Læsetid: 2 min.

FN advarer DRCongos naboer

FN’s Sikkerhedsråd sendte i går en advarsel til Den Demokratiske Republik Congos naboer om ikke at blande sig i den seneste krise i Østcongo
24. juni 2004

Af frygt for endnu en regional krig i Centralafrika udsendte FN’s Sikkerhedsråd i går en advarsel til DRCongos nabolande Rwanda, Uganda og Burundi om ikke at blande sig i de seneste ugers uroligheder i Østcongo, hvor oprørsgeneraler har genskabt en yderst ustabil situation.
I en erklæring opfordrede det 15-land store Sikkerhedsråd embedsmænd de tre lande til at mødes med regeringen i Kinshasa for at lægge en dæmper på den spændte situation.
»Sikkerhedsrådet understreger, at ethvert forsøg på at forstyre freds- og overgangsprocessen i Den Demokratiske Republik Congo, inklusive gennem støtte til oprørsgrupper, ikke vil blive tolereret,« stod der i erklæringen.
Især forholdet mellem DRCongo og Rwanda er anspændt, efter at congoleserne ifølge FN har fløjet 20.000 soldater til området mellem DRCongo og Rwanda, hvilket Rwanda har kaldt for »en fjendtlig handling«.
Omvendt har congoleserne anklaget Rwanda for at have støttet regeringsfjendtlige oprørssoldater i at erobre byen Bukavu tidligere på måneden, hvilket blev startskuddet for de seneste tre ugers uroligheder i området. I Sikkerhedsrådets erklæring var der en direkte henstilling til Rwanda og Burundi om ikke at støtte oprørgrupper i DRCongo.
Rwanda benægter imidlertid anklagerne og fremviste ifølge Reuters – i hvad embedsmænd kaldte ’et forsøg på at bevise deres gode intentioner’ – tirsdag den congolesiske oprørsgeneral Jules Mutebuti og omkring 300 af hans soldater til journalister på en militærbase nær Cyangugu, der ligger ca. 20 km fra grænsen til DRCongo.
Mutebuti ledte indtagelsen af Bukavu, men flygtede mandag til Rwanda, som gav ham ’humanitær opholdstilladelse’.
»Mutebutsis soldater kom fra Kamanyola. 305 soldater krydsede grænsen med deres våben og vi har afvæbnet dem,« sagde talsmand for den rwandiske hær Patrick Karegeya til Reuters.
En højtstående congolesisk embedsmand siger til nyhedsbureauet, at afvæbningen af oprørsgruppen er et positivt skridt, men at Rwanda burde udlevere Mutebutsi.
Congos informationsminister, Vital Kamerhe, hævdede tirsdag, at syv jeeps fulde af våben og oprørere mandag kørte fra Rwanda ind i den congolesiske by Goma, hvilket dog ikke kan bekræftes af FN.
Uganda sagde tidligere på ugen, at landet ikke ville tolerere flere angreb på sit Kisoro-distrikt af bevæbnede grupper fra Congo. Områdets kommissær, David Masereka, sagde at de såkaldte RCD Gomasoldater har angrebet og plyndret Kisoro-området seks gange i år, hvorfor han kræver at den congolesiske regering slår ned på grupperne.
Uganda lover dog at forsøge at finde en diplomatisk løsning med DRCongo på problemet.
Burundi er især berørt at konflikten i Østcongo, fordi flere end 30.000 congolesiske flygtninge er krydset ind over grænsen til det lille land på mindre end tre uger, hvilket belaster landet hårdt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu