Læsetid: 4 min.

Politi knækker kvindehandels-netværk

Ny paragraf i straffeloven og øget internationalt samarbejde har skabt gennembrud i politiets efterforskning af handel med udenlandske kvinder til prostitution i Danmark. To sager i København varsler om nye tider i jagten på bagmændene
18. juni 2004

En tjekkisk kvinde blev tvunget ind i en bil ved Dybbølsbro Station på Vesterbro i København. Her overdrog en mand hende til en anden formedelst 20.000 kroner. I alt 14 østeuropæiske kvinder blev af bagmændene tvunget til at arbejde som gadeprostituerede i området omkring Skelbækgade og Istedgade på Vesterbro i København. Kvinderne blev truet på livet, og de skulle hver betale mindst 400 kroner om dagen til alfonserne for ’leje af gaden’.
Det er nogle af de ting, politiet mener at have dokumentation for i en verserende sag om handel med kvinder ved Københavns Byret.
På anklagebænken sidder seks tjekkiske, kosovo-albanske og serbiske mænd, som menes at have tjent omkring 2,5 millioner kroner på kvinderne. De nægter sig skyldige. Men politiet mener, at de siden 1998 har fået et ukendt antal kvin-der til Vesterbro, hvor de styrede prostitutionsmiljøet med hård hånd.
At det er sådanne metoder, der tages i anvendelse indenfor fænomenet trafficking – organiseret, grænseoverskridende handel med kvinder til prostitution – er ikke nyt. Nyt er det derimod, at Københavns Politi har optrævlet netværket ved gennem længere tid at foretage skygning og telefon-aflytning.

Savnet, ny paragraf
Sagen er nemlig den første efter en ny bestemmelse i straffeloven – paragraf 262a om menneskehandel med prostitution for øje. Med en strafferamme på op til otte år, er det muligt at bryde meddelelseshemmeligheden, hvis man kan overbevise en dommer om, at der er tale om kvindehandel.
Paragraf 262a er blevet indført på EU-initiativ, og ifølge politiet har den været savnet i forbindelse med sager om kvindehandel.
»Før kunne vi kun sigte bagmændene for rufferi og så ellers verfe kvinderne ud af landet med det samme,« siger vicekriminalinspektør John Øllegaard fra Hvidovre
Politi.
Sagerne var ofte afhængige af kvindernes lyst til inden for kort tid at vidne mod bagmændene, og den ligger som oftest på et meget lille sted. Nu kan man bedre løfte bevisbyrden uden at være særligt afhængige af kvindernes udsagn.
»Med den nye paragraf har vi bedre muligheder for at forsøge at blotlægge, under hvilke vilkår, kvinderne er her,« siger John Øllegaard.
Hvidovre Politi stod for tre dage siden i spidsen for en omfattende politiaktion på bordeller i hovedstadsområdet, hvorunder 11 blev anholdt. To kvinder på henholdsvis 25 og 32 år blev onsdag varetægtsfænglset i fire uger ved retten i Hvidovre, og fire andre også sigtet i sagen. Foreløbig lyder sigtelsen på rufferi, idet politiet mener at kunne bevise, at de har tjent penge på fem ungarske kvinders arbejde som prostituerede i Københavns-området.
»Men vores videre efterforskning går ud på at se, om vi kan løfte sagen til en sag om kvindehandel efter paragraf 262a,« siger John Øllegaard.

Edderkoppen i Ungarn
Ifølge politiet udgør de to varetægsfængslede nemlig de danske hovedpersoner i en omfattende international og organiseret kriminel organisation, der har sendt un-garske kvinder rundt i Europa med prostitution for øje.
»Der er tale om organiseret, grænseoverskridende kriminalitet,« siger John Øllegaard.
Han oplyser, at der var tale om en koordineret aktion med politiet i Norge, Tyskland, Italien og – ikke mindst – Ungarn. Her har politiet således anholdt en person, der menes at være edderkoppen i organisationens spindelvæv.
»Gennem det internationale politisamarbejde og politiets afhøringer i de andre lande, håber vi at kunne få mere at vide om, hvordan rekrutteringen er foregået og under hvilke vilkår, kvinderne er kommet hertil,« siger John Øllegaard, der håber på den måde at kunne få eventuelt manglende brikker til at løfte sagen op.
Han mener, at det er helt nødvendigt, at politiet samarbejder over grænserne.
»Vi ville aldrig kunne have nået så langt uden international koordinering. Det er helt uundværligt med den slags kriminalitet,« siger John Øllegaard.

Ikke efter kvinderne
Han understreger, at politiet ikke går efter kvinderne i sagen. De fem ungarere er efter endt afhøring således blevet løsladt.
De har også fået tilbud om bistand fra Reden Projekt Stop Kvindehandel, der er et nyt initiativ som følge af regeringens handlingsplan mod kvindehandel. Her tilbydes kvinderne forskellige former for hjælp og vejledning til, hvordan de skal komme videre. Desuden har de mulighed for 15 dages beskyttet ophold i Danmark, inden de sendes tilbage til deres hjemland.
»Vi har talt med alle kvinderne, og vi kunne tilbyde dem assistance på nogle punkter,« siger projektleder Trine Lund-Jensen.
Efter den 1. maj er Ungarn blevet medlem af EU, og det betyder – i modsætning til tidligere – at ungarske kvinder ikke bare inden for 15 dage kan udvises med indrejseforbud, fordi de har arbejdet ulovligt i Danmark.
»For de kvinder, der kommer fra de nye EU-lande, gælder det, at vi har lidt flere strenge at spille på med hensyn til at hjælpe dem. Alene af den grund, at der ikke er en 15-dages deadline,« siger Trine Lund-Jensen.
De 14, fortrinsvis tjekkiske, kvinder i sagen fra Vesterbro blev derimod udvist indenfor 15 dage, fordi Tjekkiet endnu ikke var EU-land, da politiet i december 2003 slog til i dén sag. Det ville have været anderledes i dag.
For kvinder, der er blevet trafficked til Danmark fra lande lidt længere østpå – f.eks. Rusland, Hviderusland, Ukraine og Moldova – gælder reglen om maksimalt 15 dages helle til restitution og betænkningstid imidlertid fortsat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her