Læsetid: 2 min.

Malerkunst for en halv milliard

Sothebys præsenterer årtiets hidtil overdådigste auktionsprogram af modernistiske og impressionistiske mesterværker
17. juni 2004

Auktion
I denne måned afholdes i Storbritannien dette årtis hidtil største auktion for impressionistisk og modernistisk malerkunst. Omsætningen forventes at overstige 50 mio. pund sterling eller over en halv mia. kr.
Fire Picassoer, to Renoir’er, en sen Monet og Modigliani, der engang tilhørte Guggenheim-galleriet, men under stor kontrovers blev solgt herfra for 10 år siden, er blandt de værker, der kommer under hammeren på Sothebys i London den 21. juni.
Auktionskataloget omfatter også den mest betydningsfulde samling af Egon Schiele-tegninger, der nogensinde har været i udbud. De fleste af disse stammer fra den fremtrædende samler og kunsthandler Serge Sabarsky, som var en nær ven af kunstneren.
Melanie Clore, leder af Sothebys afdeling for moderne kunst, siger, at mange auktioner oftest blot kun byder på et enkelt virkeligt fremragende værk som hovedattraktion, men at Sothebys kommende udmærker sig ved at have flere virkeligt ypperlige.

Kunst som investering
Ifølge Clore oplever det internationale kunstmarked netop en bemærkelsesværdig hausse. Mange store kunstauktionshuse har for nylig præsteret rekordomsætninger, ligesom stadigt flere velbeslåede mennesker fatter stadigt større tillid til kunst som investeringsobjekt.
»For folk, der ønsker at anbringe store likvide midler sikkert, er der næppe noget så tillokkende som at eje et af impressionismens hovedværker«, siger Clore.
»Og for amerikanske kunstsælgere er Storbritannien det oplagte sted at sælge ud lige nu på grund af pundets meget stærke kurs over for dollar.«
Det højest vurderede af de malerier, der sættes til salg, er et »funklende og lysmættet« portræt af Pierre-Auguste Renoir og indgår i en betydningsfuld serie af bestilte portrætter, der var med til at etablere hans navn som førende i den parisiske avantgarde.
Billedet blev malet et år før den første samlede ’impressionistiske’ kunstudstilling i 1872, hvilket placerer det som »en væsentlig milesten i tidlig impressionisme.« Det er vurderet til at kunne indbringe mellem 70 og 90 mio. kr.
Et andet værk af Renoir – nøgenbilledet Jeune Femme se baignant (ung pige i bad) – har en forventet salgspris på 60 mio. kr.
Et sjældent billede fra 1930’erne, som Picasso malede af sin elskerinde, Marie-Thérèse, er prissat til op til 3o mio kr. En anden Picasso, Plante de Tomate, sælges fra en samling tilhørende Ray Stark, Hollywood-filmproduceren af film som Funny Girl og Steel Magnolias, som døde sidste år. Det minder meget om et værk, som blev solgt for få måneder siden for seks mio. dollar – tre gange vurderingssummen.
De 15 tegninger af Schiele, en østrigsk kunstner, der døde i en alder af blot 28 i 1918, og som er kommet i overordentlig høj kurs gennem de senere år, betragtes som meget betydningsfuld, fordi samlingen dækker alle hovedtemaerne i hans produktion.
Samlingen omfater et selvportræt, et portræt af komponisten Schönberg og adskillige erotiske motiver, heriblandt gouache-værket Liebespaar, der som motiv har et elskende par i omfavnelse.
»Det er mig bekendt den vigtigste Schiele, der nogensinde er kommet på kunstmarkedet,« siger Miss Clore. Den ventes at indbringe op til 20 mio. kr.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her