Læsetid: 2 min.

Drejebog for en begravelse

Den 300 sider lange manual for, hvordan ekspræsidenten skal stedes til hvile, er udarbejdet af Reagan-familien selv gennem flere år
10. juni 2004

WASHINGTON – En enlig hest uden rytter, men med et par blankpolerede, bagudvendte sorte støvler fastgjort til stigbøglerne fulgte i nat dansk tid efter Ronald Reagans kiste på dens færd til Capitol Hill, hvor ekspræsidentens afsjælede legeme blev lagt på lit de parade. Vognen med kisten blev trukket af seks heste. Foran blev begravelsesoptoget anført af en enlig trommeslager. Støvlerne og den rytterløse hest skulle symbolisere den faldne leder, der kaster et sidste blik tilbage på sine soldater.
Disse indslag var blandt den kolossale mængde forskrifter, der er specificeret i en 300 sider lang begravelsesceremoniplan, som ekspræsidenten og hans kone, Nancy Reagan, sammen udarbejdede i årene forud for hans død. Tro imod sin status som den ultimative eksponent for præsidentembedets teatralske sider havde Reagan intet overladt til tilfældet.
Reagans lig ankom på Andrews-flybasen ud for Washington i går eftermiddag lokal tid med en af de tre Boeing 747-fly, der fungerer som Air Force One, præsidentens private flyvemaskiner. Herfra blev det kørt i kortege til Washington-monumentet og højtideligt løftet op i den hestetrukne caisson-vogn fra den amerikanske hærs 3. infanteri-regiment, som skulle bringe liget ad Constitution Avenue til den hvidkuplede Capitol-bygning.
Efter en ceremoni i Capitol med deltagelse af nationale og internationale ledere vil Reagans nu lukkede og flagtildækkede kiste være stillet til offentlig skue døgnet rundt frem til fredag formiddag klokken 9.30. Hans ligkiste vil stå oven på en katafalk af pinjetræ tildækket med samme type sorte klæde, som blev tilvirket som underlag for præsident Abraham Lincolns kiste i 1865.

Sækkepibe i solnedgangen
Præsident Reagan og hans familie var beskæftiget med at planlægge alle enkelthederne i begravelsesceremonien, siden han forlod embedet i 1989. De bagudvendte støvler var Nancy Reagans idé, mens overflyvningen af F15-kampfly var et ønske fra hele familien. Selve begravelsen finder sted fredag ved solnedgang på en bakkeskråning ved Reagan Presidential Library i Californiens Simi-dal. Således har Ronald Reagan selv ønsket det. En sækkepibemusikant vil ved den lejlighed blæse Amazing Graze.
»Det er en meget amerikansk ceremoni – så amerikansk som Ronald Reagan selv, dog med nogle stilelementer, der viser tilbage til hans irsk-engelske baggrund,« siger Frederick Ryan, formand for Ronald Reagan Foundation til The New York Times.
Myndighederne i Washington har i al hast måttet opdatere sikkerhedsrutinerne for begravelser af forhenværende præsidenter. Den forrige – af Lyndon B. Johnson – fandt sted helt tilbage i 1973. Den vanærede Richard Nixon blev begravet ved en helt enkel ceremoni i Yorba Linda i Californien i 1994.
Ud over de forholdsregler, der tages i brug for lit-de-parade-fremvisningen af Reagans kiste i Capitol – hvor mindst 200.000 mennesker ventes at passere forbi – vil sikkerheden også være skærpet fredag, når der forud for selve begravelsen holdes mindegudstjeneste i Washington Cathedral med indlagt tale af præsident Bush.
Over 20 statsoverhoveder ventes at deltage i gudstjenesten. Derefter flyves Reagans lig tilbage til Simi Valley til solnedgangs-begravelse.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu