Læsetid: 4 min.

Danske jordbær

Der er mange sorter, og de smager forskelligt. Begynd med en ’Rumtopf’ med jordbær
5. juni 2004

Værs’go’ og spis
Den danske jordbærsæson er begyndt. Den er længere end før i tiden, fordi der er udviklet nye sorter og nye metoder til at dyrke ’bakkebærret’ på. Sæsonen starter allerede sidst i maj og fortsætter til hen i juli. Bærdyrkning til syltning, frost med mere foregår i Østeuropa.
Der dyrkes jordbær i hele verden, og vi kan derfor få dem hele året. De aflange jordbær fra for eksempel Spanien er forfriskende at få i det tidlige forår, men der er mere smag i de danske bær. Bærrene håndplukkes tidligt om morgenen og når butikkerne samme dag eller senest næste dag. De plukkes mere modne end de importerede jordbær og er derfor langt mere velsmagende. Jordbærrene sælges i de typiske bakker af pap.
Danske jordbær er meget forskellige i smagsintensitet, sødme, fylde og ’jordbærsmag’. Prøv forskellige sorter. Zefyr er en ældre sort og er ikke så almindelig som det ret holdbare bær Honeoye. Begge er de nogle af de første i sæsonen. Det lille røde bær, Polka, ligner den ældre sort Senga Sengana med kortere holdbarhed. Den nyere sort Symphony er et stort bær, der kan være meget intenst i smagen. Elsanta er en anden meget almindelig sort. Det er stort, pynteligt, men smagsmæssigt et knapt så interessant bær.
Der skiltes desværre sjældent med sorterne i butikkerne. Man kan blive klogere på forskellige jordbærsorter den 22. juni i Meyers Madhus i København. Og selv om sorten betyder meget for smagen, så spiller andre forhold også ind, for eksempel vejret.
Det er hyggeligt selv at plukke jordbærrene. Der er en del steder i landet med ’Pluk-selv’. Her er det almindeligt med sorterne Zefyr, Korona og Polka. Man kan være heldig at finde steder med de gamle sorter Dybdahl og Senga Sengana. Jordbærstederne åbner, når sæsonen er godt i gang, og der er nok at plukke. Læs mere om det på www.danske-jordbaer.dk.

Jordbær med salt
Jordbær er sarte og skal behandles med omhu. Spis jordbær så friske som muligt og helst samme dag, de er plukket. Skyl dem først i koldt vand til de er fri af jord og lige før, de skal bruges. Pil bladene af bagefter. Jordbær kan eventuelt opbevares i køleskab. Tag dem ud et par timer før, at de skal spises, så smager de af mere.
I Frankrig bruger man at krydre friske jordbær med lidt salt og peber, der fremhæver deres smag. Og jordbær kan jo som bekendt bare nydes med fløde, som tilbehør til kager eller på kanten af et drinkglas.
Har man mange, kan de fryses eller syltes. Er de ved at skride for én – altså er de for bløde til at spise rå men ikke rådne eller mugne, kan de bruges i varmetilberedte retter som jordbærgrød og bagte jordbærkager.
Jeg plejer at begynde årets ’Rumtopf’ med jordbærrene. En rumtopf er frugter og bær, der marineres i rom og modnes. Hen over sommeren fra juni til oktober kommer man så forskellige bær og frugter i. Det er ret enkelt at lave, men tager tid. Først gør man bærrene klar: De skylles, pilles og store jordbær skæres i halve. Stenfrugter som kirsebær, og blommer udstenes og de største skæres i mindre stykker.
Princippet er, at de rensede bær eller frugter tilsættes 50 procent sukker. Altså for eksempel 500 g jordbær drysses med 250 g sukker. De trækker til sukkeret er opløst, ca. 1 time i en stor beholder eller krukke. Derefter hældes de over med god, mørk rom med 40 procent alkohol. Frugten skal være godt dækket af rom, ca. 2 1/2 cm op over frugten. Regn med, at der i en 4 liter beholder skal være 1 liter rom. Hen over sommeren suppleres rumtopfen med portioner af forskellige sukrede bær og frugter. Er de ikke dækkede, skal man hælde mere rom på. Frugten kan ligge lagvis, eller man kan blande dem forsigtigt, når der kommes nyt i. Hvis frugter og bær stiger til vejrs lægges en lille tallerken oven på for at holde dem nede i rommen. Luk beholderen godt, så der ikke slipper aroma ud. Rumtopfen skal lagres mørkt og køligt i mindst 0tte uger og op til et år fra de sidste frugter er kommet i. Jeg gemmer gerne en portion til nytår og en til de seje vintermåneder, hvor sommeren er langt væk, og det er dejligt at smage lidt af den. Rumtopfen passer perfekt til god vanilleis eller mazarinkage.
Her er en lille dessert med friske jordbær der ikke tager nær så lang tid at lave.

Pannecotta med friske jordbær – 4 portioner
4 blade husblas
0,25 l sødmælk
0,25 l piskefløde
1/2 stang vanille
1 dl sukker
0,5-1 kg friske danske jordbær
evt. lidt sukker, salt og friskkværnet peber
*Læg husblasbladene i blød i koldt vand i 5 minutter. Kom dem i vandet et af gangen, så de alle sammen bliver våde.
*Hæld mælk og fløde i en gryde med en flækket vanillestang og sukker, og varm blandingen op til kogepunktet. Tag gryden fra varmen, fjern vanillestangen.
*Tag husblasen op af vandet, knug vandet ud, og rør husblasen i den varme mælke-flødeblanding. Hæld massen i portionsforme eller vinglas, og stil dem i køleskabet nogle timer til cremen er stivnet.
*Skyl jordbærrene i koldt vand lige før, de skal spises. Pil bladene af. Hvis de ikke er topmodne kan de krydres med lidt sukker, meget lidt salt og friskkværnet peber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her