Læsetid: 2 min.

Efter oliefesten

24. juni 2004


*Olieæraen varer ikke evigt. Nogle siger, at kampen om den sidste olie er indledt med krigen i Irak. Og at olieprisen aldrig kommer ned igen. Alt tyder på, at den billige olie er væk om 15-30 år – olien er ikke forsvundet, men den bliver stadigt
dyrere og det vil påvirke verdensøkonomien stærkt. Information sætter i en ny serie fokus på olien

Oliens historie
Oliens dannelse
*Verdens olieressourcer blev hovedsagelig dannet i to korte perioder for 90 og 145 millioner år siden ved en serie enestående fysisk-kemiske processer. Organisk materiale, primært alger, blev indlejret i sand og mudder og siden dækket af andre aflejrede bjergarter. Jo tykkere lag, der med tiden hvilede ovenpå de organiske aflejringer, desto højere blev temperaturen. Da lagene var tykke nok til at bringe temperaturen op på 65-150 grader, indledtes de kemiske processer, der omdannede det organiske materiale til olie. Ved endnu højere temperaturer blev resultatet gas.

Olie-æraen
*Den første kommercielle olieudvinding blev indledt efter en boring i Pennsylvania, USA, i 1859. I mere end et halvt århundrede blev de små oliemængder imidlertid alene anvendt til lamper, som industrielle smøremidler m.m.
Først efter opfindelsen af forbrændingsmotoren begyndte efterspørgslen på olie at vokse og dermed eftersøgningen og udvindingen. Fra 1950 bevæger verden sig for alvor ind i olieæraen med en forbrugskurve, der stiger eksponentielt og næsten fordobles hvert 10. år. Siden den første oliekrise i 1973-74 har stigningstakten været en smule mindre, men stadig eksponentiel.

Ikke-konventionel olie
*Den såkaldt konventionelle olie er den flydende, lettilgængelige og derfor billige olie, som langt det meste af verdens olieudvinding hidtil har været baseret på.
Der findes også forekomster af ikke-konventionel olie, som er vanskeligere, dyrere, mere energikrævende og mere miljøbelastende at nyttiggøre. Den ikke-konventionelle olie udgøres bl.a. af tjæresand, der er sandsten med indhold af meget tunge oliefraktioner som tjære og asfalt. Store forekomster af tjæresand findes i Canada og Brasilien.
Dertil olieskifter som er en bjergart med kulbrinte-forbindelser, der aldrig blev varmet nok op til at blive fuldt omdannet til olie eller gas. Derfor kræver produktion af olie fra olieskifter en kemisk omdannelse via opvarmning. Der findes store forekomster af olieskifter i USA, Brasilien, Rusland og Australien.

Olieforbrugets vækst
*Det globale olieforbrug ventes ifølge det internationale energiagentur IEA’s fremskrivninger at vokse med 1,3 procent om året frem til 2030, hvor fremskrivningen stopper. Ifølge IEA’s cheføkonom Fatih Birol vil 98 procent af denne vækst skyldes transportsektoren.
I dag bruger en gennemsnitsindbygger i OECD-landene knap to ton olie om året. En borger i u-landene bruger omkring 0,3 ton.

Olie-læsning
*Teknologirådet og Ingeniørforeningen har i fællesskab udgivet en fremragende gennemgang af olie-økonomien med Klaus Illum, ECO Consult, som hovedforfatter. Her er samlet al aktuel viden om oliereserverne og de varierende vurderinger af, hvor længe de strækker. Rapporten er på engelsk, hedder Oil-based Technology and Economy og fås ved hos Teknologirådet. nSe også: www.tekno.dk og
www.ida.dk/oilconferencejsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her