Kommissionen
BRUXELLES »Nein, Non, No, Neen.« Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker måtte op til søndagens valg til lilleputstatens parlament gentage på fire sprog inklusive luxembourgsk at han ikke vil forlade jobbet som statsminister i utide for at tage imod et top-job i EU.
»Jeg er meget traditionel på den måde, at jeg ikke tror, du kan lyve over for vælgerne. Hvis du bliver spurgt, når du prøver at komme i parlamentet, om hvorvidt du vil blive eller gå, må man være klar,« uddybede han i april overfor Financial Times.
Genvalgt det blev Juncker, men ifølge rygtebørsen i Bruxelles voksede presset i går fra EUs andre stats- og regeringschefer til nye højder for at få ham til at æde sine ord og tage jobbet som kommende formand for EU-Kommissionen, når Romano Prodi takker af 1. november.
I går meldte lederen af den grønne gruppe af Europa-Parlamentet, der har mulighed for at nedlægge veto mod enhver kommission, sig som støtte for Juncker. »Vi vil forsøge at samle et flertal for at afvise alle andre navne,« sagde Daniel Cohn-Bendit. Det fik blot Juncker til i går aftes at gentage sin udmelding og tilføje, at han selv støtter Belgiens regeringschef Guy Verhofstadt
Indtil videre er der dog kun én mand, der rigtig ved, hvordan kortene ligger: Irlands premierminister Bertie Ahern. Som EU-formand har han rejst rundt til hver eneste EU-landshovedstad og besøgt hver eneste stats- og regeringschef. Under hvert besøg har der været en generel drøftelse af forfatningen, der som bekendt diskuteres i disse dage i Bruxelles, sammen med topembedsmænd. Og derefter har der været en ganske fortrolig samtale under fire øjne om bl.a. personerne i EU-kabalen uden for bureaukraternes hørevidde.
Og hvad sagde Ahern bagefter? At hvis bare Juncker sagde ja, »ville jeg ikke have noget problem, for alle vil have ham«.
Tro ikke på alle rygter
Men en EU-kilde advarede i går aftes om ikke nødvendigvis at tro på rygterne om, at alle EUs stats- og regeringschefer ligger på knæ for Juncker: »Det kan være en britisk spindoktor, der har sat det rygte i gang.«
At britiske spindoktorer helt bevidst inddrog pressen i forhandlingerne blev tydeligt, da en »højtstående britisk embedsmand« i går eftermiddags fortalte en gruppe journalister, at Storbritannien »ikke vil støtte Hr Verhofstadt«, Belgiens liberale ministerpræsident. Samme melding kom også fra Hans-Gert Pöttering, der i går blev genudnævnt til leder af Europa-Parlamentets største gruppe, de kristeligt-konservative.
Den britiske taktik, mener EU-kilden, er møntet på at lægge pres på Bertie Ahern. »Kan man skræmme dem til ikke at nævne Verhofstadt ... så er Blair fri for selv at tage ordet og sige vi vil ikke have dig« Om Blair rent faktisk vil sige nej, hvis Ahern alligevel foreslår Verhofstadt, ved ingen.
»Det er et pokerspil, der kommer an på, hvordan Bertie spiller kortene.«