Læsetid: 3 min.

Medieoverblik

18. juni 2004


Lokale tv-frekvenser udbydes
*Kulturministeriet gør nu klar til at udbyde de lokale tv-kanaler til interesserede. Det står klart, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i går blev enige om en række ændringer på lokal radio- og tv-området. Det centrale radio- og tv-nævn kommer til at stå for udbuddet af de lokale tv-stationer. I forbindelse med aftalen blev det nemlig også besluttet, at de lokale tv- og radionævn afskaffes. Detaljerne omkring udbuddet er endnu ikke fastlagt, men der bliver enten tale om auktioner, hvor interesserede kan købe sig til en lokal tv-kanal, eller om »skønhedskonkurrencer«, hvor man skal opfylde en række betingelser for at få adgang til at købe en tv-kanal. Det kan f.eks. være krav om et vist antal minutter med lokale nyheder hver dag. Et krav som allerede findes i dag i forhold til en række lokale tv-kanaler.
Det helt store spørgsmål mellem forligsparterne var en eventuel replanlægning af FM-båndet. Det spørgsmål blev imidlertid udskudt til efteråret. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) mener, at aftalen baner vej for en yderligere liberalisering af de lokale radio- og tvstationer.
»Der har efter min mening længe været behov for yderligere liberalisering og for en forbedring af vilkårene for især lokalradiodrift i Danmark, og jeg mener, at navnlig en forenkling af administrationen af området vil skabe ensartede og enklere vilkår for branchen som sådan,« siger Brian Mikkelsen.ritzau

Avissalget vokser
*Noget så sjældent som en positiv nyhed fra avisverdenen, kom i denne uge gennem danske medier. En ny opgørelse fra World Association of Newspapers viser, at salget af verdens aviser er vokset med 4,75 procent siden 1999. Gratisaviserne har det endnu bedre. De tilskrives en fremgang på 16 procent siden 2002, mens webavisernes viser skræmmende (set fra denne front) fremgang med en voksende læserskare på 350 procent. En sten i skoen er dog, at der er målt en tilbagegang i de gamle EU-lande. Kina er fortsat det land, hvor der produceres flest aviser. 85 millioner om dagen. /ll

Gonzo-guru censureret
*Den amerikanske journalist Hunter S. Thomsen, der tilskrives pionerstatus inden for den journalistiske genre gonzo, er for første gang i sit 40-årige journalistiske virke blevet censureret, skriver Fagbladet Journalisten. I sin ugentlige klumme på ESPN.com causerede Thomsen over billederne fra Abu Ghraib-fængslet, hvortil han kommeterede: »Ikke engang Adolf Hitlers mest fordærvede grusomheder har chokeret mig så grimt som disse fotografier.«
Det var en tand for skrapt for hans redaktør på ESPN.com, og formuleringen blev ændret uden Thomsens tilladelse. Hunter S. Thomsens egen afslutning fik dog lov at blive stående: »Nu skammer jeg mig virkelig over at bære et amerikansk pas.« /ll

Musik for en euro
*Apple søsatte tirsdag sin iTunes Music Store – det hidtil mest succesrige forsøg på at sælge musik over internettet – i Europa med musik til knap en euro per nummer og 10 for et album – i første omgang dog kun i Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Danmark ventes at komme med til oktober. Europæerne får dermed adgang til iTunes’ kæmpe katalog af musik – 700.000 numre foreløbigt.
Når iTunes lanceres i Danmark, får konkurrenterne travlt. Danske Phonofil, der blandt andet sælger musik på Bilkas og Føtex’ hjemmesider, hvor et nummer typisk koster over 10 kroner. I Politiken udtrykte Phonofils direktør, Jesper Bang-Olsen, en del bekymring og en del forundring: »Jeg kan slet ikke forstå, hvordan de kan sælge det til den pris. Det er under de indkøbspriser, som vi regner med.« /nt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu