basisbevilling til Bent Jensens arbejdsplads, SDU, hvor rektor Jens Oddershede nedsatte det tre mand store bedømmelsesudvalg – med en overvægt af udenlandske medlemmer.
Samtidig udviklede der sig en skarp strid mellem Bent Jensen og formanden for Statens Humanistiske Forskningsråd, Poul Holm. Bent Jensen har flere gange anklaget Poul Holm for at sortliste ham, bl.a. fordi Holm har udtalt betænkeligheder ved, at Bent Jensen i 2002 sendte et brev direkte til flere ministre, hvori han opfordrede til, at regeringen tager et hurtigt og selvstændigt initiativ til at få Den Kolde Krig belyst »af den fornødne sagkundskab og den fornødne vilje«, da »ingen ved, hvordan situationen ser ud efter næste valg«. Poul Holm har i den forbindelse udtalt, at »der er ingen forskere, der skal have penge blot ved at ringe til et ministerium og bede om dem«.
I dag er Poul Holm tilfreds med den måde, de fire mio. øremærkede forskningskroner endte med at blive uddelt på:
»Det er glædeligt, at pengene er blevet uddelt som frie forskningsmidler af et fagligt kompetent udvalg. Forskningen har vundet i denne her sag,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her