Læsetid: 3 min.

Børn på vilde vulkaner

En skolefritidsordning i Vordingborg afholder i denne uge den 10. musikfestival for børn. I år er der over 8.000 deltagere
25. juni 2004

8+
Slik skal der til, når man afholder børnenes pendant til de voksnes Roskilde Festival. 8.000 børn er rejst til Vordingborg med deres pædagoger for at deltage i den 10. musikfestival for børn, der efter tre dage slutter i dag. Hver dag er der koncerter, hvor børnene selv optræder og om aftenen er det børnenes farvoritter, som Nick og Jay og Anne fra mgp, der står på scenen.
»Slik må man have,« siger Danielle, 9, der sammen med Frederikke, 8, udnytter et kort ophold i regnvejret til at gå en tur ned til en af festivalens slikboder.
Frederikke nikker samtykkende. Selv om slik er et must, vil de to piger gerne fortælle om deres første tur af sted hjemmefra uden far og mor. De er på festival sammen med 44 andre jævnaldrende og seks voksne fra deres skolefritidsordning (SFO) på Frederiksberg.
I går morges var de to piger selv på scenen sammen med resten af pigerne fra SFO’en for at optræde. Drengene nøjedes med at kigge på.
»De er for generte,« forklarer Frederikke. Pigerne er enige om, at det var rigtig sjovt at optræde til trods for, at der ikke var så meget publikum så tidligt om morgenen.
Men selv om det er skægt at være på festival, sove i telt og fortælle gyserhistorier til veninderne om aftenen, kan hjemveen ramme selv den mest kække 8-årige. Løsningen ligger lige for:
»Når jeg har hjemve, græder jeg, indtil jeg ikke har flere tårer,« siger Frederikke, der trods alt vågner glad op om morgenen.
Jeppe S. Christensen, der går i samme SFO som Daniell og Frederikke, er lidt træt. Han har været oppe til klokken 23 aftenen før, halvanden time længere end normalt, fordi koncerten med blandt andet Nick og Jay sluttede sent. Jeppe kan godt lide at gå til koncert, men det silende regnvejr, er han ikke så glad for:
»Det er rigtig dårligt,« siger han.
Maden er generelt god nok, men menuen aftenen før var han ikke helt tilfreds med. Jeppe er en anelse i tvivl om, hvad det var, de fik at spise: »Kartoffelmos og noget hakket kød, der hed noget med tusind,« siger han.
Pædagogerne synes nu ellers at millionbøffen aftenen før, som blev delt ud af civilforsvaret, var god nok.

Professionelt udstyr
Festivalpladsen ligner enhver anden festivalplads. Scenen lever også op til andre festivalers standarder. Der er endda hyret professionelle lydfolk. Rundt om pladsen foran scenen ligger der de obligatoriske boder, hvor lokale klubber og butikker sælger mad og drikke. Foran slikboden er der trængsel. Maria Hansen, der leder salget af søde sager, fortæller, at salget af sodavand og is er gået dårligt i år på grund af det våde vejr. Til gengæld er der godt salg i en frugtspray, som farver tungen i alle mulige farver:
»Sjove ting er populære. Forskellige ting, som farver tungen, er der generelt et godt salg i. Vi sælger også mange tyggegummicigaretter,« oplyser hun.
Som på alle andre festivaler står en hær af frivillige for det praktiske. Omkring 400 hjælpere er der i alt. Tre piger med sorte sække i hænderne og endnu flere sorte sække over sig, går rundt med lange tænger og samler skrald op.
»Vi rydder op, for vi er for gamle til at være med på festival,« siger Camilla på 11 år.
Hun tjener penge til sin fodboldklub ved at arbejde. Da hun selv var yngre, gik hun på den SFO i Vordingborg, der hvert år arrangerer Festivalen.
Ideen til festivalen opstod, som så mange andre gode ideer over en flaske rødvin. Leder af SFO’en Vilde Vulkaner, Carsten Rasmussen, fortæller, at han for ti år siden havde på besøg af en gammel ven, der også var blevet SFO-leder. Vennen havde en flok børn med, som sov i telt udenfor. Om aftenen, da børnene var faldet i søvn, mindedes de to venner deres oplevelser på Roskilde Festival, dengang der kun var 15.000 med: »Vi syntes, at det kunne være fedt at lave noget for børn, der havde den ånd, som der var på Roskilde i de første år, hvor man var sammen med alle mulige forskellige mennesker,« siger Carsten Rasmussen.
Succesen med en musikfestival for børn var overvældende fra start. Deltagerantallet voksede fra 1.100 det første år til 4.500 andet år til de 8.000 deltagere i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her