Læsetid: 3 min.

Splid i NATO om Afghanistan-styrke

Ingen vidste i går hvor mange ekstra soldater NATO vil sende til Afghanistan – eller hvornår. Men forsvars-ministeren er fortrøst-ningsfuld, selv om styrken ikke vil rykke ud i de kritiske områder før valget
30. juni 2004

BRUXELLES – Der var i går vild forvirring på den afsluttende dag af NATO-ledernes topmøde i Istanbul om, hvor mange ekstra styrker, NATO egentlig vil indsætte for at sikre efterårets valg i Afghanistan. Og om de kan udsendes i tide til valget, som landets præsident i går insisterede på at holde allerede i september.
De internationale nyhedsbureauer kunne heller ikke enes og meldte om både 1.500 og 2.200 (Reuters), 3.000 (AP) og 3.500 (AFP).
Under alle omstændigheder langt fra de ekstra 5.000, som FN har sagt var nødvendigt. I øjeblikket opererer 6.500 fredsbevarende soldater under NATO-ledelse i Afghanistan. Situationen blev ikke bedre af, at mobiltelefonnettet i mødecenteret konstant blev afbrudt. »Det skaber vild panik,« sagde en diplomat.
»Der er ikke besluttet et antal,« lød det forklarende, da Information blev ringet op af forsvarsminister Søren Gade på vej til lufthavnen fra sit første NATO-topmøde i det indre Istanbul plaget af trafikpropper.
»NATO blev ikke enige om noget antal,« bekræftede også en NATO-embedsmand over for Information.

Kan NATO nå det?
Hvis ikke der er tilstrækkeligt med soldater på jorden i landområderne, bør valgene aflyses, sagde direktøren for Afghanistan Research and Evaluation Unit Andrew Wilder til AFP. »Det er uansvarligt og vil udsætte de ansvarlige på valgstederne og ikke mindst vælgerne for unødig risiko.«
Hans pointe blev understreget af, at talebanmilitser, der har svoret at sabotere valghandlingen, i weekenden stoppede en minibus og dræbte 16 passagerer, der havde valgregistreringsdokumenter på sig.
»Jeg vil gerne bede Jer om at skynde Jer … Kom før september,« appellerede Afghanistans præsident, Hamid Karzai, i går i Istanbul.
»Med de udmeldinger, der er kommet fra de forskellige regeringschefer her i dag, så føler jeg mig ret overbevist om, at der vil være et antal soldater på plads inden valget,« sagde Søren Gade. »Der har været flere lande, der har sagt, at de godt vil stille med et større styrkebidrag,« sagde han og nævnte især Italien og Spanien. Men NATO’s bidrag er for lidt, mener bl.a. Human Rights Watch, der noterer sig, at NATO’s nuværende 6.500 mand i Afghanistan blegner ved siden af de 40.000 mand, alliancen har haft udstationeret i det 10 gange mindre Kosovo. Og desuden er de »6.200 begrænset til Kabuls bygrænse med en betydningsfuld del viet til at beskytte europæiske ambassader«, skriver NGO’en, der derfor opfordrer alliancen til at rykke ud i de østlige og sydlige områder af landet, hvor talebanmilitser og lokale krigsherrer hærger.

Splid i afghansk regering
Men det skal man ikke regne med inden valget, for NATO’s strategi hedder fortsat »mod uret« og går ud på først at sprede sig fra de relativt sikre nordlige områder mod vest og først langt senere til syd og øst, bekræftede NATO-embedsmanden.
Og dette bragte uenighederne op til overfladen inden for den afghanske overgangsregering. »Ideen var, at de skulle indsættes i de dele af landet, der blev besluttet i går, og det er vi glade for,« sagde præsident Karzai.
Nej, havde Karzais egen talsmand, Hamed Elmi, ellers sagt inden Karzais ankomst til mødet. »Vi har behov for, at NATO ekspanderer til alle områder, hvor sikkerheden ikke er god, ikke kun mod nord.« Ligesom forsvarsministeriets talsmand i Afghanistans hovedstad Kabul havde tilføjet til Reuters. »Dette er ikke nok, vi behøver mere.«
»Det skal udbredes på sigt til hele Afghanistan,« sagde Gade, der dog mener, det »ikke er realistisk«, at NATO-styrkerne kan rykke ud i de østlige og sydlige områder inden valget. »Det skal gøres i den rigtige rækkefølge.«
Derudover argumenterede bl.a. USA og Danmark for, at NATO’s såkaldte udrykningsstyrke kunne indsættes til at lukke hullerne. Men det var bl.a. Frankrig imod, fordi styrken er beregnet til akutte kampopgaver.
»Vi siger, jamen, hvis der mangler soldater, og man ikke kan finde dem, så skal vi selvfølgelig bruge NATO’s udrykningsstyrke … Jeg mener, vi må jo sikre, at de valg bliver så sikre, som det overhovedet er muligt,« sagde Gade: »Der skal soldater ind til Afghanistan i løbet af august måned, « sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her