Læsetid: 1 min.

Kvinde-ben og mudder

26. juni 2004

Spot
Mandefodbold er skønt for både kvinder og mænd, der ikke kan stå for en regnvåd nakke eller et mudret skinneben. Men på søndag er der altså også chancen for at se nærmere på kvindemuskler i kamp mod egne grænser.
DR2 viser en temalørdag om Sportens stærke kvinder. Udgangspunktet er danske stjerner som svømmepigerne »Lille Henrivende Inge« og Susanne Nielsson og håndbold-eneren Anja Andersen, og senere sættes der fokus på »de smukke sportskvinder« som badmintonspilleren Camilla Martin og bokseren Anita Christensen.
Programmet kan måske spejle vores sportsopfattelse af kroppen. For hvad er idealet for en toptrænet kvindekrop? Mænd med fodboldkrogede underben og dribleludende skuldre bliver betragtet som idoler, men kvinder på grønsværen skal helst stadig ligne Barbie på lystjogging.
Eller skal de? Er de lange ben og den spinkle overkrop bare kvinders egne tvangsforestillinger om en ideel kvindekrop? Er det blevet acceptabelt at have tromletalje bag den løse fodboldtrøje med mandesnittet? Er det blevet hip at have svømmernakke i stedet for hals? Er man stolt over at kunne fremvise sine knyster og smadretæer i sandaler efter badmintonkampenes skohelvede? Og har håndboldpigerne gjort det fancy at være tæt og bredlåret?

Måske er vi nået så vidt, at piger generelt, takket være sportens topkvinder, formår at glemme deres udseende sådan en halvlegs tid og nøgternt bare anskuer kroppen som en spillermaskine. Måske er vi ikke.
Forleden læste jeg en hånlig artikel om den modelsmukke tennisspiller Anna Kournikova. Skribenten (en mand) gjorde sig munter over, at hun havde så kronisk en rygskade, så hun brugte mere tid foran kameraet end med ketcheren i hånden.
Perspektivet handler derfor også om indstillingen til at overvinde grænser i resultaternes hellige navn. Er vi derhenne, hvor kvinder kun beundres, hvis de overtræner og lytter lige så lidt til deres kroppe som mænd?

*DR2, søndag, temadag:
Kl. 16.55-18.55 Kvindesport
Kl. 22.50-23.50 ’Ballet til livet’ af Maurice Béjart – topkroppe i Versace-kostumer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her