Læsetid: 4 min.

Sig buh til EU

Briterne stemmer til Europa-Parlamentet i dag. Robert Kilroy-Silk er valgets største overraskelse. Ene mand står han for at have transformeret det populistiske nej-siger parti, United Kingdom Independence Party fra rollen som et parti for havenisseelskende landsbytosser til en forventet tredjeplads ved EU-valget
10. juni 2004

Briterne stemmer til Europa-Parlamentet i dag. Robert Kilroy-Silk er valgets største overraskelse. Ene mand står han for at have transformeret det populistiske
nej-siger parti, United Kingdom Independence Party fra rollen som et parti for havenisseelskende landsbytosser til en forventet tredjeplads ved EU-valget

Europavalg 2004
London – Navnet Robert Kilroy-Silk siger formentlig ikke danskerne noget. Men det vil nok ændre sig. Den blødt veltalende, kvindekære og ligefremme solariebrune eks-tv-vært og tidligere medlem af det britiske parlament for Labour står til at blive Europa-Parlamentsvalgets helt store britiske overraskelse vad valget i dag.
Silk – der ellers i 18 år har været en formidabel succesrig studievært, og dermed national kändis med eget talkshow særligt rettet mod kvinder med brevkasse-problemer om morgenen på BBC2, blev for nogle måneder siden fyret af samme BBC til akkompagnement af de helt store avisoverskrifter. Det blev han, efter at han i en avisklumme blandt andet havde kaldt ’arabere’ en bloc for »selvmordsbombere, (limb amputators, altså mennesker, som skærer lemmerne af andre) og kvindeundertrykkere.«

Benny Hill-partiet
Efter fyringen genopfandt studieværten, der har haft over 250.000 mennesker som publikum i sit talkshow, Kilroy, sig selv som politiker – han havde haft en pæn karriere i det britiske Underhus for mange år siden for Labour fra 1974-85 – blot med et nyt parti: United Kingdom Independence Party (UKIP).
UKIP har i årevis været regnet for lidt af en vits i britisk politik. Et parti for husmødre og little Englanders i korte bukser med hang til tv-serien Benny Hill. Et parti, der var anti-EU, anti-immigration, pro-engelsk og så populistisk, at det ikke rigtigt blev taget alvorligt. Aldrig voldeligt eller aggressivt som det mere kendte British National Party (BNP) – som det deler en vis portion mærkesager med.
I bagklogskabens lys kan man sige, at partiet dermed netop havde potentiale til at appellere til brede dele af den euro-skeptiske, politik-trætte engelske lavere middelklasse, men at det savnede en frontfigur. Det har det så nu.
Silk er ene mand ansvarlig for, at UKIP formentlig overhaler det traditionelle ’tredje parti’ i britisk politik – de stærkt proeuropæiske Liberale Demokrater. Briterne synes godt om en mand, der kommer fra arbejderklassen, som slår en proper næve (han er berygtet for at have knock-outet adskillige fjender på sin vej), som har klistret en mærkat på sin Jaguar (med privatchauffør), hvorpå der står »Sig buh til EU«, en mand, som har hentet den noget afdankede tv-stjerne Joan Collins – kendt fra kultserien Dollars fra 1970’erne – ved sin side og en mand, der først og fremmest er skamløst flirtende og direkte i sin omgang med de kvinder, han møder på sin vej.

Er det virkelig dig
»Give us a kiss,« som han sagde forleden i Lincoln, da han mødte to ældre hvidhårede damer på en bænk. Uden at vente på svar gav han dem en ordentlig krammer og et kys. »Det er dig, er det ikke,« sagde den ene kvinde åndeløst. »Det er mig, skat – får jeg din stemme,« replicerede Kilroy-Silk varmt inden
han hoppede ind i Jaguaren igen. Det gjorde han, viste det sig.
Kilroy-Silk, der som sin mærkesag har kravet om britisk udmeldelse af EU – han ønsker sig en norsk eller schweizisk form for tilknytning – har også mange andre synspunkter. Om Irland har han sagt, at landet er beboet af »peasants, priests and
pixies« – altså bønder, præster og alfer, at pakistanerne kun er ude på at ’sprede had’, at frankmændene er ’bedrageriske’, spanierne ’utroværdige’ og at Afrikas problemer først og fremmest skyldes afrikanerne selv.
’Sorte unge’ er ansvarlige for det meste gadevold og skyderier, og alle indvandrere burde bundtes sammen og sendes til Dover, hvorfra de skulle sejles i en sikker båd til ’hvor som helst’. Man genkender tonen fra Fremskridtspartiet i Danmark.

Clinton og Clifford
Alt sammen meget langt væk fra tv-stjernens dage som medlem af Arbejderpartiet og som studerende ved London School of Economics. Men hans fortid interesserer lige nu de færreste, selvom han også har et rygte som kendt forfører og far til i hvert fald et barn uden for sit mangeårige ægteskab med sin barndomskæreste.
Faktum er, at Robert Kilroy-Silk har fået bidragene til at strømme ind til UKIP blandt andet fra den kendte butiksmagnat Paul Sykes fra Yorkshire, der alene har doneret 22 millioner kroner til valgkampen. Bill Clintons tidligere kampagnestrateg Dick Morris er hyret som medarbejder, og partiet har nu oven i købet hyret Storbritanniens mest kendte pr- og medieguru Max Clifford til den beskedne sum af 220.000 kroner om måneden.
Bureaukraterne i Bruxelles og Strasbourg kan godt begynde at forberede sig. Kilroy-Silk er på vej. Og endnu en forhindring for Blairs vej mod et ja ved den lovede folkeafstemning om den nye EU-traktat synes sikker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her