Læsetid: 4 min.

Ikke et ord om sikker sex

Afholdenhed eller sikker sex. Hvad virker bedst i kampen mod aids? Og hvor dydig skal man selv have været for at have ret til at udtale sig? Og kan man overhovedet tillade sig af afkræve folk seksuel afholdenhed?
19. juni 2004

Lusaka
Den samfundspolitiske debat i Lusaka er for det meste meget underholdende dog ikke særlig befordrende for demokratiets udvikling. Årsag og konsekvens er nærmest ikke eksisterende begreber i pressens dækning af det politiske liv – til gengæld kan man lade sig underholde af personangreb á la: Han er dum! Han lyver! Han er en tyv!
Eller, som i denne uge, Chiluba har ingen ret til at udtale sig om sex! Frederick Chiluba er Zambias tidligere præsident og nu korruptionsanklaget eks-politiker – og i denne uge endnu engang forsidestof. Ikke på grund af hans tvivlsomme regeringsførelse eller kreative pengetransaktioner, men på grund af en udenomsægteskabelig affære, som han dyrkede med Regina, inden de blev gift, og mens han stod midt i en skilsmisse fra Vera.
Der er ikke noget marked her i landet for kulørte ugeblade – vi får det hele serveret på avisernes forside.
Derfor har Chilubas affære med Regina aldrig været en hemmelighed. Heller ikke det faktum, at hun er kone nummer tre. Og vi er også blevet underholdt med, hvordan han overtalte hendes daværende mand til at lade hende gå mod en Mercedes Benz og en forfremmelse... men det er en helt anden historie.
De er i dag lovformelig gift, og Regina står trofast ved Chilubas side, hver gang han er i retten og får læst de alenlange korruptionsanklager.
Det, der optager sindene lige nu, er, hvorvidt Chiluba kan tillade sig at opfordre unge mennesker til afholdenhed i stedet for at bruge kondomer for at undgå at blive smittet med hiv. Det gjorde han her i den forgangne weekend til et sportsstævne for unge idrætsledere, hvilket fik den udenomsægteskabelige affære på forsiden igen.
For hvordan kan en mand, der ikke selv kunne holde bukserne oppe og indledte sig på en affære med en kvinde, før de officielt var gift, tillade sig at tale om seksuel afholdenhed?
Det mener lederen af et af de mindre politiske partier, Rodger Chongwe ikke, at Chiluba kan.
Chongwe kalder det hyklerisk og en fornærmelse mod nationen, at en mand som Chiluba prædiker moral – ikke mindst fordi, der ikke blev taget mange skridt i kampen mod aids, mens Chiluba selv var præsident.
Ifølge eks-præsidenten er der for meget fokus på kondomer og sikker sex – og i og med, at antallet af hiv-smittede ikke er faldet, så må det være bevis for, at kondomer ikke er noget sikkert redskab i kampen mod aids! Sådan!
Nu er Chilubas besked ikke enestående – den fremføres hver eneste dag af forkynderne af guds ord, der med biblen i hånden tordner løs mod kondomreklamerne og opfordringerne til sikker sex, som i en lind strøm kører hen over tv-skærmene aften efter aften.
Det er ikke andet end en direkte opfordring til promiskuitet og endnu mere sex, lyder det fra de gudsfrygtige, der vil have kondomreklamerne væk og budskabet om seksuel afholdenhed til at stå alene.
Problemet er bare, at de om muligt er endnu mere hykleriske end Chiluba. En ting er, at en detroniseret eks-præsident forsøger at få lidt folkelig goodwill ved at spille på de gudsfrygtige tangenter.

En anden ting er, at de folk, der søndag efter søndag taler dunder til menigheden, forbyder kondomer og prædiker seksuel afholdenhed, udmærket ved, at en stor del af menigheden efter endt gudstjeneste ikke holder livremmen lukket – gift eller ikke gift. Selv i egne rækker hærger hiv smitten. Alle erfaringer – ikke kun fra Zambia – viser, at lige meget hvor meget, der bliver prædiket seksuel afholdenhed, så har det aldrig afholdt mennesker fra at dyrke sex.
Det manglende fald i antallet af hivsmittede skyldes, at der blev gjort meget lidt i kampen mod aids, da sygdommen først gjorde sit indtog i Lusaka.
Men der sker heldigvis noget nu. Nok kan de virke trættende – de mange reklamer på tv – men det rykker at se prominente ministre, traditionelle høvdinge, eks-præsident Kenneth Kaunda og populære musikere prædike sikker sex aften efter aften.
Det sker sideløbende med spots, der opfordrer de helt unge til afholdenhed, hvilket er udmærket, så længe kondomerne tilbydes til dem, der ikke kan holde sig i skindet.
Alt andet er hykleri i et land, hvor Chilubas udenomsægteskabelige affære ikke er et enstående tilfælde blandt mænd, men tværtimod bredt accepteret.
Det kan godt være, at Chiluba ikke har sit moralske bagland i orden til at udtale sig om seksuel afholdenhed – men ham om det.
Derimod er hans og kirkens budskab en hån mod de 20 procent af befolkningen mellem 15 og 49 år, der er smittet med hiv, og en hån mod de mange mennersker, der hver dag dør af aids. Og en endnu større hån, når det bliver leveret i den guds navn, som de fleste folk her i byen fortsat har stor respekt for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her