Læsetid: 2 min.

Fokus/udvikling

16. juni 2004


v/Mette Jørgensen
Konkrete arabiske initiativer
*Udenrigsministeriet har nu sat navn på de første lande, der får glæde af de omkring 100 mio. kr., der er afsat til bilaterale projekter i forbindelse med Det Arabiske Initiativ, som blev lanceret af udenrigminister Per Stig Møller i juni sidste år.
Projekterne, der nu er ved at blive udarbejdet, omfatter bl.a. støtte til menneskerettighedsnetværk, kvindegrupper samt projekter til børn og unge i et børnerettighedsperspektiv i Libanon, Syrien og Jordan, skriver Danidas månedsblad, Udvikling. I Yemen vil der være støtte til landets parlament, til decentralisering og lokalt demokrati, til frie medier og ikke-juridiske klagemekanismer i forhold til krænkelser af menneskerettighederne. Og på regionalt plan opstartes bl.a. et medieprogram i form af et regionalt netværk, der kan monitorere medieudviklingen, pressefriheden og overgreb på journalister.

Handelsregler skyld i fattigdom
*De internationale handelregler er med til at holde verdens allerdårligst stillede lande fanget i fattigdom. Det siger den anerkendte hjælpeorganisation Oxfam i en ny rapport.
Seks af verdens 10 fattigste lande er således mindre velstående i dag end for to årtier siden, siger rapporten, og årsagen til det er, at de internationale handelsregler er udviklet til at gavne de rige lande i stedet for at hjælpe de fattige lande på fode.
»Verdenshandlen fortsætter med at tilsidesætte de fattigste befolkninger. De bliver snydt for deres andel af fordelene ved globaliseringen på grund af uretfærdige handelregler,« siger Katia Maia fra Oxfam International ifølge BBC.
Oxfam-rapporten kommer forud for en FN-konference i den kommende weekend, hvor ministre fra 120 lande skal debattere emnet i Sao Paulo.
Mange af landene på Oxfams liste er afhængige af at kunne eksportere landbrugsprodukter. Imidlertid er markederne voldsomt ustabile og prægede af dramatiske prisudsving, hvilket går hårdt ud over landene. Oxfam opfordrer Sao Paulo-konferencen til at introducere mekanismer, som kan sikre retfærdige og stabilie priser for varer såom kaffe, bomuld, sukker og kakao.

Skjult humanitær krise i Burma
*Op mod en million mennesker er ifølge en rapport fra nødhjælpsorganisationen Christian Aid blevet tvunget til at flygte fra deres hjem i det østlige Burma. Disse mennesker er blevet fanget i en krig mellem den burmesiske hær og de etniske mindretals militser, og ifølge organisationen bliver disse civile – som del af de etniske mindretal – udsat for bevidste overgreb såsom mord, voldtægt, tvangsarbejde og sult af den burmesiske hær. Rapporten bygger på personlige vidneudsagn.
»Når (hæren) ser os, dræber de os, bestjæler os eller gør os til slaver. Vi bliver nødt til at flygte,« fortæller en flygtning til Christian Aid i rapporten Bur-ma’s Dirty War.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her