Læsetid: 3 min.

U-lande vil handle mere selv

I dag får både samhandlen mellem fattige lande og de kuldsejlede landbrugsforhandlinger i WTO en vitaminpille
16. juni 2004

En række højtstående embedsmænd sætter sig i dag ved et bord i Sao Paulo, Brasilien. De repræsenterer en hel stribe u-lande, og de indleder en proces, der skal vælte toldmure i Syd. Eksperter giver kun embedsmændene få chancer for succes, men de kan meget vel få lagt et givtigt pres på EU og USA.
I 1989 trådte en handelsaftale i kraft, som hedder ’Globalt system for handelspræferencer mellem u-lande’ (GSTP). Denne aftale giver indtil videre 43 lande heriblandt Indien, Brasilien og Sudan friere adgang til hinandens markeder. GSTP er imidlertid aldrig blevet brugt særligt meget på grund af, at den dels kræver en del bureaukrait, og dels er blev delvis overhalet af aftaler under WTO. I dag forsøger repræsentanter for 132 fattige lande organiseret i G77 og Kina imidlertid at genoplive GSTP på et møde i forbindelse med FN’s 11. konference om handel og udvikling (UNCTADXI).
Succesrige forhandlinger om GSTP kan blive en løftestang for producenter i u-lande af f.eks. medicin og vandpumper. UNCTAD anslår, at fjernes 50 procent af tolden mellem u-lande, så vil det årligt fører til en ekstra samhandel mellem dem på ca. 93 mia. kr.. Alene Brasilien og Indien kan 16-doble deres samhandel, hvis de får en bedre bilateral handelsaftale i hus.
Øget Syd-Syd-samarbejde vil gøre u-lande bedre i stand til at lægge pres på de rige lande samlet i G8. I ligehed med da en række u-lande med Kina, Indien og Brasilien i spidsen væltede dagsordenen under Verdenshandelsorganisationens (WTO) møde i Cancun i fjor. Den højtstående embedsmand Alseny Sylla fra Guineas handelsministerium siger: »Vi har brug for at skabe en stemning til fordel for at nedbryde handelsbarrierer mellem G77-landene. Det ultimative mål er at kunne bruge denne gruppe til at konfrontere G8.«
Lektor i international økonomi ved Landbohøjskolen i København Christian Friis Bach siger:
»Der er i dag fantastisk høje handelsbarrierer mellem u-landene, og det er en klar hæmsko, når de så samtidig har svært ved at komme ind på de rige landes markeder. Men jeg tror ikke, at der kommer til at ske så meget i forhold til GSTP. Den politiske dynamik er for tiden i at indgå regionale aftaler og så i WTO.«
Seniorforsker Peter Gibbon fra Dansk Institut for Internationale Studier har heller ikke meget tiltro til GSTP.
»De fleste u-landes efterspørgsel på varer udefra er lille. Handlen mellem dem er derfor mindre interessant, end den eksport de kan få til de rige lande. Samtidig må man ikke glemme, at de er meget afhængige af toldindtægter og dermed mindre interesserede i at fjerne tariffer,« siger Gibbon og uddyber:
»Hvis f.eks. Ghana fjerner alle toldbarrierer i forhold til EU, så vil syv procent af indtægterne til statskassen forsvinde. Det har Ghanas regering ikke råd til nu og her, og derfor vil man selvfølgelig være forsigtig i GSTP-sammenhæng.«
Selv om GSTP-processen strander, så kan dagens møde i Sao Paulo godt gå hen og blive en løftestang for u-landenes handelsinteresser.
»Mødet sender et kraftigt signal fra store, toneangivende u-lande som Indien og Brasilien om, at de er parat til at fjerne toldbarrierer. Det lægger et øget pres på EU og USA for at få gang i WTO-forhandlingerne,« siger Gibbon.

Pres på WTO
Mange har på forhånd dømt 2004 et spildt år i forhold til WTO, fordi nøgleforhandlinger om landbrugsstøtte længe har ligget brak, og det amerikanske præsidentvalg vil i efteråret kaste grus i forhandlingsmaskineriet.
De senste par uger har der dog fra WTO lydt mere muntre toner, bl.a. fordi EU med handelskommissær Pascal Lamy i spidsen har tilbudt under visse betingelser at fjerne EU’s eksportstøtte til landbrugsvarer. Den har ført til, at eksmpelvis kyllinger produceret i EU har udkonkurreret lokale bønders produktion i Vestafrika.
»Der er en række optimistiske meldinger fra WTO-forhandlinger i Génève, så der kan faktisk gå hen og ske noget i år. Mest af alt tror jeg dog, at GSTP og andre initiativer vil sætte mere skub i at få lavet regionale handelsaftaler. Og EU er jo interesseret i at købe sig væk fra u-landenes kritik i WTO ved at indgå aftaler med bestemte grupper og regioner f.eks. Mercosur (handelsorganisation for Sydadmerika, red.),« siger Gibbon.
Friis Bach tror også på mest fremdrift i regionale forhandlinger. Det kan give et positivt afkast.
»I dag kan du f.eks. som europæisk virksomhed ikke investere i Kenya og så regne med at have fri adgang til Tanzania. Nye, regionale markeder vil gøre u-landene mere attraktive for udenlandske investeringer og øge den regionale vækst,« siger Friis Bach.

*Konferencen i Sao Paulo www.unctadxi.org
Mere om GSTP www.g77.org/gstp

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her