Læsetid: 2 min.

Overblik

11. juni 2004


Spage spøgelser
*Af uransagelige grunde har Miracle Film valgt at hjemføre og Vester Vov Vov valgt at vise denne nye, ret primitive skrækfilm fra New Zealand. Det sker ganske vist i en kopi uden undertekster, så investeringen har ikke været maksimal. Hvilket er fuldt forståeligt, for filmens appeal synes begrænset.
Den fortæller om to unge fyre, der tager på surf-tur, men strander langt ude på et bøh-land, som umiddelbart ser mennesketomt ud. Men ud af mørket træder to veldrejede unge piger i 1980'er-kostume og indbyder til fest. Det bliver der nu ikke meget af, idet egnen består af en flok levende døde mest optaget af begravelses-arbejde og ritualmord.
Det hele foregår på en enkelt nat, men alt er stort set dagklart i filmens kraftigt belyste billeder, der ikke fremmaner megen uhygge-atmosfære. Filmens chef-spøgelse (Peter McCauley) har en vis uheldssvanger udstråling, selv om hans mord på en stakkels kvinde mest ligner en teatralsk scene fra en stumfilm. En twist mod slutningen fremtæder som det rene snyderi i en historie uden den indre, ubønhørlige logik, som kendetegner de fleste gode skrækfilm.
Pim.

*The Locals. Instruktion og manuskript: Greg Page. New Zealand (Vester Vov Vov)

Straffen
*Den blev ikke mindst en stor kritikersucces i USA, og det er ærgerligt, at den ikke får en chance i danske biografer. Men om ikke andet kan man nu se den på dvd. Andrew Davis' Holes, der på dansk har fået titlen Straffen, er et spændende og lunt eventyrdrama for store børn og unge. Filmen handler om den evigt uheldige teenager Stanley Yelnats IV (den debuterende Shia LaBeouf), der er ud af en familie af ulykkesfugle.
En gang for flere hundrede år siden blev familien Yelnats forbandet af en spåkone, og ingen er nogensinde rigtig blevet til noget, men da Stanley bliver anklaget for et tyveri, han ikke har begået, og sendes til en arbejdslejr for unge kriminelle, begynder der at ske noget. Kolonien ledes af den mystiske inspektør (Sigourney Weaver) og hendes højre hånd, den besynderlige Mr. Sir (Jon Voight), der sætter drengene til at grave huller i ørkenen. Angiveligt for at styrke deres karakter, men i virkeligheden leder de efter en skat, der også har forbindelse med Stanleys fortid og den lidt yngre Zero (Khleo Thomas), han møder i lejren.
Straffen har manuskript af Louis Sachar efter hans egen bog og er fuld af varme, humor og den slags skøre sammentræf, som kun kan opleves på film. Uden at prædike og være for overtydelig fortæller den en opbyggelig historie om venskab og familie. Alle de unge skuespillere spiller godt, og ikke mindst Jon Voight og Tim Blake Nelson som en anden af lejrens noget specielle ledere giver den hele armen i deres kulørte roller.
Filmen skal man se sammen med sine børn, som utvivlsomt vil nyde en amerikansk film, der ikke taler ned til dem eller forsøger at være så plat og sjofel som muligt. Dvd'en er forsynet med en lille smule ekstramateriale, der kigger bag kameraet, men det er ikke videre opsigtsvækkende. CMC

*Straffen. Instruktion: Andrew Davis. Region 2. Buena Vista. Kan fås i enhver anstændig dvd-biks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her