Læsetid: 2 min.

Frygt for ny terror i Saudi-Arabien

Omfattende nervøsitet for nye terrorangreb efter lørdagens gidseltagning med 22 dræbte. Klapjagt på undslupne al-Qaeda- mistænkte og bevogtning af olieinstallationer
1. juni 2004

Saudiske sikkerhedsstyrker finkæmmede i går kongedømmet på den arabiske halvø i jagten på de tre undslupne af i alt fire mistænkte for lørdagens terrorhandlinger i oliebyen Khobar.
Samtidig advarer flere efterretningstjenester om, at angrebet, hvor 22 mennesker blev dræbt og 41 personer taget som gidsler, blot kan være starten på en række angreb i landet.
Sikkerhedsstyrkerne havde sat vejspærringer op over hele landet, efter det lykkedes tre bevæbnede mænd at flygte fra boligområdet Oasis Residential Resorts, da bygningerne blev stormet af sikkerhedsstyrkerne og gidslerne undslap. Den fjerde – lederen Nimr al-Baqmi – blev såret og taget til fange. Reddede gidsler sagde, at ingen civile blev dræbt af de saudiarabiske kommandosoldater, og et øjenvidne sagde, at kommandoenhederne lod gerningsmændene gå, fordi de havde truet med at sprænge sig selv og alle i nærheden i luften.
Inden gidseltagningen i boligområdet havde angriberne trængt ind i to kontorbygninger i nærheden, hvor de skød omkring sig og dræbte adskillige udenlandske ansatte i de vestlige oliefirmaer i bygningerne.
Angrebet, som terrornetværket al-Qaeda har taget ansvaret for, foregik i det område, hvor samme gruppe i 1996 bombesprængte et amerikansk militærkompleks med 19 dræbte soldater til følge. Lørdagens angreb var det andet på mindre end en måned, som har været rettet mod den saudiske olieindustri, der spiller en central rolle i verdensøkonomien.

Målrettet
Terrorhandlingen kom desuden blot nogle få dage efter, at en al-Qaeda-leder havde tilkendegivet planer om at styrte den saudiske kongefamilie gennem en guerillakrig. Ifølge det franske nyhedsbureau AFP har al-Qaeda i en udtalelse efter angrebet udtrykt fornyet beslutsomhed i kampen for at »befri den arabiske halvø fra ikke-rettroende.«
Muslimske beboere i Oasis kunne således berette om, at de bevæbnede mænd målrettet gik efter ikke-muslimer i området. En libanesisk bankmand, som ved lyden af skud gemte sig ovenpå med sin kone og sit barn, fortæller til den britiske avis The Independent, at han blev opsøgt af en mand med maskinpistol, som sagde: »Vi ønsker kun at gøre amerikanere og vesterlændinge fortræd. Kan du fortælle os, hvor vi finder dem her?«
Sideløbende med gårsdagens jagt på de tre undslupne mistænkte blev bevogtningen af vigtige olieinstallationer skærpet, idet det er forventningen at mulige nye angreb vil rette sig mod disse. Den øgede bevogtning sker også for at signalere, at olieforsyningen fra verdens største olieeksportør vil fortsætte som vanligt. Forhåbningen er, at de allerede høje oliepriser ikke skal stige endnu mere.
The Times skrev i går, at efterretningstjenester frygter, at der vil blive gennemført et »spektakulært angreb« i Saudi-Arabien og nævnte vigtige olieanlæg som mulige mål.
De sidste forberedelser udføres af al-Qaeda-sympatisører, hed det.
»Vi tror fortsat, at terrorister er fast besluttet på at gennemføre flere angreb i Saudi-Arabien, og de befinder sig i forberedelsernes sidste fase,« meddelte det britiske udenrigsministerium.
»Truslen omfatter, men er ikke begrænset til, boligkomplekser og diplomatiske og andre officielle steder,« hed det.
Den britiske ambassadør i Saudi-Arabien, Sherard Cowper-Coles, sagde til den britiske radio BBC:
»Der er en aktiv terrorkampagne her, og vi ved, at vesterlændinge er mål, og det samme er medlemmer af styret og af sikkerhedsstyrkerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her