Læsetid: 3 min.

Valgkamp med Randers-damene

Hendes budskab er klart: Valget handler om politik, ikke om ja eller nej til EU. Venstres Anne E. Jensens valgkamp kom til Randers og bød på både shoppetur og slagteri
8. juni 2004

Hendes budskab er klart: Valget handler om politik, ikke om ja eller nej til EU. Venstres Anne E. Jensens valgkamp kom til Randers og bød på både shoppetur
og slagteri

EU-valg 2004
På Tulips fabrik i Ålborg steger fem mand en million frikadeller om dagen. Det kan de godt lide i direktionen, men direktør Torben Skou er alligevel lidt bekymret for fremtiden. Derfor har han inviteret Venstres Anne E. Jensen på besøg. Hun sidder i Europa-Parlamentet på femte år og satser på fem år mere efter valget den 13. juni.
Valgkampen er i gang, og mandag morgen i udkanten af Randers bliver hun »klædt på til emner i parlamentet om den kødbaserede fødevareindustri,« som Torben Skou kalder det. Det handler om pølser og frikadeller. Om, hvorvidt danske producenter som Tulip kan overleve konkurrencen mod billige produkter fra Østeuropa.
»Giv os samme konkurrencebetingelser, så skal vi nok klare os,« siger Torben Skou og hentyder til de ulige krav om dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.
Anne E. Jensen nikker og noterer. Den 52-årige EU-parlamentariker er i gang med at blive genvalgt. Med hendes mand Peter Marbæk som chauffør har hun indtil videre kørt 12.000 kilometer rundt i landet, især i Århus og Sønderjyllands Amt, hvor hun er opstillet.
Programmet denne mandag er både tætpakket og alsidigt. Efter kødsektoren venter en af Randers Kommunes naturvejledere. På 20 minutter viser han rundt i Vorup Enge og fortæller om, hvordan de vil fjerne 27 tons kvælstof.
Med Bertha Brix og Inge Thomsen, to brave venstrekvinder, som Anne E. Jensen kalder dem, i spidsen går turen videre til Randers centrum. På Kulturhistorisk Museum bliver byens seneste 500 år gennemgået på en halv time.
Inden klokken er 16, har Anne E. Jensen og hendes følge af lokale Venstre-kvinder spist frokost med borgmesteren, besøgt Randers Hotel og set alle de fine værelser, hvor prominente gæster som Dronning Margrethe sover.
Der er også blevet tid til en hurtig shoppingtur under blå paraplyer i de regnvåde gågader og et cafe-besøg.

Mund-til-mund metoden
Anne E. Jensen forklarer, at det har været en meget usædvanlig dag.
»Det er ikke normalt, jeg er på dameshopping, men det ville de enormt gerne, og det er jo de damer, der sidder og klipper ledninger over til at hænge plakater op med,« siger hun.
»Det handler mest om at snakke med nogle folk, der så fortæller dem, de kender, at hende Anne Jensen er god nok.«
Udover snart fem år i Europa-Parlamentet har Anne E. Jensen en fortid som cheføkonom i Unibank. Hun har også nået at være direktør for Dansk Arbejdsgiverforening og chefredaktør på Berlingske Tidende.
Hendes hovedinteresse er for erhvervslivet, men Anne E. Jensen har en evne til at udvise oprigtig interesse for næste hvad som helst, hun bliver præsenteret for. Hvadenten det handler om, hvordan naturtarm blødgøres, eller hvor lækre de særlige Randers-handsker er, så lytter hun med både øjne og ører. Spørger med sin bløde, behagelige stemme og gestikulerer ivrigt. Hun griner tit og inderligt, så det smitter af på alle omkring hende.
»Som politiker er det nødvendigt at vide noget om mange forskellige ting,« siger hun.
Senere på aftenen står den på debatmøde med blandt andre Henrik Dam Kristensen (S). Anne E. Jensen håber, at det kommer til at handle om politik. For eksempel tjenesteydelsesdirektivet.
»Hvordan kan vi få ordnet det sådan, at en frisør eller tandlæge kan slå sig ned i Tyskland uden alt det bureaukrati, der egentlig blot er diskrimination på baggrund af nationalitet,« spørger hun.
Bare det ikke kommer til at handle om for eller imod EU.
»Når vi stemmer til parlamentet stemmer vi ikke ja eller nej, men om politiske holdninger.«
Debatmødet finder sted i Silkeborg, og i bilen på vej dertil snakker hun som så ofte i mobiltelefon. Altid med hånden oppe foran munden, så diskret som muligt. Pludselig udbryder hun:
»Nu kører jeg forbi en ulovlig Niels Busk-plakat (kandidat fra Venstre, red.),« siger hun. »Han har sat den op i en rundkørsel. Og så i Silkeborg. I Anne-land!« siger hun med sarkastisk indignation og griner højlydt.
Jo, valgkampen skærper til i det jyske.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu