Læsetid: 3 min.

Risiko for ny afrikansk storkrig

Rwanda beskylder DRCongo for at true landets sikkerhed, efter at op mod 20.000 congolesiske soldater er flyttet til grænseområdet. Situationen er skrøbelig og farlig, siger eksperter
23. juni 2004

Rwanda beskylder DRCongo for at true landets sikkerhed, efter at op mod 20.000 congolesiske soldater er flyttet til grænseområdet. Situationen er skrøbelig
og farlig, siger eksperter

Risikoen for at den tredje regionale krig inden for blot ét årti bryder ud med Den Demokratiske Republik Congo som skueplads er overhængende, efter at den congolesiske regering i løbet af den seneste uge – ifølge FN – har udstationeret mellem 10.000 og 20.000 soldater i det østlige DRCongo tæt ved grænsen til Rwanda. Det er ifølge diplomater og congolesiske embedsmænd den største mobilisering af regeringstropper i Østcongo – området hvor de to forrige storkrige startede i 1996 og ’98 – siden den nuværende midlertidige samlingsregering blev svoret ind for 14 måneder siden, skriver Financial Times.
Troppemobiliseringen er ifølge congoleserne sket for at forhindre oprørsgeneralerne Laurent Nkunda og Jules Mutebutsi i igen at forsøge at indtage områder og byer i det ressourcerige Østcongo, som det skete for to uger siden. Mobiliseringen af de mange tropper tæt ved grænsen til Rwanda har imidlertid fået Rwandas udenrigsminister, Charles Muligande, til at beskylde de congolesiske myndigheder for at forberede et angreb på hans land, lige som han beskylder DRCongo for at bevæbne rwandiske oprørere i strid med fredsaftalen mellem de to lande.
»Denne voldsomme udstationering af congolesiske soldater og rwandiske oprørere er en stor trussel mod vores lands sikkerhed. Vi vil bestemt ikke læne os tilbage og se disse begivenheder udfolde sig. Vi har et land og et folk at forsvare,« siger Charles Muligande ifølge BBC.
Den spændte situation fik i går Sydafrika til at fremskynde udstationeringen af soldater til grænseområdet mellem de to lande for at forhindre, hvad præsident Thabo Mbeki kaldte en »potentiel katastrofal krig«, ligesom Tanzania og Angola tilbød at sende soldater til DRCongo for at støtte op om præsident Jospeh Kabilas skrøbelige samlingsregering.
Den belgiske professor Filip Reyntjens fra universitetet i Antwerpen vurderer, at situationen i Østcongo er »skrøbelig og farlig«:
»Udstationeringen af regeringsstyrker i Congo kan blive et påskud for Rwanda til at indvadere Congo. Sker det, har vi et dommedagsscenarie. Nabolande som Uganda og Congo-Brazzaville vil formodentlig meget hurtigt gå ind i krigen, og så bliver det blodigt,« siger Reyntjens, der er ekspert i Centralafrika.
Rwanda var et af i alt syv lande, der har været inddraget i begge de to tidligere krige på congolesisk jord. En anerkendt Congo-ekspert fra Leuven Universitetet i Belgien, der ikke ønsker sit navn oplyst, da han rejser meget i Congo, vurderer, at risikoen for konflikt er overhængende:
»Det er meget muligt, at Rwanda vil invadere Congo igen, og den congolesiske hær er ikke stærk nok til at slå et angreb tilbage. Men jeg tror ikke, at det kun handler om Rwanda. Jeg tror, at Rwanda er en brik i et geoindustrielt spil, som handler om, at industrielle miljøer i Sydafrika, Tanzania m.fl. gerne vil have fingre i den stribe land, der ligger op mod Rwandas grænse, og som er et af de rigeste områder i Centralafrika, hvad angår naturlige ressourcer. Dem, som er villige til at investere i mineindustrien, er også interesserede i at investere i en krig – i den henseende er Rwanda blot en allieret,« siger han.
Professor Reyntjens mener dog ikke, at Rwandas bekymring er helt ubegrundet: »Fra samtaler med regeringskilder i Kinshasa ved jeg, at nogle leger med tanken om at gå til angreb på Rwanda. Det er meget ydmygende for congoleserne, at deres storrige ikke kan stille noget op over for lilleput-staten Rwanda,« siger han, men mener dog ikke, at regeringen i Congo vil gøre alvor af planerne.
Både USA og FN’s generalsekretær, Kofi Annan, udtrykte i går bekymring for situationen i DRCongo, og amerikanerne oplyste, at de sender Donald Yamamoto, en embedsmand fra afdelingen for afrikanske anliggender, til regionen for at hjælpe til med at lægge en dæmper på gemytterne. FN’s Congo Mission fremrykker udsendingen af 3.700 ekstra soldater til Østcongo, oplyste FN-talsmand Sebastian Lapierre ifølge Los Angeles Times.
Reyntjens mener, at den eneste mulighed for at lægge en dæmper på situationen, er hvis FN og den congolesiske hær samarbejder:
»I bedste fald kan regeringssoldaterne sammen med FN-styrker få stabiliseret situationen i Østcongo. Men det er en overordentlig svær opgave på grund af geografien, og fordi de forskellige militser er meget fragmenterede. Alliancer kan næsten skifte side fra den ene dag til den anden.«

FAKTA
Pladsmangel
*Flere end 30.000 er flygtet fra Den Demokratiske Republik Congo til det lille naboland Burundi på mindre end tre uger.
*Burundi har ikke land nok til at give til de 300.000 burundiere, der blev fordrevet til flygtningelejre i Tanzania under den nyligt afsluttede borgerkrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her