Læsetid: 3 min.

Usikker fremtid for miljøet

Den nye strukturreform placerer hovedansvaret for miljøet hos kommunerne. Der er ingen garanti for, at indsatsen over for vandløb bliver ensartet, siger eksperter
26. juni 2004

Brun og grumset bugter Sus-åen sig fra sit udspring i Rønnede Kommune på Sydsjælland. Åen går gennem Fuglebjerg-, Næstved-, Holmegaard-, Haslev- og Suså kommuner og når at danne kommunegrænse op til Ringsted og Sorø før den ender sit løb i Dybsø Fjord ved Næstved.
I dag sørger eksperter i Storstrøms Amt for, at Susåen har den samme vandkvalitet hele vejen gennem de mange kommuner.
Når ansvaret for miljøet med den nye strukturreform bliver flyttet over til kommunerne, frygter gruppeleder for Natur- og Plankontoret i Storstrøms Amt, Paul Debois, at det vil gå ud over den koordinerede indsats, som amtet foretager i dag:
»Amtets styrke er, at vi beskæftiger os med mange tilgange til at vedligeholde Susåen. Fordelen ved, at man har samlet indsatsen over for miljøet i amterne er, at vi har flere højt specialiserede personer ansat, som arbejder sammen og sikrer, at der sker en koordineret og tværfaglig indsats,« siger han.
Hvis ikke kommunerne formår at arbejde sammen om at koordinere indsatsen, mener han, at man kan ende med at få en løsning af opgaverne, der er fragmenteret og usammenhængende. For eksempel nytter det ikke noget, hvis kommunerne slår vandplanterne på forskellige tidspunkter, for så vil vandniveauet ændre sig forskelligt. Det nytter heller ikke, at udledningen af spildevand er meget restriktiv i en kommune, hvis en anden kommune er mindre påpasselig med at føre tilsyn.
Docent i Hydrologi ved Institut for Miljø & Ressource på DTU, Dan Rosbjerg, er enig i, at det kan være til skade for vandløbene at overlade ansvaret til kommunerne:
»Der er brug for en regional kompetence, hvor viden bliver samlet. Vandløbssystemer bør betragtes som en helhed,« siger han.

Fælles indsats
Flere af de berørte kommuner er enige med eksperterne i, at det er nødvendigt at koordinere indsatsen. Medlem af Udvalget for Teknik og Miljø i Næstved Kommune Leif Sigaard er faktisk enig i, at det er mindre hensigtsmæssigt at overlade ansvaret for Susåen til kommunerne: »Jeg mener, at det er mest hensigtsmæssigt, at samle miljøet under regionerne,« siger han.
Han mener også, at der er fare for, at miljøet kommer til at lide skade, når strukturreformen træder i kraft, men han er dog ikke i tvivl om, at kommunerne nok skal klare opgaven.
Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Fuglebjerg Kommune, Holger E. Hansen (K), ser til gengæld en klar fordel i, at kommunerne fremover har ansvaret for miljøet. Han mener, at borgerne vil opleve en større grad af demokrati: »Beslutningerne kommer nærmere borgerne, end de er i dag. Mange mennesker oplever, at amterne er meget langt væk. I dag føler vi ikke altid, at vi bliver hørt,« siger han. Han mener, at det er en god idé at samle ekspertisen i en kommune.
Også hvis det betyder, at der kommer mere administration: »I den her sag gør det ikke noget, hvis vi får mere bureaukrati til gengæld for mere demokrati,« siger han.
I Rønnede Kommune er man også med på ideen om et fælles kommunalt samarbejde: »Fordi amtet bliver nedlagt, at det ikke ensbetydende med at ekspertisen forsvinder. Den kompetence, der i forvejen er der i dag, skal ikke gå tabt,« siger formand for Bygge- og Teknikudvalg i Rønnede Kommune, Karsten Mayland Olsen (V). Han ønsker ikke, at miljøet skal blive ringere af, at kommunerne får ansvaret, men han mener, at man skal vurdere, hvad det er, man får for pengene:
»Man skal ikke have bedre miljø for alt i verden,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu