Læsetid: 2 min.

Heltinde

2. juni 2004

Spot
Mennesket synes gennem alle tider at have været fascineret af helte og heltinder. Lige siden de oldgræske helteepos, Illiaden og Odyssen, har vi på skrift og i tale dyrket og hyldet heltemodet, kampstyrken, udholdenheden og generøsiteten. Selv om heltedåd sjældent bunder alene i uselvisk trang til at gøre op med uret eller forsvare enemærker, så har vi brug for at have nogen at se op til og være vores ledestjerne i kampen for at skelne mellem godt og mindre godt.
I dag er det i høj grad sportsstjerner, der mere eller mindre bevidst bliver udråbt som vor tids helte. Rask væk ophøjes Jon Dahl Tomasson til helt og redningsmand, når han scorer et kluddermål i overtiden, eller Camilla Andersen til heltinde og sejrskvinde, når hun trods sin beskedne højde og drøjde passerer fire rumænske forsvarsklipper størrelse XL og netter.

Helte-begrebet er dog heldigvis ikke blevet fuldstændig reduceret til at handle om, hvem der er hurtigst og scorer de mest spektakulære mål. Der findes stadig mennesker – også her til lands – for hvem en gerning kan udspringe af andet end ønsket om at opnå berømmelse og personlig succes. Den danske fredsaktivist Ulla Røder kandiderer til at være sådan et menneske.
Den bredere offentlighed stiftede for første gang bekendtskab med den midaldrende kvinde og mor til to, da hun i 1999 sammen med to andre kvinder brød ind i et ubåds-laboratorium i Skotland og raserede det til ukendelighed.
Ved den efterfølgende retssag undgik hun fængsel, fordi retten vurderede, at aktionen var et udtryk for civil ulydighed, og siden har hun sammen med aktivister fra Faslane Fredslejr jævnligt forsøgt at bryde ind på ubåds-basen, der huser atomdrevne ubåde. I efteråret 2003 brød hun ind på en militær flybase og ødelagde et jagerfly, en aktion hun nu står tiltalt for.

Retssagen er imidliertid blevet udsat, fordi Ulla Røder er gået under jorden. Dokumentarprogrammet Ullas vrede, som DR1 sender i aften, portrætterer Ulla Røder og i et interview foretaget i hemmelighed fortæller hun selv om sit arbejde.

*DR1: 20.00. Magtens Billeder – Ullas vrede

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her