Læsetid: 2 min.

FN i klemme

FN-soldater prøver at dæmpe gemytterne i Østcongo, men reelt kan de ikke stille meget op
23. juni 2004

Dæmper
Tidligere på måneden under kampe i den Østcongolesiske by Bukavu kom en sydafrikansk FN-officer forbi en oprørskriger, som fyrede løs med et maskingevær uden noget synligt mål. Officeren fortæller til The Economist:
»Jeg spurgte krigeren, hvad helvede han skød efter, og beordrede ham til at stoppe. Det nægtede han. Så sagde jeg til ham: ’Hvis du ikke holder op, så slår jeg dig ihjel.’ Ja, så stoppede han.«
Officerens beretning er interessant, for hans indgriben er undtagelsen, som bekræfter reglen: FN-soldaterne i Congo kan ikke og har
ikke gjort ret meget for at skabe fred. Da militssoldater besatte Bukavu i nogle få dage i juni formåede soldaterne fra FN-styrken MONUC kun med nød og næppe at forsvare deres egen base, og der blev ikke gjort forsøg på at standse besættelsen. Oprørskrigerne under ledelse af general Nkunda slog i Bukavu ifølge FN mindst 66 mennesker ihjel og voldtog 31 kvinder.
Professor Filip Reyntjens fra Universitet i Antwerpen, Belgien, siger:
»MONUC kan ikke stille særligt meget op i Congo. Det skal dog siges til styrkens forsvar, at den på det seneste er begyndt at bide lidt mere fra sig. Og faktisk tror jeg, at den er med til at stabilisere situationen i de byer, hvor der er soldater til stede.«

Umulig situation
Ifølge MONUC’s egen hjemmeside har soldaterne i de østlige provinser Ituri, Nord- og Sydkivu mandat til at bruge alle »nødvendige midler« for at beskytte sig selv og civilbefolkningen. Men FN-soldaterne vil normalt ikke nyde noget af at blande sig i kampene mellem forskellige militsgrupper. FN-talsmand Fred Eckhard siger:
»FN’s mandat bygger på en fredsaftale (indgået i 2002, red.). Her (i Bukavu, red.) er fredsaftalen blevet brudt voldeligt. Det er parternes opgave selv at ordne situationen.«
Afdelingsleder fra Dansk Institut for Internationale Studier Peter Viggo Jakobsen forstår godt, at FN skyder ansvaret for situationen i Congo fra sig. Han siger:
»FN-soldaterne kan lægge en dæmper på konflikterne i de områder, hvor de opererer. Men ellers kan de blå baretter ikke stille meget op, så længe Congos nabolande mest interesserer sig for at hente diamanter og tømmer ud af landet og ikke støtter en fredsproces.«

Utænkelig EU-mission
I forrige uge foreslog Belgiens udenrigsminister Louis Michel, at der blev sendt en EU-styrke til Bukavu i lighed med den, der i fjor med ret stor succes fik lagt låg på blodsudgydelserne i den nordøstlige by Bunia. Filip Reyntjens siger:
»Jeg har talt med Michel, og han ved vidst godt, at der ikke er politisk opbakning til at sende EU-soldater til Bukavu. Men hvis Congos regering og MONUC får sendt flere soldater til byen, så kan det også godt være tilstrækkeligt.«
Hverken Reyntjens eller Jakobsen regner med, at
der vil blive sendt flere soldater under FN-flag eller nationale flag til Congo. Jakobsen siger: »Hvis FN skulle skabe fred i kæmperiget Congo, skulle der være mindst en halv million soldater der. Det er fuldstændig urealistisk, så der er ingen andre veje frem end politiske løsninger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her