Læsetid: 2 min.

Tilbage til virkeligheden

29. juni 2004

Spot
Med Danmark ude af EM kan vi så sagte begynde at reorientere os i den »rigtige virkelighed«, som min søn på fire kalder det – i forhold til den virkelighed, vi har i vores drømme. I den rigtige virkelighed er det et evigt spørgsmål, hvorfor gæstearbejderne blev ved med at komme til vores lille smørklat, når vi nu ikke vil dele smørret med dem?
De tyrkiske byer Sivas og Sakisla i Konya-provinsen har leveret størstedelen af de tyrkiske indvandrere, der i dag bor i Ishøj og Gellerup. Det er såkaldt kædemigration, der har skabt Danmarks væsentligste indvandrerstrømme. Fyldt med drømme rejser en ung mand ud. Begejstret fortæller han, om den rigdom han har mødt, men som han dog endnu ikke har fået sin andel af. Og andre unge mænd rejser efter.
I Sarkisla er 15.000 beboere udvandret siden 1970. De 20.000 beboere, der er tilbage i byen nyder godt af udrejsen, for de udrejste sønner sender penge hjem. Vejene er fine i Sarkisla, det er husene også. De blev stående under jordskælvene i august 1999.

Til gengæld rystede fundamentet under de udrejstes drømme. De forlod koner og børn og rejste til Danmark for at skaffe penge til en ny traktor. Men de blev lige ét år mere. Og ét til. Og til sidst rejste koner og børn til Danmark, hvor der
ikke er brug for en traktor. Børnene voksede op i Danmark og fik selv børn. Tredje generation fra Sarkisla er nu ved at blive etablerede danske statsborgere.
I De tre Fætre fra Sarkisla hører vi tre familiers historie. Fra det materielt fattige liv i Tyrkiet til det økonomisk velstående Danmark. Det er en historie, der hver gang den bliver fortalt, får mig til at tænke: Havde det ikke været mest humant at sende tyrkerne hjem, i stedet for at lade dem hente deres familie herop. Har vi ikke kvalt gæstearbejderne og deres børns fremtid i vores sikre overbevisning om, at Danmark er det bedste sted at være. Er det ikke på tide vi vågner – og kommer tilbage til den rigtige virkelighed.

*’De tre fætre fra Sarkisla’ P1 kl. 21.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her