Læsetid: 3 min.

Mystisk pres på TV2-salg

Hvis regeringen skal rekapitalisere TV2’s bod til staten på i alt 750 mio. vil EU-Kommissionen kræve et hurtigt salg af tv-stationen. Det kom frem i danske medier i går. Det kan dog hverken bekræftes herhjemme eller i Bruxelles. Dansk forsker afviser scenariet
30. juni 2004

Selv om der fra officielt hold huserer en larmende tavshed om TV2-salget skrives der stadig nye kapitler i den prekære sag. I går refererede Dagbladet Børsen fra ’centralt placerede kilder i EU-Kommissionen’, at Kulturministeriet har bedt Kommissionen om lov til at sende 750 millioner kroner i nakken på TV2. Det svarer til det beløb EU-kommission i maj pålagde kanalen at betale tilbage til staten som bod for ikke at opfylde public service-forpligtigelserne. Men ifølge Børsen vil Kommissionen til gengæld afkræve den danske stat et salg så snart checken er skrevet ud. På den måde presser Kommissionen altså den danske stat til et hurtigt salg af kanalen.
Det krav kommer, fordi Kommissionen kun vil acceptere kapitalindsprøjtningen, hvis den danske stat kan godtgøre, at rekapitaliseringen er en god forretning. Og siden TV2 angiveligt vil være ude af stand til at genere et overskud i den størrelsesorden kan regeringen kun undgå den umulige godtgørelse ved et hurtigt salg.
Historien ryddede forsiden på Børsen og kom videre ud på Ritzaus nyhedsrulle, men medieforsker professor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet mener ikke, scenariet holder vand.
»Jeg tvivler stærkt på, at sagen er rigtigt fremlagt,« siger professor Frands Mortensen.
»Det er helt i modstrid med, hvordan Kommissionen ellers har handlet i den sag,« siger han videre og slår fast:
»Det er rigtigt, at staten forhandler med Kommissionen om en rekapitalisering, men staten får helt sikkert ikke lov til at betale hele beløbet tilbage til TV2 – det er bliver et væsentlig mindre beløb. Men jeg kan ikke forestille mig, at Kommissionen vil blande sig i, hvorvidt den danske stat vil sælge eller ikke sælge TV2,« siger Frands Mortensen og påpeger, at der ikke officielt forelægger noget karv om, at man skulle godtgøre en øjeblikkelig fortjeneste.
»Juridisk skulle der ikke være noget i vejen for rekapitalisere en vis portion penge uden at skulle godtgøre at det øjeblikkeligt skulle være en god forretning. Det kan godt tage et antal år at genopbygge en sund økonomi i TV2, og her efter vil man så kunne sælge den,« siger Frands Mortensen.

Som en privat investor
I Bruxelles er det Generaldirektoratet for Konkurrence under ledelse af Kommissær Mario Monti, der sidder med TV2-sagen i EU. Her mener man ikke, at man kan gøre sagen op så enkelt.
»Uanset, hvilken model den danske stat laver, må de underkaste sig de gældende principper om markedsinvesteringer, hvilket betyder, at salget skal være en profitabel aftale for staten. Ellers kommer de til at høre fra os igen,« siger direktoratets talsmand, Tilman Lueder.
»Hvis staten laver en god handel, der er lig, hvad en privat investor ville have gjort, bliver der ikke nogen grund til yderlige interventioner fra Kommissionens side – så det håber vi på,« siger Lueder.
Brian Mikkelsens pressechef, Martin Østergaard-Nielsen, oplyser, at hverken han selv eller Brian Mikkelsen har nogen kommentarer til sagen. Heller ikke medieforligspartnerne fra Venstre og Dansk Folkeparti kan bidrage med meget nyt. Medieordfører Jens Rohde (V) er på ferie og udtaler sig ikke om noget som helst – og slet ikke TV2, mens Poul Nødgaard (DF) hverken havde læst Børsens artikel eller hørt om sagen, da Information talte med ham. Poul Nødgaard siger dog, at han belært af bitre erfaringer ikke »stoler på nogen afgørelse fra EU, før jeg ser den.« Og pointerer endnu engang sin beklagelse over, at salget er trukket ud i mere end to år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her