Læsetid: 3 min.

Et lærestykke med dødelige konsekvenser

DR-dokumentar om den dødsdømte dansk-marokkaner Omar Maarouf afslører alvorlige brud på basale retsprincipper under sagen i Marokko
9. juni 2004

»Et lærestykke i, hvordan man bryder så mange grundlæggende retsprincipper, som det næsten er muligt.« Sådan beskrives sagen mod den dødsdømte dansk-marokkaner Omar Maarouf af afdelingsleder på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, efter han har gennemgået de retsdokumenter, som beskriver processen fra anholdelsen i februar 2003 til dødsdommen faldt fire måneder senere.
»Der er intet grundlag for at dømme Omar Maarouf for det, han blev anklaget for. At han ligefrem er blevet dømt til døden gør, at der er tale om en sag, som bør påkalde sig stor international opmærksomhed og ikke mindst fra dansk side i kraft af, at han er dansk statsborger,« siger Jørn Vestergaard i DR-dokumentaren Den dødsdømte dansker, der i aften kl. 20 vises på DR1.

Tortur
DR har som det første danske tv-hold fået adgang til at interviewe Omar Maarouf i fængslet i Marokko. Her fortæller den dødsdømte om, hvordan han af den marokkanske efterretningstjeneste blev låst inde i en lille fængselscelle under jorden, som konstant var oplyst. Efter 10 dage blev han truet til at underskrive nogle papirer, som han ikke kunne få lov til at læse indholdet af.
»De sagde, at hvis jeg ikke underskriver, så vil de bruge en anden metode. Så jeg underskriver. Med bind for øjnene. Jeg blev ikke slået, men de gentog, at de ville bruge en anden metode, hvis jeg ikke skrev under,« fortæller Omar Maarouf i programmet.
Ifølge Peter Kessing, forsker i terrorisme og menneskerettigheder ved Københavns Universitet, er de forhørsmetoder, Omar Maarouf beskriver, lig med tortur: »Flere af de ting, som Maarouf siger, han har været udsat for, sidestiller FN’s torturkomite med tortur.«
Under selve retssagen, der afholdes som en kollektiv retssag for i alt 31 personer på trods af, at anklagerne imod de 31 er vidt forskellige, viser det sig, at det papir, Maarouf har underskrevet, er en tilståelse – det eneste bevismateriale anklagemyndigheden har. Maarouf og yderligere 26 af de anklagede trækker deres tilståelser tilbage med argumentet, at de er blevet tvunget til at skrive under. Dommeren nægter imidlertid at tage torturanklagerne til efterretning, og idømmer i juni 2003 Omar Maarouf til døden. Ikke for direkte medvirken i terrorangrebene i Casablanca, sådan som det fremgik i den danske presse –angrebene forekom to måneder efter, han var blevet fængslet – men for at have deltaget i et møde for 10 år siden, hvor en gruppe skulle have forsøgt at fremstille sprængstoffer, samt for forsøg på manddrab og stiftelse af en kriminel terrorgruppe, fremgår det af doms- og retsbogen.
»Alt tyder på, at Maarouf er blevet dømt, fordi han er kommet i søgelyset i kraft af sin omgangskreds og sin færden. Ikke i kraft af at man kan knytte ham til nogle bestemte begivenheder – drab, sprængning, fremstilling af sprængstoffer,« siger Jørn Vestergaard.

Fremtvunget tilståelse
Netop Maaroufs åbenlyse sympati for al-Qaedas ugerninger var efter alt at dømme medvirkende til, at diskussionen i Danmark omkring tidspunktet for dødsdommen gik på, hvor vidt man kunne fratage Maarouf hans danske statsborgerskab frem for at handle om, hvorvidt rettergangen var fair. Ifølge dokumentarprogrammet tyder noget dog på, at Udenrigsministeriet har tilbageholdt oplysninger om den kritisable retsproces over for Folketinget.
I et svar på et spørgsmål vedrørende Maaroufs rettergang stillet af formanden for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup, undlader Udenrigsministeriet helt at kommentere, at Maarouf er dømt på en tilståelse, som tilsyneladende er fremkommet under tortur. Det på trods af, at det fremgår af retsbogen, som Maaroufs advokat, Khalil Idrissi, har udleveret til repræsentanter for Det Danske Konsulat. Idrissi hævder også, at han har orienteret disse om de mange krænkelser af retsprincipperne i forløbet.
»Det stiller et stort spørgsmålstegn ved, om Udenrigsministeriet har givet de rigtige oplysninger,« siger Baastrup.
Udenrigsminister Per Stig Møller har ikke villet udtale sig til programmet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her