Læsetid: 2 min.

’Sorte grødhoveder med fis i munden’

Entertaineren Bill Cosby vækker furore med barsk opsang til USA’s fattige sorte
3. juni 2004

NEW YORK – De Forenede Staters politisk korrekte sprogpurister har fået en ny udtalelse at harmes over. Den kommer fra Bill Cosby, USA’s måske mest populære sorte entertainer, der normalt er et feteret forbillede i det afroamerikanske befolkningssegment. Cosbys budskab var uskrømtet barskt: Sorte, fattige amerikanere (eller i hvert fald nogle af dem) er knuckleheads – grødhoveder – som »radbrækker det engelske sprog«.
To uger er gået, siden Cosby fremsætte sin kritiske bemærkning i en tale i Washington D. C., der skulle markere 50-års-jubilæet for domstolsafgørelsen i sagen Brown versus The Board of Education (USA’s uddannelsesstyrelse, red.), som førte til afskaffelse af racesegregation i USA’s skoler. Den furore, hans udtalelse udløste, er ikke ophørt med at vokse lige siden.
Cosby pointerede, at efter alle de ofre, som en tidligere generation måtte bringe i kampen for at gennemføre lighed for loven uanset racetilhørsforhold, er det deprimerende, at der i dag findes så mange sorte, især blandt USA’s fattigste, som svigter disse pionerers vision. »Mange i den økonomiske underklasse lever ikke op til den pagt, vi indgik dengang,« sagde han.
»Dengang måtte folk gå på gaden og få sten smidt i ansigtet for at få sig en uddannelse. I dag ser vi så disse omvandrende knuckleheads. Jeg er slet ikke i stand til tale som de folk gør, why you ain’t, where you is…« sagde Cosby. »Alle ved, hvor vigtigt det er at gøre sig umage for at forbedre sit sprog – undtagen disse knuckleheads. Man bliver aldrig læge, hvis der komme sådan en gang fis ud af ens mund.«
Indignerede antiracister og sorte debattører har reageret ved at beskylde Cosby for at være »en elitær onkel Tom« eller værre: forære ammunition til de konservative hvides negative fordomme mod USA’s sorte. Selv Cosbys støtter erkender, at det havde været bedre hvis entertaineren havde slået sin pointe fast med et mere modereret ordvalg.
For at gyde olie på vandene har Cosby nu følt sig tvunget til at fremsætte en præcisering. Ikke at han lyder specielt angrende: »Jeg følte, at jeg ikke længere kunne forholde mig tavs,« insisterer han. »Hvis jeg skal vælge imellem at tie stille, for at undgå, at konservative medier bruger mine ord, eller kime med klokken for at sætte mere gang i dem, som ønsker forandringer i den økonomiske underklasse, så vælger jeg at være klokker,« siger han.
Clarence Page, en anset, sort kommentator for Chicago Tribune, vælger at glæde sig over den voldsomme effekt, Cosbys bemærkninger har fået: »Havde Bill Cosby valgt en mildere og høfligere sprogbrug for sin kontroversielle kritik af de uvaner, som er med til at holde sorte fattige nede i fattigdommen, ville vi i dag ikke længere tale om problemet.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu