Læsetid: 3 min.

Danske unge tror, de har det dårligt

Danske unge er slet ikke så usunde og overvægtige sammenlignet med unge fra andre lande, viser ny WHO-rapport. Det tror de bare, at de er
15. juni 2004

Danske unge er langt bedre end deres jævnaldrende verden over til at holde fingrene fra søde sager som slik og sodavand og i stedet sørge for at spise en god portion morgenmad, før de går i skole. Og det giver resultater.
Mens omkring 10 procent af alle danske 15-årige piger og 14 procent af de jævnaldrende danske drenge er overvægtige, er tallene for topscoreren USA henholdvis 34 procent overvægtige drenge og 20 procent overvægtige piger.
Det viser ny, stor undersøgelse af unges helbred i flere end 30 lande eller områder verden over foretaget af Verdenssundhedsorganisationen, WTO.
Ikke desto mindre er danske unge – især pigerne – blandt de mest utilfredse med deres vægt. Hele 48 procent af danske 15-årige meddeler, at de er utilfredse, og 36 procent af samme aldersgruppe meddeler, at de er på kur eller sørger for at holde deres vægt nede.
Rapporten konkluderer, at opfattelsen af overvægt og utilfredshed med kropsstørrelse snarere end den egentlige vægt synes af være den primære årsag til, at piger går på kur. Dette mønster er, siger rapporten, relateret til de fysiske og psykiske forandringer aldersgruppen gennemgår, men det kan få alvorlige følger og udvikle sig til f.eks. spiseforstyrelser. Rapporten anbefaler, at de unge bevæger sig mere, da »daglig motion er en bedre og sikrere måde at kontrollere sin vægt end kure, og sandsynligheden for at udvikle spiseforstyrelser er mindre«.

Alkohol og røg
Imidlertid er danske unge langt fra førende i motionsstatistikkerne – kun 26 procent af de 15-årige piger og 34 procent af 15-årige drenge dyrker den anbefalede mængde ugentlige motion.
Også hvad angår den subjektive vurdering af helbredet synes de danske unges svar at være ved siden af virkeligheden. Når de unge bliver bedt om selv at vurdere, om de lider af dårligt helbred, siger 19-20 procent af de 13 og15 årige danske piger ja, mens tallet for de jævnaldrende drenge er henholdsvis 9 og 15 procent. Det er f.eks. flere end i Makedonien, hvor kun 11 procent af de 13-årige piger og seks procent af de 13-årige drenge svarede ja. Når de unge bliver bedt om at vurdere, om de så har konkrete problemer med helbredet, falder antallet af positive tilkendegivelser markant og giver danske unge en placering blandt de ’sundeste’ af landene.
I de fleste af WTO-rapportens delundersøgelser – som bl.a. omhandler de unges sundhedsvaner mht. tobak, alkohol, seksualvaner, skoletrivsel mm. – ligger de danske unge tæt ved gennemsnittet, hvilket på nogle områder i sig selv er opsigtsvækkende, hvis man ser resultatet i en bredere kontekst – noget WTO-undersøgelsen gør meget ud af.
F.eks. har danske og hollandske unge et cannabis-forbrug af middelstørrelse sammenlignet med lande som Grønland, Schweiz, England og Canada, som ligger helt i top. Det på trods af Hollands liberale lovgivning og tidligere undersøgelser, der viser, at danske unge har Europa-rekord, når det handler om at have prøvet at ryge hash.
Når røgen kommer fra almindelige cigaretter ligger danske unge sammenlignet med andre unge verden over relativt lavt, men ligesom i den langt overvejende del af de øvrige lande overhaler de unge kvinder mændende allerede i 15-årsalderen, hvad angår faste rygevaner. Både piger og drenge gør tilsyneladende deres til, at Danmark fortsat ligger helt i top, når det handler om alkoholforbrug blandt unge, selv om de helt unge – de 11-årige – i denne undersøgelse ligger godt nede i tabellerne. Først i 13-årsalderen rykker de unge opad i tabellen, og hvad angår »unge som drikker øl hver uge« ligger Danmark for de 15-årige øverst. Mens 32 procent af alle piger drikker øl hver uge, er det tilsvarende tal 48 procent for drengene. For begge køn er det langt over gennemsnittet på henholdsvis 11 procent for pigerne og 26 procent for drengene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her