Læsetid: 3 min.

Nyt på dvd

4. juni 2004


Master & Commander
*Det sker ikke tit, men en gang imellem kommer der en dvd med en stor Hollywood-film, hvor ønsket om virkelig at informere publikum overstiger behovet for at reklamere for egen fortræffelighed. En sådan udgivelse er den dobbelte-dvd-udgave af Peter Weirs søfartsactiondrama Master and Commander, der foregår under Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet. I sig selv fremstår filmen stadig flot og spændende på den lille skærm, selv om billederne bestemt fortjener at blive set i stort format.
I både en timelang dokumentar om filmens tilblivelse og i et separat interview understreger Weir, hvor vigtige detaljer og autencitet har været for ham. Når han skriver manuskripter, især til en historisk film som denne, kan han godt lide at omgive sig med ting fra den tid, som han kan se på og røre ved. Fra begyndelsen var hans mål at Master and Commander skulle være som en tur tilbage i en tidsmaskine, og mange af de historiske detaljer har Weir hentet fra forfatteren Patrick O’Briens 20 bøger om kaptajn Jack Aubrey og hans ven, skibslægen Stephen Maturin, der ligger til grund for filmen.
I den engagerende dokumentar kan man følge med i, hvordan Weir og Co. købte en hel, sødygtig fregat og byggede en anden i en enorm vandtank i Californien, og i hvordan Weir prøvede at tage ved lære af andres erfaringer med at optage film til vands og derfor besluttede sig for at optage det meste af sin film på land. Ud over interviewet med Weir og dokumentarfilmen, kan man se en række mindre film om optagelserne, fraklippede scener og nogle absolut fascinerende sekvenser, der blev optaget med op til fem kameraer på én gang, og som man derfor nu kan sidde og klippe rundt i, som man har lyst til. Det er en forbilledlig dvd-udgivelse. CMC
Master and Commander. Instruktør: Peter Weir. Manuskript: Peter Weir og John Collee. SF-Film. Region 2. Kan fås i en hver anstændig dvd-biks

Robin Hood
*Robin Hood er den perfekte filmhelt. Han ser godt ud, har et vist tag på damerne, bor dybt inde i skoven med sine håndgangne mænd, gør, som han vil, og tager fra de rige og giver til de fattige. Derfor er det heller ikke overraskende, at Hollywood ofte og med vekslende held har kastet sig over figuren, der har sit udgangspunkt i virkelige hændelser. Nu er to af Warner Bros.’ Robin Hood-film udkommet på dvd, og hvor Kevin Costner gør det udmærket, så er det alligevel atletiske Errol Flynn, der er den bedste. Costner og instruktøren Kevin Reynolds film, The Prince of Thieves (1991), var meget populær og et energisk forsøg på at opdatere myten, men er alligevel endt som et mærkeligt miskmask af action, komedie, drama og engelske og amerikanske accenter. Flynns film, The Adventures of Robin Hood (1938) – fra begyndelsen instrueret af William Keighley, midtvejs overtaget af Michael Curtiz – er fuld af humør, overskud og det eventyr, som er så essentielt for Robin Hood-figuren. Og så ser de gennemrestaurerede technicolorbilleder hamrende godt ud.
Begge film er udgivet som dobbelte dvd’er, hvor den anden disc er reserveret til ekstramateriale. Også hér står The Adventures of Robin Hood distancen. I små filmvignetter redegøres der f.eks. for Robin Hood-figurens oprindelse og udvikling. Og i en lang dokumentar fortæller filmfolk og filmhistorikere om tilblivelsen af filmen. Vi får blandt andet at vide, at Keighley blev fyret, fordi Jack Warner ikke mente, at han kunne finde ud af at instruere actionscener, og at man i begyndelsen overvejede at lade James Cagney spille rollen som Robin Hood!
Desuden er der blevet plads til et par spøjse småfilm fra Warners righoldige arkiver. I den ene viser bueskyttemesteren Howard Hill, der også var med på filmen, hvad han kan med en bue – og det er ikke småting. I den anden kommer vi på en længere sejltur i Errol Flynns sejlbåd med Flynn og hans far, der var havforsker. Det har ikke så meget med Robin Hood at gøre, men det fortæller om en anden tid og et andet Hollywood, som på afstand kan gøre enhver filmfan nostalgisk. CMC
Prince of Thieves/The Adventures of Robin Hood. Begge fra Sandrew Metronome. Begge region 2. Kan fås i enhver ordentlig dvd-butik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her