Læsetid: 2 min.

Landets unge tænker ens

Uanset hvor i Danmark de bor, har ungdommen stort set de samme værdier. De er selvstændige og mobile i en grad, der ikke er set før, viser forskning
1. juni 2004

Geografiske barrierer har stort set ingen indflydelse på, hvordan unge danskere tænker, og hvad de stræber efter. Tværtimod har de unge i hele landet de samme værdier og ønsker for fremtiden.
Det er konklusionen fra Carsten Yndigegn fra Syddansk Universitets Institut for Grænseregionsforskning. Han har lavet en omfattende spørge-skemaundersøgelse blandt 900 unge fra Sønderjylland, Nordvestjylland og hovedstadsområdet.
»Der er flere grunde til, at der ikke længere er nævneværdige regionale forskelle i unges værdier og vaner. Først og fremmest er alle jo del af det globale mediesamfund og har lige adgang til de samme informationer, f.eks. på nettet, og de samme impulser udefra. Unge fra alle dele af Danmark er også utroligt berejste i udlandet, hvilket giver en ens påvirk-ning udefra. Det gamle mønster med, at nye impulser først kommer til hovedstaden og så derefter spreder sig ud i landet, ser vi i langt mindre grad end tidligere,« siger Carsten Yndigegn.
»Samtidig er forbedringerne af transportmulighederne – og store ting i fritiden som f.eks. musikfestivaler – med til at øge interaktionen mellem de unge på tværs af landsdelene. Kontakterne på kryds og tværs betyder selvfølgelig, at de unge bliver mere ens.«
For eksempel er de unge fra nord, syd og øst helt enige om, at tv-serien Venner er den bedste, og at serier som Ally og Et umage par følger lige bagefter. De har også samme favoritgrupper: U2, Red Hot Chili Peppers og R.E.M.. Dog har de unge i hovedstaden flere rappere på deres liste end de unge i henholdsvis Nord- og Sønderjylland.

Selvstændige og mobile
Hvad angår valg af erhverv er de fleste af gymnasieeleverne også enige om, hvad de ikke vil være: Præst, håndværker eller elektronikmekaniker. De unge foretrækker kommunikative og kreative erhverv såsom advokat, arkitekt, journalist, psykiater osv. Et enkelt, mere udefinerbart erhverv går også igen som meget populært: Forretningsindehaver.
»Det er generelt for de unge, at de på ingen måde har en lønmodtagerkultur. De er selvstændige og ønsker hver især at få realiseret deres egne drømme,« siger Carsten Yndigegn.
Hvis opfyldelsen af drømmene betyder, at de skal flytte fra deres hjemegn, så er det ingen barriere, viser undersøgelsen. »Alle siger, at de er villige til at flytte, dog helst til noget større. Så blandt de unge i hovedstadsområdet er der en lidt større skepsis over for at flytte til en mindre by i Danmark, så flytter de hellere til udlandet,« siger Carsten Yndigegn.
Der er samtidig også en del af de unge i Sønderjylland og Nordjylland, som siger, at storbyen, især København, ikke i sig selv umiddelbart tiltrækker dem.
Når Carsten Yndigegn har valgt at undersøge gymnasieeleverne i de tre regioner, skyldes det, at netop disse unge er først med at opfange og tegne nye tendenser. »Det er blandt gymnasieelever, at nye udviklinger først kan spores. Tendenserne her spreder sig erfaringsmæssigt hurtigt til den øvrige ungdom,« siger Carsten Yndigegn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her