Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

9. juni 2004

Nye må for Antipiratgruppen
*Antipiratgruppen (APG) fortsætter med at optrevle netværket bag den ulovlige distribuering af musik og film på nettet, hvor 100 mennesker ifølge APG har drevet piratvirksomhed via fildelingsprogrammet Kazaa. Derfor har gruppen, der repræsenterer musik, film- og softwarebranchen, nu bebudet erstatningskrav mod piraterne. De 100 personer har hver i gennemsnit lagt 717 musiknumre og 2,5 film ud til fri download for andre brugere, hvorfor APG i gennemsnit har krævet 11.980 kroner fra hver af dem. Et tilsvarende antal mænd og kvinder modtog for et par måneder siden et lignende krav fra APG med posten. Heraf har 39 allerede betalt de krævede beløb, mens resten enten forhandler med APG eller venter at få kravet for en domstol. Og til september sender APG endnu en stak breve ud, når nye krav bliver rejst mod omkring 200 brugere af fildelingstjenesterne, skriver Ritzau. msk

Opklaring af bogtyveri
*Det Kongelige Bibliotek lavede en omfattende gennemgang af internationale auktionskataloger for at spore de mere end 1600 stjålne antikvariske bøger til en værdi af mere end 150 millioner kroner. Gennemgangen blev foretaget indtil slutningen af 80’erne, hvor politiet henlagde sagen, og indsatsen blev begrænset.
Det oplyser kulturminister Brian Mikkelsen i et svar til Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert om bibliotekets indsats for at opklare bogtyverierne.
Det Kongelige Bibliotek abonnerer blandt andet på kataloger fra Sothebys, Stargarth og Bloomsbury Auctions, og modtager også kataloger over bogauktioner fra andre auktionshuse. Desuden følger Det Kongelige Bibliotek med i Christie’s auktioner og har det seneste tiår over internettet orienteret sig om internationalt salg af antikvariske bøger, forklarer kulturministeren ifølge Ritzau. msk

Clintons minder i høj kurs
*Forventningsfulde newyorkere stod mandag i kø i timevis for at bestille et eksemplar af Bill Clintons erindringsbog My Life, der udkommer 22. juni.
De første af den tidligere præsidents mange fans sluttede sig til køen fra morgenstunden. Flere af dem erkendte over for journalister på stedet, at de nok aldrig ville få læst samtlige bogens 957 sider., men derfor var det ikke desto mindre uhyre vigtigt for dem at få fingre i et af de eksemplarer, som sælges på udgivelsesdagen for 35 dollar.
På dagen vil Bill Clinton nemlig personligt signere de forudbestilte eksemplarer i boghandelen Hue-Man, som ligger lige rundt om hjørnet fra hans kontor i New York, skriver Reuters. msk

Operafiasko i London
*På trods af at London huser 18 millioner potentielle operagængere, har byens Savoy Opera – det første nye operahus i London i 75 år – ikke formået at klare sig økonomisk uden statsstøtte. Alt tyder nu på, at operaen må dreje nøglen om inden månedens udgang.
Det var blandt andet klassiske forestillinger som Barberen i Sevilla og Figaros bryllup, der hver uge skulle tiltrække 5.000 besøgende til operaen. Men trods gode anmeldelser blev blot en femtedel af billetterne solgt, og dermed har operaen oparbejdet et tab på næsten 60 millioner kroner, skriver NRK’s netavis.
Initiativtagerne bag eksperimentet mente, at London var stor nok til at rumme en kommerciel opera uden driftsstøtte fra staten. Operaen skulle konkurrere på priserne: hvor de traditionelle operahuse i London tager op til små 2.000 kroner for en billet, opererede Savoy Opera med billetpriser på mellem 100-650 kroner. Men publikum svigtede den nye opera til fordel for de etablerede The Royal Opera House og English National Opera, der efter alt at dømme nu igen får markedet for sig selv. msk

Kaizers-sanger – nu også solo
*Mens det norske band Kaizers Orchestra endnu rider på popularitetsbølgen, har sanger Janove Ottesen besluttet at gå solo. Beslutningen bliver dog ikke kaizernes endeligt, lover han. I hvert fald ikke i denne ombæring. »Kaizers Orchestra vil få en ende en dag, men jeg aner jo ikke, om det sker næste år eller om femten år. Nu er jeg 28 år, Kaizers er midt imellem to pladekontrakter, og jeg føler, at det er rigtigt at prøve nu,« siger han til VG. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu