Læsetid: 2 min.

Oprah-effekten

11. juni 2004

Spot
Den amerikanske talkshowværtinde Oprah Winfrey har et ualmindeligt godt tag i den amerikanske befolkning. For mangen en amerikansk gennemsnitsborger er Oprahs ord nemlig lov. Og Oprah er da også ambitiøs på vegne af den amerikanske befolkning, på hvilken hun har haft en nærmest opdragende effekt. I 1996 startede hun således sin egen bogklub for at få amerikanerne til at læse flere bøger. Oprah’s Book Club blev en øjeblikkelig succes – og for de forfattere, hvis bøger blev valgt til læsning i bogklubben, var der penge at hente. En litterær anbefaling fra Oprah viste sig nemlig at være direkte proportionel med svimlende oplag og en solid placering på toppen af bestsellerlisterne. Bøgerne blev litterære sensationer fra den ene dag til den anden.
På seks år er 46 bøger blevet påført et klistermærke med bogklubbens eftertragtede logo. I fjor bebudede Oprah, at det nu skulle handle om klassikere. Hun indledte med John Steinbecks Øst for Paradis, der følgelig tilbragte syv uger på toppen af New York Times bestsellerliste. Senest har hun kastet sin kærlighed på Leo Tolstojs klassiker Anna Karenina. Tolstoj selv er af åbenlyse årsager ligeglad. Men blåstemplingen er så småt begyndt at sive ind hos oversætterparret Richard Pevear og Larissa Volokhonsky. Det er nemlig deres bearbejdning af Anna Karenina, der er blevet valgt til cirkulation blandt de millioner, der hver uge ser The Oprah Winfrey Show.

Men ikke alle forfattere, der finder nåde for Oprahs kritiske blik, er kommet helskindet ud af mediemaskinen. I Jonathan Franzens essaysamling Hvordan man er alene, der udkom i sidste uge, skriver han blandt andet om sin korte karriere som Oprah-forfatter. Oprah havde udset sig hans roman Korrektioner til bogklubben. Et valg, der blev genstand for stor opmærksomhed i de amerikanske medier, fordi den endte med alligevel ikke at blive valgt. Årsagen var – i korte træk – at Franzen følte, at han skulle forstille sig over for det kamerahold, som talkshow-dronningen havde sendt i hælene på ham for at kunne lave et videoportræt. Og så kunne han ikke forene sig med bogklubbens logo. Han skriver: »Winfrey ender med at droppe mig som deltager i sit show, fordi jeg forekommer hende at være ’uafklaret’. Jeg bliver hånet fra kyst til kyst af fornærmende populister. Jeg bliver kaldt ’røvhul’ af en anonym kilde i magasinet New York, en ’opblæst nar’ i Newsweek, en ’egoforblændet snob’ i Boston Globe og en ’forkælet pivskid’ i Chicago Tribune. Jeg skal komme til at overveje muligheden af, og i en vis grad også komme til at tro på, at alle disse udtryk er præcise beskrivelser.«

*Oprah. Amerikansk talkshow: TV 3 Danmark, kl. 08.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her