Læsetid: 2 min.

R: Ja til fyring af gravide

Den særlige beskyttelse af gravide kvinder, ansatte på orlov og kvinder udsat for sex-chikane skal sløjfes, lyder det i nyt udspil fra De Radikale
1. juni 2004

Et af de vigtigste redskaber til at beskytte gravide og folk på barsel mod at blive fyret fra jobbet skal afskaffes.
Samtidig skal også de særlige regler, der hjælper ansatte udsat for sex-chikane, fjernes fra lovgivningen.
Disse krav fremgår af et nyt retspolitisk program fra Det Radikale Venstre.
I dag er gravide og sex-chikanerede ansatte beskyttet af loven gennem omvendt eller delt bevisbyrde.
Det vil f.eks. sige, at en arbejdsgiver, som fyrer en gravid kvinde, som udgangspunkt er skyldig i en lovovertrædelse, hvis ikke han påviser, at fyringen skete af andre årsager.
Det princip strider mod grundlæggende retssikkerhed for borgerne og skal derfor afskaffes siger formanden for partiets retsudvalg, Nicolas Lund-Larsen:
»Retssikkerhed handler om, at man er uskyldig, indtil andet er bevist. Derfor er det en meget farlig glidebane med delt eller omvendt bevisførelse. Det gælder både, hvad angår sexchikane, barselsorlov eller skattelovgivning,« siger Lund-Larsen, der er byrådsmedlem i Sønderborg.

Rammer kvinder
Men udspillet fra De Radikale møder modstand både fra eksperter, Socialdemokraterne og internt i partiet.
Ekspert i arbejdsret, advokat Yvonne Frederiksen, Norrbom & Vinding, mener, at en fjernelse af den særlige beskyttelse af kvinder og folk på barsel- eller forældreorlov kan føre til problemer:
»Hvis man med et pennestrøg fjerner reglerne om omvendt bevisbyrde, så er der risiko for, at flere gravide og kvinder og mænd på barsel bliver sagt op. Med omvendt bevisbyrde er det ganske svært at opsige gravide,« siger advokaten.
I dag skal ansatte sandsynliggøre, at f.eks. en fyring er sket på grund af graviditet, så ligger bevisbyrden på den anklagede.
Ligestillingsforsker Kim Benzon Knudsen, Center for Ligestillingsforskning ved RUC, siger:
»Jeg deler da bekymringen over retssikkerheden. Men indførelsen af reglerne har været et godt redskab til at forebygge en hel masse. Nu skal en arbejdsgiver eller overordnet ikke bare skjule, at han har opført sig sum et dumt svin – nu skal han bevise, at han ikke er det. Det har en helt anden forebyggende effekt«.
Kim Benzon Knudsen, der er tidligere sekretariatschef i Ligestillingsrådet, advarer derfor mod at fjerne den særlige beskyttelse, der især gavner kvinder.
Udspillet skaber også splid internt hos De Radikale og bliver direkte undsagt af partiets egen retsordfører, Elisabeth Arnold:
»Det vil betyde, at kvinder, som i forvejen står i en svær situation, kommer til at stå endnu svagere. Hvis du er fyret bliver det nærmest umuligt at komme efter arbejdsgiveren. Det bliver ikke med mig som retsordfører, at vi forfægter det synspunkt,« siger hun.
Socialdemokraterne har ikke til sinds at afskaffe den særlige beskyttelse, fortæller ligestillingsordfører Mette Frederiksen:
»Principielt kan reglerne være et problem, men der eksisterer i dag en gråzone omkring seksuelle tilnærmelser. Og det er nødvendigt med særlige regler, for ellers kan vi aldrig bevise de overgreb,« siger hun.
»Gravide kvinder befinder sig i en særlig sårbar situation. En voksende mave indikerer jo tydeligt, at du bliver en dårligere arbejdskraft på et tidspunkt. Det perspektiv skal med. Og så kan man ikke afvise, at der bliver begået nogle justitsmord,« siger Mette Frederiksen.
Også advokat Yvonne Frederiksen mener, at reglerne i dag ikke er helt problemløse.
»Det er et tveægget sværd: Det er nok nødvendigt med en særlig beskyttelse, men på den anden side, så bliver reglerne nok også udnyttet, så lønmodtagere vinder sager, som ikke skulle have været vundet,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her