Læsetid: 3 min.

Chalabi til Iran: USA lytter med på linjen

Pentagons tidligere darling, Ahmed Chalabi, fortalte iranerne, at USA havde brudt en iransk krypteringskode, siger amerikanske efterretningskilder
3. juni 2004

Det lykkedes amerikanerne at bryde en vigtig kode, så de kunne læse den iranske efterretningstjenestes kommunikation – og den oplysning, lækkede den tidligere Bush-allierede Ahmed Chalabi så til Iran.
Det afslørede New York Times i går, en uges tid efter at amerikanske aviser skrev, at Chalabi var mistænkt for at lække vigtige efterretningsoplysninger til iranerne.
Ifølge New York Times havde Bush-regeringen bedt avisen og andre medier om at tilbageholde detaljerne i anklagen med henvisning til den nationale sikkerhed. Først tirsdag fik avisen grønt lys til at rapportere om detaljerne i anklagerne.

Sladrede i fuldskab
Ifølge amerikanske efterretningskilder, New York Times har talt med, er det cirka seks uger siden, at Chalabi fortalte en iransk efterretningskilde i Bagdad, at USA læste med på den iranske spionservice.
Den iranske embedsmand i Bagdad har tilsyneladende ikke troet på Chalabi. I hvert fald valgte han at informere sine overordnede i Teheran om Chalabis anklage over selv samme kommunikationslinje, og det var da den amerikanske efterretningstjeneste afkodede denne besked, at Chalabis dobbeltspil blev kendt, siger flere efterretningskilder ifølge New York Times.
Kilderne fortæller, hvordan den iranske embedsmand videregav, at Chalabi havde fortalt, at en af »dem« – en henvisning til en amerikaner – havde fortalt ham om amerikanernes succes med at bryde den iranske kode. Iraneren tilføjede, at Chalabi havde fortalt, at amerikaneren havde været fuld, da han sladrede til Chalabi.
Med Chalabis forræderi mod sin tidligere allierede har USA mistet sin vigtigste kilde til information om Iran og landets aktiviteter rundt om i verden; ikke mindst om iranske agenters aktiviteter inde i Irak, hvor de tilsyneladende er blevet mere og mere aktive, fortæller kilderne.
Afsløringen er hovedårsagen til, at USA for to uger siden valgte at afbryde betalingen på tre-fire mio. dollar årligt til Chalabis organisation Den Irakiske Nationalkongres (INC) for informationer inde fra Irak, siger kilderne.

Forsvar for Chalabi
Ahmed Chalabi selv, der indtil i går var medlem af Det Irakiske Regeringsråd, har i skarpe vendinger afvist at have lækket efterretningsoplysninger til iranerne og beskylder omvendt CIA, som han i begyndelsen af 1990’erne ragede uklar med, for at være kilden bag en tilsviningskampagne mod Chalabi.
Flere af Chalabis gamle venner fra det amerikanske forsvarsministerium Pentagon bakker ham op i anklagen; heriblandt den tidligere formand for Defense Policy Board, Richard Perle:
»CIA har længe ikke kunnet udstå ham og har rettet en kampagne imod ham med en hel del succes,« sagde Perle tirsdag til New York Times.
»Jeg har ikke set noget bevis for uhæderlig opførsel fra hans side. Overhovedet
ingen beviser.«

Selvransagelse
FBI har igangsat en undersøgelse af, præcis hvilken information Chalabi har videregivet, samt af hvem, der fortalte Chalabi om, at USA havde brudt den iranske kode. Undersøgelsen er tilsyneladende rettet mod et meget begrænset antal personer med tætte forbindelser til Chalabi og som samtidig havde adgang til den tophemmelige oplysning.
Nogle af de personer, som FBI vil interviewe, er ifølge avisens kilder civile i Pentagon, som var blandt Chalabis stærkeste støtter og som fungerede som hans kontakt til den amerikanske regering.
Undersøgelsen omfatter imidlertid ikke anklagerne mod Ahmed Chalabi og hans INC for at have videregivet fabrikerede oplysninger om bl.a. Iraks våbenprogrammer til de amerikanske efterretningstjenester forud for krigen. Dette er CIA imidlertid selv blevet bedt om at redegøre for af en vred udenrigsminister, Colin Powell, som for to uger siden offentligt måtte indrømme, at informationerne, han byggede sin bevisførelse på i forhold til Iraks såkaldte mobile våbenlaboratorier, ikke holdt stik.
»Powell har gjort det klart, at han vil have at vide, hvordan det kunne ske,« siger en embedsmand ifølge New York Times.
Ifølge kilderne, avisen har talt med, er der ikke den samme selvransagelse i vicepræsident Dick Cheneys kontor.
»Det er et emne, som Powell er intenst optaget af. Hvis Cheney stadig er interesseret, så siger han det ikke,« siger en højtstående regeringsembedsmand til avisen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu