Læsetid: 2 min.

Kroatien på vej mod EU

Korruption trives stadig i Kroatien – men landet vil med stor sandsynlighed her til formiddag blive inviteret til optagelsesforhandlinger
18. juni 2004

Af Annegrethe Rasmussen og BJØRN WILLUM Informations korrespondenter

BRUXELLES – Det er en tydeligt velfornøjet kroatisk udenrigsminister, Miomir Zuzul, der tager imod Information i foyeren på det fashionable femstjernede Hotel Amigo i det indre Bruxelles.
»Nej,« smiler han og ryster på hovedet. Han er ikke nervøs for, at EU-Kommissionformand Romano Prodi og EU-formand Bertie Ahern vil vende tommelfingeren nedad, når Zuzul i morgen kort før middagstid i EU’s Ministerråds-bygning i Bruxelles vil få svar på det spørgsmål, som hans land har ventet på i årevis. Om Kroatien har reformeret sig så meget siden landsfaderen Franjo Tudjmans kammeratregime faldt fra hinanden med Tudjmans død i 1999, at der kan indledes optagelsesforhandlinger om at komme med i EU.
Og Zuzul har noget at have sin optimisme i. For i det udkast til konklusioner fra topmødet torsdag og fredag, som det irske formandskab har udsendt, står der, at »optagelsesprocessen bør igangsættes«. »Jeg har stor tillid til, at en tekst meget tæt på det der står, bliver vedtaget,« bekræftede en EU-kilde over for Information i går.

Haft positiv effekt
Som i Tyrkiets tilfælde har guleroden om EU-medlemskab sat skub i reformer, insisterer den gråhårede udenrigsminister iført blå skjorte, smart gult slips, seler og det obligatoriske mørke jakkesæt, da vi har bænket os i beige plyssofaer ved siden af et velpoleret flygel. »Når der er et godt mål foran dig, så giver det dig en chance for at opnå mange ting, du ellers ikke ville kunne opnå,« mener Zuzul.
Men ifølge anti-korruptions-NGO’en Transparency International er der stadigvæk problemer med korruption, og selv om landet har en særlig anklager dedikeret til organiseret kriminalitet, er antallet af folk, der stilles for retten for korruption, relativt lavt. En af Zuzuls forgængere på posten som udenrigsminister blev således for nylig arresteret, men politiet løslade ham gå på grund af manglende beviser – han var tilsyneladende blevet advaret i tide af gode venner i justitsvæsenet.
Også Ante Gotovina, en anden kroat, der har en blodig historie fra krigene på Balkan, forstår betydningen af gode venner. Ikke kun i Kroatien, men også i nabolandene. Det sidste spor, man har af ham, går et par måneder tilbage, hvor han ifølge italienske efterretningskilder havde booket syv flyafgange fra Sicilien i de (mindst) syv navne, han har pas i. Og så valgte han tilsyneladende en ottende rute og forduftede ifølge rygterne til Australien.
Gotovina er en af de tre topfigurer det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien mangler at få i kassen – de to andre er serbiske Radko Mladic og Radovan Karadciz, de formodede bagmænd for Srebrenica-massakrene. »Tribunalet mandat kan ikke betragtes som fuldført, så længe Radovan Karadzic, Ratko Mladic og Ante Gotovina er på fri fod,« skrev tribunalets chefanklager, Carla Del Ponte, sidste måned i en rapport til FN’s Sikkerhedsråd. Men gjorde også klart at hun var »overbevist om, at den kroatiske regering i øjeblikket gør alt, den kan, for at lokalisere og arrestere« Gotovina.
Dermed var sidste forhindring for at påbegynde optagelsesforhandlinger med EU ryddet af vejen, så der i morgen mellem 11 og 11.30 skulle være god mulighed for et positivt svar, når Zuzul tropper op i Ministerrådsbygningen. Hvis det bliver et ja, »så skal vi fejre lidt med dem«, slutter Zuzul med henvisning til Prodi og Ahern.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu