Læsetid: 2 min.

Smal kunsthal med bred appel

En skånsk kunstinstitution for samtidskunst præsterer efterhånden lige så mange besøgende som Statens Museum for Kunst gør i København. Vi er uprætentiøse og gratis, forklarer Malmö Konsthalls danske direktør
16. juni 2004

Regionalt
Til trods for et kvantitativt svagt 2003 er det – på det kunstinstitutionelle område – stadig Louisiana, der er Øresundsregionens trækplaster nummer et. Men
på den anden side af broen hiver Malmö Konsthall så mange publikummer ind, at den moderne udstillingshals besøgstal efterhånden matcher Statens Museum for Kunsts.
Ifølge Øresundsbrons nyhedsbrev havde Malmö Konsthall sidste år 234.000 besøgende mod Statens Museum for Kunsts 249.000. Dermed indtager den kommunalt finansierede kunsthal en fjerde plads på regions-ranglisten over velbesøgte kunstmuseer i al almindelighed – blot en plads under den danske statsinstitution. Det er særlig imponerende, når man tager Malmøs indbyggertal på blot en kvart million i betragtning.
Kunsthallens danske direktør, Lars Grambye, forklarer sit museums store tiltrækningskraft med den fundats, som lokalpolitikerne i den skånske hovedstad giver ham og medarbejderne at sigte efter:
»Modsat de danske museer og institutioner skal vi ikke tage entré, og sådan ønsker politikerne, at vi fortsætter. Det er forfærdelig synd for de danske museer, at de skal bruge kræfter på at skaffe sponsorer og tælle gæster. De er jo totalt afhængige af fundraising. Og så risikerer man automatisk at fravælge eksempelvis kontroversielle udstillinger,« mener Lars Grambye.
Eksempelvis tror han ikke, at Malmö Kunsthall ville præsentere sit publikum for et påfund à la Statens Museum for Kunsts aktuelle Georg Jensen-udstilling, der har haft filminstruktøren Bille August som kunstnerisk drivkraft. I stedet satser kunsthallen mindre kommercielt, hvilket til stadighed høster roser blandt kunstkritikerne i ind- og udland. Senest med den endnu aktuelle Territories.

Mere uprætentiøst
Direktør Lars Grambye fornemmer, at Malmö Konsthalls ensidige fokus smitter af på Malmø-borgernes opfattelse af hans institution. Også selv om kommunens årlige støttebeløb på 16 millioner svenske kroner kun akkurat rækker. Det gavner, at kunsthallen hverken behøver at tage hensyn til sponsorer eller den størst tænkelige fællesnævner:
»Selvfølgelig risikerer vi en dag at blive besparet for kraftigt af kommunen. Det er vores akilleshæl. Omvendt tror jeg, at det hele virker lidt mere uprætentiøst hos os, og at vi fungerer som en platform for byens borgere. Kunsthallen er blevet et sted, hvor de besøgende ikke behøver at overskride en grænse, når de entrer. Det er et sted for alle, selv om de selvfølgelig går ind i en anden zone, nemlig den på kunstens præmisser,« påpeger Lars Grambye.
Han vurderer i øvrigt, at Malmö Konsthall tiltrækker tusindvis af danske kunstinteresserede. Blandt andet fordi København ikke kan præstere en kunsthal, der fungerer på samme præmisser.
»Men det danske publikumspotentiale er endnu ikke forløst,« understreger Lars Grambye.

Lunkent på Louisiana
På Louisiana kender man også godt til kulturturisme over Sundet. Ifølge pressechef Susanne Hartz udgør svenske gæster ca. en tredjedel af museets årlige besøgstal. Til trods for fremgangen på den anden side af vandet, forbliver Louisiana derfor suverænt størst i Øresundsregionen. Men villaen i Humlebæk har alligevel haft et magert år med ’blot‘ 437.500 besøgende, hvilket er omkring 150.000 færre gæster end i 2002.
Susanne Hartz forklarer nedgangen med, at Louisianas program i 2003 ikke bød på en blockbuster, som kunne matche forrige års Arne Jacobsen-udstilling:
»Men det er ikke afgørende for os. Vi har siden Knud W. Jensens tid arbejdet med ’sauna-princippet’. Der skal både være plads til de varme udstillinger, som er nemt tilgængelige trækplastre. Og så de kolde, der oftest er mere ukendte kunstnere, vi gerne vil have udbredt,« forklarer pressechefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her