Læsetid: 3 min.

Stil nu ind på de svenske ...

Semifinalerne i EM kan med fordel ses på svensk tv. TV4 er foran DR i nøgtern analyse. Og SVT har nordens første kvindelige fodbold-kommentator
30. juni 2004

Tv-bold
I aften bliver Lissabon et inferno. Portugal spiller semifinale mod Holland på Estádio José Alvalade. Det bliver et brag mine damer og herrer. Og da store dele af læserne i aften konverterer til seere, skal jeg yde den service at annoncere, at kampen bør ses på svensk TV4.
Kanalen har under EM leveret de bedste analyser. Og på trods af, at det er en kommerciel kanal, fremstår det, som om kanalen bruger mindre tid på reklamer i pausen end DR – der også sender semifinalen – bruger på at promovere egne konkurrencer, hvor seerne for eksempel skal gætte navnet på en fodboldspiller ud fra bøvede tilskueres beskrivelser: »Ham spille i Milan«; »ham har super inderside«; »ham er ikke nogen idi-Jon«. Og så skal man gætte, at det er Jon-Dahl Tomasson – og vinde. Det er et lettere infantilt forsøg på at koble DR-sportens nødvendige sponsorer – et bil- og et computerfirma – på indholdet af udsendelsen og samtidig tilføje fodbolden noget bred familieappel. Men resultatet er, at den ellers licensfinansierede kanal fremstår prostitueret.
Fodbold har en kvalitet i sig selv. Varen kan næsten ikke ødelægges. Næsten. Dette EM har været fænomenalt. Men dansk tv-dækning – især DR – har ikke taget varen alvorligt. Og så fatter man fjernbetjeningen og taster over på TV4. Og hvem møder man der?

Valgt af saglige grund
For det første møder man ikke primært fodboldspillere som studieeksperter, sådan som man gør på DR. Fodboldspillere er gode til at spille fodbold. Men de er ikke altid gode til at analysere eller sætte kampen i perspektiv. Hvad har Stig Tøfting eller Peter Møller sagt af mindeværdigt? De er valgt, fordi DR tror de har positiv kendiseffekt.
På TV4 møder du ud over den nobelt klædte studievært Ole Wenström – DR’s Kim Veirups stil er så casual at den støjer – også Zoran Lukic og Hasse Backe. De er begge trænere. De er kapaciteter hvad angår analyse og saglighed. Det er en nydelse, mine damer og herrer.
Zoran Lukic er træneren bag den svenske klub Djurgårdens guldmedaljer.
»Jeg vil være en anderledes ekspert og forsøge at finde vinkler at analysere ud fra, kritisere og bedømme. Jeg pakker ikke tingene ind, men siger det som det er,« lovede han før dette EM. Og løftet har han holdt.
Hasse Backe har ført FC København til det seneste mesterskab. Dermed fremgår det også, hvorfor de to trænere er valgt – de er simpelthen de bedste i forhold til en gruppe hvor både Danmark og Sverige deltager.
De ved, hvad de taler om. Jeg mindes ikke ét eneste TV4-interview med en øllet svensker, der siger, at Sverige vinder, fordi Sverige vinder, fordi Sverige vinder. Selvfølgelig og for god ordens skyld: TV4 har også fodbold-irrelevante afbrydelser. Men substansen er så god, at det ikke generer.

Kvindelig speaker
Torsdag bliver det en spøjs semifinale mellem Tjekkiet og Grækenland. De to hold matcher umiddelbart hinanden dårligt, og der risikerer at gå taktisk stillingskrig i affæren. Igen er det DR, der i Danmark har kampen, og igen skal jeg rekommandere et svensk alternativ, denne gang svensk SVT.
Information har under dette EM påpeget, at DBU er kraftigt underrepræsenteret af kvinder i toppen, set i forhold til medlemstallet. Samme tendens gælder i de to danske kanalers dækning. Her udgør svensk SVT en undtagelse. Og selv om Malin Swedberg er fodboldspiller kan hun også formidle fodbold som slutrundekommentator – tilmed nordens første.
Endelig har SVT en nyskabelse. Stationen har adskilt den subjektive kommentar fra analysen, ganske enkelt ved at lade en ’kronikør’ stå for meningerne og forhåbningerne. Han hedder Albert Svanberg, og dette er hans femte slutrunde som kommentator. Svanberg opererer fra det mobile studie i Portugal, hvor han serverer indsigtsfulde og selvstændige kommentarer, der sætter kampene i perspektiv.
Til finalen søndag kan læserne overveje et dansk alternativ. Det er TV2, der har kampen. Her huserer OB’s træner, Troels Beck. Han er lige så skarp som Lukic og Backe, men får ikke helt så megen tid. Omvendt virker studievært Morten Stig Christensen efterhånden lidt slidt – hvilket også fremgår af, at TV2 promoverer ham mere på hans privatliv end på hans saglige kvaliteter. Hvorfor er det lige, vi i en pressemeddelelse om EM-dæk-ningen skal læse, at Morten er far til fire og bor i en stråtækt idyl i Odense med sin kone Anne?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her