Læsetid: 2 min.

Røde Kors føler sig misbrugt

Røde Kors tager afstand fra, at udenrigsministeren og flere medlemmer af Folketinget har brugt Røde Kors som garanti for Cuba-fangers trivsel
9. juni 2004

Røde Kors finder det kritisabelt, at udenrigsminister Per Stig Møller (K) og flere medlemmer af Folketinget gentagne gange har brugt Røde Kors’ besøg hos fangerne på Guantanámo og i Irak som garanti for, at fangerne har fået en human behandling. Det siger generalsekretær for Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, efter afsløringerne af, at den danske fange blev udsat for tortur, mens han blev holdt i amerikansk fangeskab.
Så sent som mandag forrige uge sagde udenrigsminister Per Stig Møller i DR-programmet Horisont om torturen i Irak:
»Røde Kors har jo hele tiden været i forbindelse med amerikanerne, og vi gik ærligt talt ud fra, at det var ting, man fik afklaret, og hvis der var fejl, så blev de rettet.«
Ministerens kommentar falder Jørgen Poulsen for brystet:
»Vi har under hele forløbet, været meget kede af at se både udenrigsministeren og medlemmer af Folketinget bruge Røde Kors’ adgang til fangerne, som en garanti for, at fangerne havde det godt. Det er vigtigt, at man forstår, at fangerne har brug for besøgene. Ikke bare på Guantanámo, men også i de 80 andre lande, hvor vi for øjeblikket besøger en halv million fanger,« siger han.
Udenrigsminister Per Stig Møller afviser imidlertid Røde Kors’ beskyldninger om, at han skulle have brugt Røde Kors som garanti for trivsel, som det rene manipulation.
»Jørgen Poulsen manipulerer mine udtalelser. Det vi siger er, at det er betryggende, at den internationale røde kors komite har adgang til fangerne. Det betyder nemlig, at der er en dialog i fortrolige former mellem komiteen og tilbageholdsmagten med henblik på at sikre at grundlæggende humanitære standarter bliver respekteret,« siger Per Stig Møller.

Besøg garanterer intet
Jørgen Poulsen fastholder, at ministeren brugte Røde Kors som undskyldning til trods for, at Røde Kors allerede i november sidste år skrev et brev til Folketingets retsudvalg og udenrigsministeren, hvori Røde Kors gjorde opmærksom på, at deres besøg ikke er en garanti for, at fangerne fik en human behandling.
Problemet ved at tage Røde Kors til indtægt for fangernes vilkår er, ifølge Jørgen Poulsen, at det kan føre til forkerte konklusioner, nemlig at fangerne har det godt. Røde Kors’ besøg kan aldrig bruges som garanti for fangerne, og slet ikke i tilfældet Guantanámo og andre steder, hvor USA har fanger:
»Problemet med Guantanámo er, at man har tilsidesat Génève-konventionerne. Men det har nu ikke hjulpet, at fangerne i Irak er under Génève-konventionerne. Som jeg har skrevet i Information, går der en lige linje fra Guantanámo til det, vi nu ser kulminere i Irak; systematisk og udbredt mishandling af fanger,« siger Jørgen Poulsen.
Grunden til, at Røde Kors ikke kan bruges som garant for fangernes trivsel, er, at besøgene foregår i fortrolighed, da det giver den største adgang til fangerne. Efter besøgene rapporterer Røde Kors videre til fængslets ledelse og den stat, fangerne er under.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her