Læsetid: 2 min.

Brian M. giver ikke ved dørene

Kulturministeren vil holde øje med museernes besøgstal. Men foreløbig mener han, at Danmark – modsat Sverige og Storbritannien – skal fastholde brugerbetalings-princippet
22. juni 2004

Entré eller ej
Mens landene omkring os dropper entré-opkrævningen på de offentlige museer, insisterer Danmark på princippet om, at det bør koste penge at se på kunst og kulturarv.
Det fastholder kulturminister Brian Mikkelsen (K) i et svar til fagfolk og forskere, der i fredagens udgave af Information kritiserede den 13 år gamle brugerbetalings-ordning for at skræmme publikumsgrupper væk og dermed hæmme museernes folkeoplysende funktion. Her fremgik det også, at genindførelsen af gratis adgang til de store museer i Storbritannien har betydet en forøget tilstrømning på op mod 80 procent.

Besøgstal fordoblet
Da Nationalmuseet i september og oktober 2003 forsøgte sig med en lignende ordning betød det ligeledes en fordobling af det normale besøgstal i de to efterårsmåneder. Fremgangen havde dog flere årsager, mener Brian Mikkelsen. Bl.a. skyldes fordoblingen, at Nationalmuseets nød godt af nyhedens interesse:
»Dels er et gratis tilbud altid tillokkende, og dels faldt gratisperioden sammen med en spændende og meget seværdig særudstilling. Det ville sådan set være underligt, hvis disse forhold ikke havde lokket mange besøgende til,« siger kulturministeren.
Brian Mikkelsen afviser samtidig kritikken fra bl.a. Center for Billedkunsts afgåede chef, Lars Grambye, og kunsthistoriker ved Københavns Universitet, Mikkel Bogh, af, at entréen har forvandlet museerne fra et skattefinansieret service-tilbud à la biblioteksvæsnet til et underholdnings-tilbud, der konkurrerer med eksempelvis biograferne om publikums gunst og pengepung.
»Det er ikke regeringens politik at opgive en fornuftig medbetalingsordning, som entrébetaling på de statslige museer er udtryk for. Det må anses for en god ting, at de særligt interesserede er med til at betale for de oplevelser, som museerne giver.«
»Jeg mener, at den brede adgang til den del af vores fælles kulturarv, som findes på de statslige museer, er godt sikret med såvel den ugentlige gratisdag som ordningen med gratis adgang for skoleklasser,« fremhæver han.
Brian Mikkelsen understreger dog, at han vil holde øje med såvel museernes besøgstal som deres økonomiske situation:
»Men for nuværende mener jeg ikke, at der er grund til at ændre ved den principelle beslutning om, at der skal betales entré til de statslige museer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her