Læsetid: 3 min.

Græsk antiterror-lovgivning dumpet

Mindre end to måneder før sit OL-værtsskab har Grækenland stadig ikke gennemført de antiterrorlove, som det har forpligtet sig til som EU-land
9. juni 2004

I en officiel EU-rapport udsættes Grækenland for skarp kritik for ikke at efterleve EU’s antiterrorisme-lovgivning. Den nådesløse vurdering sætter Athen i et pinligt lys blot ni uger før det græske værtsskab for OL 2004.
Den græske regerings lovarbejde for at føre fem fundamentale anti-terrorforholdsregler ud har været så langsommeligt, at Grækenland nu har overskredet den tidsfrist der blev sat efter terrorbomberne i Madrid i marts, fastslår en rapporten, der blev publiceret i går.
EU’s påtale kunne dårligt have kommet på et værre tidspunkt for regeringen i
Athen, som netop har iværksat en omfattende pr-indsats for at overbevise verden om sit antiterrorberedskabs evne til at afværge terrortrusler under august måneds olympiske sommerlege.
Grækenland har afsat en milliard euro (7,5 mia. kr) – mere end nogen tidligere OL-vært og tre gange mere end forgængeren Sydney i 2000 – til at passe på sportsfolk, officials og gæster fra hele kloden. Trods denne rekordsum har Athen endnu til gode at overbevise omverdenen om sine evne til at skabe betryggende sikkerhedsforhold.

Elendig tidsplan
Rapporten, der dokumenterer Grækenlands mangelfulde implementering af EU’s antiterrorlove, blev fremlagt i går ved et møde for EU’s justits- og indenrigsminister. En EU-diplomat betegner den græske regerings nøl som »oprørende« og tilføjer: »Grækenlands antiterrorpolitik ser ud til at køre efter samme elendige tidsplan som dets stadionbyggeri.«
Af de fem grundforholdsregler mod terror, som EU-landene har aftalt skulle gøres retligt effektive har Grækenland ikke ført lovgivningsarbejdet til ende for en eneste. Det placerer landet på en klar sidsteplads efter Italien (dog ses der i opgørelsen bort fra de 10 nye medlemslande, der sluttede sig til EU 1. maj).
De love, som mangler endelig græsk vedtagelse, omhandler indførelse af fælles EU-arrestordre-formularer, som skal overflødiggøre udleveringsforhandlinger mellem EU-lande; oprettelse af fælleseuropæiske efterforskningshold, som skal samarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminel aktivitet; fastlæggelse af fælles definitioner på terror- og terrorrelaterede forbrydelser; fastsættelse af strafferamme-parametre: bekæmpelse af pengevask og oprettelse af EuroJust – et organ, som skal hjælpe EU’s 25 retssystemer med at blive mere effektive i bekæmpelse af grænseoverskridende kriminel aktivitet.
En græsk diplomat siger, at det forsinkede antiterror-lovarbejde ikke på nogen måde hæmmer Grækenlands evne til at modvirke terror på det korte sig. »Jeg kan ikke forestille mig, at der findes nogen seriøs tvivl om den græske regerings vilje til at bekæmpe terrorisme,« siger diplomaten.

Sikkerheds-mareridt
Med under to måneder til OL har Grækenland iværksat en hasteindsats for at gendrive al tvivl om dets evne til at afvikle de olympiske lege i sikkerhed. Giorgios Voulgarakis, græsk minister for offentlig orden og øverste ansvarlige for sikkerheden ved OL, vendte i sidste uge tilbage fra et sikkerhedstopmøde i Washington med højtstående amerikanske embedsmænd og sikkerhedseksperter. Frem til august fortsætter han sine rejseaktiviteter i adskillige andre lande for at informere om det græske politis beredskab og sikkerhedsoperationer.
»Vi er nødt til at vise hele verden, at vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at afvikle et sikkert OL, som jeg tror vil blive det bedste i De Olympiske Leges historie,« sagde Voulgarakis mandag.
Med landegrænser op til urolige Balkan-naboer og en havgrænse op til det muslimske Tyrkiet er Grækenland et sandt sikkerheds-mareridt og en magnet for illegale indvandrere, som i stort tal via små både lader sig smugle til myriaden af øer i Det Ægæiske Øhav.
De græske myndigheder vil indsætte 70.000 politifolk og kystbevogtningspersonel, som med bistand fra NATO-luftovervågningspatruljer skal varetage sikkerheden ved OL. Over halvdelen af Grækenlands sikkerhedsstyrker er direkte eller indirekte udkommanderet for at tage del i sikkerhedsberedskabet. Forud for OL skal et internationalt observatørpanel med deltagelse af bl.a. Storbritannien, USA og Israel desuden teste den græske sikkerhedsbemandings effektivitet ved en række generalprøver.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu