Læsetid: 3 min.

Bush kendte til Halliburton-kontrakter

Vicepræsident Cheneys kontor løj, da det hævdede, at det ikke vidste besked om, at Halliburton ville få kæmpekontrakt i Irak, viser brev. Nye anklager mod firmaet for ressourcespild
21. juni 2004

Fråds
Allerede i efteråret 2002, inden krigen i Irak var begyndt, bad en højtstående politisk-udpeget embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, oliefirmaet Halliburton forberede, hvordan man kunne reparere Iraks oliefelter efter krigen. Inden han traf den endelige beslutning briefede han topembedsmænd fra de vigtigste afdelinger inden for Bush-regeringen – heriblandt Lewis ’Scooter’ Libby, vicepræsident Dick Cheneys rådgiver, samt flere medarbejdere i Det Hvide Hus.
Det fremgår af et brev skrevet af det demokratiske medlem af kongressen Henry A. Waxman til Dick Cheney. Waxman havde fået de nye oplysninger ved en Pentagon-briefing i sidste uge.
Oplysningerne er kontroversielle, fordi Dick Cheney, som var chef for Halliburton fra 1995 til 2000, hidtil har fastholdt, at hverken han eller hans kontor har haft nogen indflydelse på, at Halliburton efter Irakkrigen har fået genopbygningskontrakter for millioner af dollar.
I brevet fra Waxman til Cheney står der, at begivenhederne »synes at modsige dine påstande om, at du ikke var informeret om Halliburton-kontrakterne«.
»De synes også at modsige regeringens gentagne påstande om, at politisk-udpegede personer ikke var involveret i beslutningerne om at give Halliburton kontrakter,« skriver Waxman, der er en af de skarpeste kritikere af Halliburton-Cheney-forbindelsen.
Ifølge oplysningerne i brevet var det den politisk udpegede embedsmand Michael H. Mobbs, som forud for krigen valgte Halliburton til opgaverne i Irak, fordi han mente, at virksomheden var den bedst kvalificerede, idet den kendte til de planer, der på det tidspunkt var under udvikling i den centrale forsvarskommando. Efter Mobbs havde briefet topembedsmændene i den såkaldte ’Deputies Committee’, skulle en embedsmand fra Det Hvide Hus – ifølge Waxmans brev – have svaret, at gruppen ingen indvendinger havde til beslutningen.

Millionspild
Halliburton-kontrakterne har givet anledning til gentagen kritik af Bush-regeringen – først fordi virksomheden fik millionkontrakter uden konkurrence samt på grund af Cheney-forbindelsen, og siden efter adskillige historier om svindel og spild af ressoucer. Nu er der kommet nye oplysninger frem i forbindelse med en Pentagon-revisionsberetning, som Waxman har offentliggjort.
Ifølge beretningen – der bl.a. bygger på udtalelser fra såkaldte ’whistleblowers’ – er der fundet store mangler i Halliburtons forretningsgange, hvilket har ført til massive overpriser. F.eks. skulle en tidligere ansat i firmaet have fortalt, at en af firmaets underleverandører slap afsted med at forlange 100 dollar for at vaske 7,5 kg tøj. En tidligere lastbilchauffør i firmaet, James Waren, hævder, at han blev fyret få uger efter, at han havde ringet til sin chef for at gøre opmærksom på omfattende tyverier, samt på at lastbiler til en værdi af 85.000 dollar stykket blev efterladt, hvis f.eks. dækkene var flade.
En anden medarbejder, logistik-specialist Marie de Young, fortæller, at hun af sine chefer blev bedt om ikke at give så detaljerede oplysninger til Pentagons revisorer, efter at hun påpegede overpriser for vaskeri og hotelophold. Marie de Young beskriver stemningen i Halliburton som præget af »trusler og frygt«.
Ifølge Pentagons nye revisionsberetning har Halliburton ikke holdt godt nok opsyn med sine underleverandører: »Udgifterne for regeringen kan ikke opgøres præcist; men vi vurderer, den potentielle udgift vil blive markant på baggrund af størrelsen af KBR’s (underafdeling af Halliburton, red.) operationer,« står der ifølge Financial Times i beretningen.
I januar udsendte Pentagon en revisionsberetning, der påpegede »systematiske mangler«, i den måde Halliburton aflagde regnskab på over for den amerikanske regering. Kritikere mener, at Hallibuton nu har spildt omkring otte milliarder dollar i forbindelse med arbejdet i Irak.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu