Læsetid: 2 min.

GMO-fri fødevarer er en illusion

Kun økologiske produkter er fri for genmanipuleret materiale. Mærkningsreglerne er for dårlige, mener både producenter, detail-handel og miljøfolk
30. juni 2004

Hvis man ønsker fødevarer, der ikke indeholder genmanipuleret materiale – GMO – så er økologi den eneste udvej. Både miljøorganisationer og landbrug er enige om, at det ikke længere kan lade sig gøre at fremstille konventionelle landbrugsprodukter uden GMO.
Danmarks største foderproducent, DLG, erkender, at man ikke kan fremstille GMO-fri foder, med mindre det er økologisk. I 2001 blev der fundet GMO-rester i virksomhedens økologiske foder, og den eneste løsning var at flytte produktionen til en fabrik, der udelukkende fremstiller økologisk foder.
»Vi fik på et tidspunkt en efterspørgsel på 100 procent GMO-fri foder, men det kan vi altså kun levere, hvis det fremstilles på vores økologi-fabrikker, og prisen bliver så derefter. Det er umuligt at undgå, at støvet fra de forskellige produkter blander sig, og derfor kan man ikke garantere, at produktet er fuldstændig fri for GMO – med mindre det altså er økologisk,« siger informationschef hos DLG Christoffer Hage.

Gris var fiasko
Folketinget vedtog i maj den såkaldte sameksistenslov, der skulle sikre en adskillelse af GMO og GMO-fri afgrøder, men den lov har spillet fallit, mener flere Greenpeace.
»Det eneste, loven sikrer, er en kort afstand mellem markerne, men det er helt utilstrækkeligt, for forureningen sker også i de efterfølgende led af produktionen. Så længe fremstillingen sker med fælles faciliteter er det umuligt at undgå spredning, for hverken mejetærskere eller siloer kan rengøres tilstrækkeligt,« siger GMO-talsmand for Greenpaece, Dan Belusa.
Ifølge EU’s nye mærkningsregler skal vegetabilske produkter mærkes, mens det ikke skal oplyses, hvis kød, æg og mælk stammer fra dyr, der er opfostret på GMO-foder, og det er utilstrækkeligt, mener man hos FDB.
»Vi ønsker at give forbrugerne et reelt valg, og det skal kunne ses, hvis produkter stammer fra et dyr, der er opfostret på GMO-foder. På langt sigt betyder det en mærkning af kød, æg og mælk, men i første omgang kan det være nok med en beskrivelse af produkterne ude i butikkerne«, siger pressechef Anne Villemoes, FDB.
Coop Danmark, som FDB står som delvis ejer af, forsøgte i 2002 at sælge en GMO-fri gris, men satsningen var en fiasko. Anne Villemoes mener alligevel, at efterspørgslen er tilstede.
»Det er et spørgsmål om at udvide den negative mærkning, frem for at satse på den positive. Hvis kunderne kan se, at der er genmodificeret materiale i deres fødevarer, så tvivler jeg på, at de er begejstrede for varerne, for man kender ikke de langsigtede virkninger på hverken mennesker eller miljø,« siger hun.
Ifølge lektor i sociologi ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, KVL, Jesper Lassen, viser undersøgelser, at langt hovedparten af forbrugerne ikke ønsker at købe produkter fra dyr, der er fodret med GMO. Men han tvivler på, at en negativ mærkning ville kunne slå igennem.
»Det minder jo lidt om situationen med økologisk mælk, hvor de økologiske landmænd foreslog, at deres mælk skulle hedde mælk, og den konventionelle mælk skulle mærkes ’pesticidmælk’. Producenterne vil næppe ad frivillig vej gå med til at mærke produkterne, selv om det kun ville være rimeligt. Folk vil vide, hvad de spiser – det gælder formentlig såvel pro- som kontra-GMO-forbrugere,« siger Jesper Lassen.
Slagteriet Danish Crown besluttede i går at stoppe produktionen af GMO-frit svinekød med den begrundelse, at efterspørgslen ikke har været tilstrækkelig stor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu