Læsetid: 3 min.

Løber Azurra sur?

Italien har de bedste spillere. Måske har Danmark det bedste hold
14. juni 2004

Euro 2004
Det er ikke fair at spekulere i direkte uretfærdigheder. Men hvis Danmark i aften skal slå Italien i holdenes åbningskamp ved EM i Portugal, sker det næppe uden, at holdet tilsmiles af både held i afslutninger og medvind fra den spanske dommer Manuel Mejuto Gonzalez, der også dømte i Danmarks 5-2-sejr over Rumænien i EM-kvalifikationen. En medvind, der for eksempel kan være inspireret af den danske linjedommer Jens Larsens dispositioner i Italiens kamp mod Kroatien ved VM i 2002.
Ved stillingen 0-0 gik italienerne igennem og Christian Vieri scorede – men Jens Larsen løftede flaget for offside. Senere skulle han konfronteret med tv-billederne erkende, at det var en fejl. Ydermere vinkede Jens Larsen også for frispark til kroaterne, da Italien ellers reducerede til 2-2. Dommer Graham Poll underkendte målet og italienerne tabte 1-2.
Italien gik dog videre i turneringen, men blev sendt ud af værtnationen Sydkorea i en ualmindelig besynderlig 1/8-finale. Hele det fodboldgale Italien rasede fra syd til nord. Jens Larsen blev kaldt en landsbydommer – og han indrømmede da også efterfølgende ganske tørt, at han godt nok var fra Slagelse...

En stor historie
Italiens lange fodboldhistorie er ladet med det drama der også favnes af holdets kælenavn – La Squadra Azurra. Og det er måske italienernes største force på banen i dag – de står på skuldrene af en fodboldkultur med så dybe rødder, at en linjedommers lidt for ivrige gestik kun udgør et æseløre i de stolte kapitler.
Vi skriver 1934. Italien skal afholde VM. I dag kan det forekomme grotesk, men dengang skulle værterne kvalificere sig. Og det lykkes kun for La Squadra Azurra efter en omkamp mod Spanien, hvor den franske dommer Mercet reelt bortdømte spanierne ved ikke at tilkende dem det arsenal af frispark de rå italienere begik.
Italienerne overtrådte tilmed de moralske fodboldregler ved at stille med tre argentinerne, der var blevet udstyret med italiensk statsborgerskab til lejligheden. En af dem var wingen Orsi, der otte minutter før slutfløjtet i finalen mod czekoslovakerne begik en genialitet, som han senere blev opfordret til at gentage foran et filmhold.
Det skulle aldrig lykkes ham at lave en reprise af sparket, der ifølge øjenvidner fik bolden til at slingre gennem luften og dykke under overliggeren men over målmandens hoved. 1-1. Italien vandt finalen i overtiden.

Har de moralen?
Det er italienernes sjette EM-slutrunde. De har som Danmark kun vundet én gang – i 1968 – men de var meget, meget tæt på at tage mesterskabet hjem i 2000, hvor holdet førte 1-0 mod Frankrig indtil tre minutter før tid. Frankrig udlignede og vandt i ekstratiden.
Dermed et dette EM også udråbt som et hævntogt for italienerne, der endnu ikke er kommet over det smertelige nederlag. Det store spørgsmål – og der hvor Danmarks 11 skal sætte taktisk fokus – er, om italienerne har moral til at bære ambitionerne, eller om de som Portugal i åbningskampen stivner i bestræbelsen. Italien har haft en let kvalifikation med modstandere som Wales og Finland, og det er svært at sige noget præcist om Giovanni Trapattonis mandskabs reelle styrke.
Vi ved ikke, om de kan fungere i et kollektiv, når de kommer under forventningspres.
Det har allerede knaget i sammenholdet, efter at Trapattoni overraskende frigav sin holdopstilling længe før turneringsstarten. Milans midtbanespiller Gennaro Gattuso og hans klubkammerat Andrea Pirlo var bænket til fordel for taktikken, hvilket fik Gattuso til at smælde: »Det er helt absurd. Hvorfor kan landsholdet ikke spille som Milan?«.
Trapattoni forsøgte at lægge låg på konflikten med en kommentar om at det »det er dejligt, de har ambitioner.«
Ambitioner har de. Men har de holdet?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu