Læsetid: 3 min.

Sejr til Morten Olsens blok

Danmark kørte i en kontrolleret offensiv en sikker sejr 2-0-hjem mod Bulgarien. Det peger fremad. Danmark har et vinderhold
19. juni 2004

EM 2004
»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vinder den kamp,« lød dem fra medspeaker Peter Rudbæk i optakten til Danmarks kamp mod Bulgarien. Det er en af den slags
bemærkninger, man skal være yderst forsigtig med at aflevere. De bliver hængen-
de i bevidstheden. Det ved Rudbæk godt – derfor var der selvfølgelig en grund til at han fyrede den af. Han følte sig overbevist om, at det her ville Danmark køre hjem.
Og efterhånden som kampen skred frem, stod det klart, at Morten Olsen ikke ale-
ne havde en plan – spillerne havde også tænkt sig at følge den.
Og skal vi sætte perspektiv på, så har Danmark her et vinderhold i støbeskeen. Danmark spillede ikke voldsomt overbevisende – men Danmark vandt klart. Det er klasse. Det peger fremad. Ikke alene på grund af spillernes kvaliteter, men mest på grund af Hr. Olsens taktiske forståelse – og især spillernes minutiøse evne til at omsætte den til aktion på banen. Vi så det mod Italien. Vi så det mod Bulgarien. Det er derfor, der er grund til at tro, at Danmark høster det sidste nødvendige point mod Sverige. Og det er derfor, der er grund til at håbe, at Danmark når mindst en semifinale. Og måske længere. Hvilket også UEFA fremhævede på deres hjemmeside – skandinaverne er på vej mod slutspillet.

Attack, attack, attack
Fra første færd var det klart at Danmark var tændt. Næsten overtændt. Morten Olsen havde tydeligvis givet sine tropper den enkle ordre, at det var fuldt fart fremad fra første færd. Det reducerede øjeblikkeligt og gennem hele første halvleg bulgarerne til passive små toppe, der keglede rundt på egen banehalvdel.
Men den danske tænding manglede krudt. Ganske vist mejede Thomas Gravesen allerede efter 14 sekunder med strakte knopper en bulgarer helt ned under grønsværen – helt uforståeligt uden advarsel – men energien blev ikke omsat i mål.
I de smukke rammer med en bjergside bag det ene mål og med tilskuere, der havde direkte udsigt til sol og himmel, løb danskerne stormløb mod et bulgarsk mål, der ganske forudsigeligt blev forsvaret. Taktikken er sympatisk – angrib, angrib – men reaktionen også let at notere på forhånd. Det lignede kort sagt ikke en halvleg som danskerne kunne score i. Ganske enkelt fordi danskerne selv reducerede hele bundtet af bulgarere til forsvarsspillere – og så er det svært at komme igennem og nette.
Jeg sad og håbede på en dansk tilbagetrækning, men den udeblev. En tilbagetrækning, hvor bulgarerne kunne have fået foræret lidt af det vovemod de udviste mod svenskerne – hvorpå de danske 11 kunne have klippet til.

Dansk forløsning
Første bulgarske chance opstod helt forudsigeligt fordi danskerne kun havde de fremadvendte briller på. Målmand Thomas Sørensen var blevet kold og tabte et bulgarsk indlæg ned i hovedet på en bulgarer – der heldigvis havde tabt balancen og nikkede fordi med fem kilometer i timen. Kort efter blev det danske forsvar flået op – men igen slap Danmark nådigt.
Danmark manglede temposkift. Når mandskabet bare angriber hovedkulds, skal det være meget overlegent for at score. Lad os takke de højere magter for, at Martin Jørgensen i det 43. minut bevarede overblikket og spillede bolden på tværs til Jon Dahl Tomasson, der som den første spiller på det nuværende landshold scorede i en EM-slutrunde. 1-0 til Danmark ved pausen. Fortjent.
I 2. halvleg 91. minut lykkedes det Jesper Grønkjær at score til 2-0 i et flot opspil med Jon Dahl Tomasson. Det skete på et tidspunkt, hvor vi var ved at acceptere, at Danmark ville køre en smal, men sikker 1-0-sejr hjem. Grønkjær er dermed på banen igen efter stor sorg i familien. Det kan blive en vigtig note på Olsens blok. Sverige er en udfordring. Men Danmark er taktisk klogere.
Efter avisens deadline spillede Sverige mod Italien. Uanset udfaldet af kampen mellem vore nordiske brødre og vore italienske venner, så er det klart, at kampen mellem Danmark og Sverige bliver et vaskeægte og potensladet arvefjendeopgør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her