Læsetid: 3 min.

Seksuel ydmygelse indgår i britiske specialstyrkers uddannelse

Selv om de danske elitesoldater træner sammen med briterne, vil Forsvarskommandoen ikke oplyse, om danske Jens’er også har fået trukket bukserne ned…
14. juni 2004

»Nogle gange deltager der kvinder, og mændene bliver tvunget til at strippe. Kvinderne laver vittigheder om mændenes kropsdele. Selv om det ikke anses for at være hårdt af SAS, plejer der at være en eller to, der bryder sammen.«
Denne beskrivelse af optagelsesprøven – Selection – hos de engelske specialstyrker, Special Air Service, er hentet fra en privat fanside på internettet (specwarnet.com/europe/sas.htm).
Beskrivelsen af, hvad de kommende SAS’ere trænes i at kunne stå model til, minder meget om de nylige afsløringer af ulovlig, seksuel ydmygelse af irakiske fanger i amerikansk varetægt. Det minder også om, hvad ’den danske cuba-fange’, Slimane Hajd Abderahmane, har fortalt fra sin tilfangetagelse i Pakistan. Også han blev klædt nøgen, og hans kønsdele blev kommenteret.
At der kan indgå et ’kvindeligt element’ i uddannelsen af britiske soldater, bekræftes af flere kilder, Information har talt med.

Ants in your pants…
De danske elitesoldater i Jæger- og Frømandskorpset træner ofte og øver tæt sammen med deres engelske kolleger. Ifølge Informations oplysninger fordi korpsene oplever forhørstræningen i det danske forsvar som for slap, derfor vælger f.eks. Jægerkorpset hellere turen over Vesterhavet.
Har de så også oplevet at få trukket bukserne ned? Det spørgsmål ønsker presseofficer, oberstløjtnant H.C. Mathiesen fra Forsvarskommandoen, ikke at svare på:
»Der er et øvelsessamarbejde mellem danske og britiske styrker på dette område. Deltagere i øvelsen pålægges tavshedspligt. Forsvaret ønsker ikke at verificere selv tilsyneladende harmløse oplysninger om specialstyrkernes uddannelse, da det vil kunne anvendes efterretningsmæssigt af en potentiel modpart,« skriver han til Information.
Spørgsmålet er interessant, for det første fordi der fra mange sider har været advaret mod den såkaldte glidebane-effekt: Hvis soldater trænes i at modstå påvirkninger og overgreb, som ifølge krigens love er ulovlige og stridende mod Genevekonventionen, kan skridtet til selv at anvende disse metoder være snublende kort.
For det andet fordi Jægerkorpset under missioner kan få med fanger at gøre, sådan som det er kommet frem efter bogen om Slimane Hajd Abderahmane: I en amerikansk krigsfangelejr i Kandahar blev han ’tilset’ af chefen for det udsendte styrkebidrag, dvs. den daværende chef for Jægerkorpset, oberst Frank Lissner.

Ikke i Danmark
H.C. Mathiesen understreger, at »de metoder, du beskriver med nøgne mænd foran kvinder, der bliver nedgjort i afhøringssituationen, finder ikke sted i Danmark«.
Kaptajn Henrik Simonsen fra Forsvarsakademiet har tidligere bestået en britisk uddannelse i afhøringsteknik. Men da uddannelsesforløbet er klassificeret, vil han hverken af- eller bekræfte det ’kvindelige element’.
»Jeg kan dog godt nævne, at englænderne gennemfører deres uddannelser inden for dette felt på baggrund af de erfaringer, som de har fra diverse krige og konflikter,« skriver Henrik Simonsen og understreger kraftigt, at der er tale om »uddannelse af eget personel i modstand mod afhøring, altså hvordan de skal forholde sig, hvis de bliver taget som fange, og hvordan overlever de bedst fangenskab.«
Han tilføjer: »Disse måder er ikke de samme, som vi i Danmark uddanner vores soldater på, og de forhold, du beskriver med mænd, der er nøgne foran kvinder og bliver nedgjort, finder ikke sted i Danmark.«

Samvær med vogterne
Oktober 2003 fremsatte Sprogofficersforeningen en række forslag til opstramning af forsvarets uddannelse i at modstå afhøringer, bl.a. »ubehagelig opbevaring, hyppig flytning, fanger sammensat i tilfældige hold, tilsyneladende irrationel adfærd fra fangevogternes side, tæt samvær med fangevogtere, vekslen mellem ubehagelig og nærmest venskabelig behandling, åbenlys favorisering af enkelte fanger, indbyrdes tale mellem vogtere på uforståeligt sprog, fremmed miljø, fremmed mad, våbenbæring.«
Anders Bendix Nielsen, formand for Sprogofficersforeningen, kan ikke forestille sig træningsøvelser med afklædning eller seksuel ydmygelse for almindelige soldater, men muligvis for specialstyrkerne.
»Det er en ufarlig måde at opnå en ret stærk effekt i en øvelsesituation, men der er altså fortsat mange overvejelser i forbindelse med det, inden det eventuelt kunne tages i brug,« siger han og tilføjer:
»Afhængig af ens mentale statur kan seksuel ydmygelse vel godt virke traumatiserende, så det kan sidestilles med en fysisk skade.«
Anders Bendix Nielsen tror ikke på ’glidebane-effekten’: »Man vil aldrig nogen sinde have en situation, hvor personel, der ikke er uddannet i afhøring, skal afhøre krigsfanger. Det ville jo være at bede om at få de samme problemer, som amerikanerne har haft,« siger han.
»For en uddannet afhøringsofficer er der nemlig ingen tvivl om, at afklædning og seksuel ydmygelse ikke er lovligt,« konkluderer sprogofficerernes formand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her