Læsetid: 4 min.

A-Ha og politikerne

6. juli 2004

DANSK FOLKEPARTIS myreflittige pressechef Søren Espersen har udsendt, hvad nogle måske vil kalde en sommerballon – det udtryk, man bruger om vidtløftige ideer, politikere typisk planter i pressen, når de er i sommerhus. Karakteristiske for sådanne er, at de tjener til at profilere opsenderen, men aldrig har en kinamands chance for at blive gennemført. Espersen, der ganske vist ikke er medlem af Folketinget, men dog politiserer, er utilfreds med, at man aldrig inviterer partiets gæve og redebonne folk med i underholdningsudsendelser i Danmarks Radio. Altså udsendelser som dem, Amin Jensen, Jarl Friis-Mikkelsen og skiftende studieværter af tvivlsom politisk observans bestemmer over.
Sommerballon eller ej: Han har fuldstændig ret. Værterne har på det skammeligste overset partiets fremtrædende medlemmer til de quiz’er og lege, de voksne leger fredag og lørdag aften. Vi iler ham til undsætning, selv om nævnte Jarl Friis-Mikkelsen på det kraftigste nægter at have parti-diskrimineret. Faktisk har han flere gange tænkt på at invitere Louise Frevert med i sin udsendelse A-Ha – blot har han endnu ikke fundet nogle, der kan matche hende. Hvilket mest af alt lyder som en dårlig bortforklaring.
De er nemlig ret underholdende i Dansk Folkeparti.

ONDE TUNGER vil hævde, at medlemmernes optræden rundt om i tv virker som én stor, flydende, mobil underholdningsudsendelse, men det er jo altså ikke at tage et af de mest indflydelsesrige partiet i dronningeriget alvorligt – og dermed heller ikke Søren Espersen. Det, han har i tankerne, er naturligvis det pay-off, der kommer, hvis man som politiker ses pjatte sammen med nogle kendte skuespillere.
Både Marianne Jelved, Klaus Bondam og Naser Khader har været inviteret ind i underholdningsudsendelser, eksemplificerer Espersen, og dét må vi give ham ret i, hvis det er det, han mener: De radikale er gået voldsomt frem i meningsmålingerne lige siden.
Det er det, vi taler om.

EGENTLIG er der ikke en god grund til, at d’herrer Amin Jensen og Friis-Mikkelsen ikke skulle kunne slække lidt på korsettet, kysse frøene, gøre loftet højere og invitere et bredt spektrum af politikere ind. Jann Sjursen mindes man forresten heller ikke at have set. Heller ikke Christian Mejdahl, Jens Rohde, Helga Moos, Hans Chr. Schmidt, Ester Larsen, Ole Stavad, Anders Fogh, Pia Christmas-Møller eller Kristen Touborg. For kedelige, dømmer Jarl Friis-Mikkelsen om politikere generelt.
Sludder og vrøvl. Vi har set Søren Pind og Pelle Voight optræde sangglade sammen, skønt de kommer fra hhv. Venstre og SF. De kunne da godt være med i en udsendelse. Kjeld Albrechtsen fra Enhedslisten ville være en Guds gave som deltager i Hit med sangen. For slet ikke at tale om Søren Krarup og Jesper Langballe. Især Søren Krarup ville gøre en god figur i et eller andet, man skulle gætte. Man kunne positionere ham midt mellem Sofie Gråbøl og Trine Dyrholm. Måske kunne de få ham til at smile eller lige frem le. Det ville i sandhed være et scoop, for det har ingen set før. Eventuelt kunne de kilde ham. Selvfølgelig vil man kunne finde en at matche Louise Frevert med. Mads Mikkelsen, Lille Madsen, Pia Kjærsgaard eller Søren Espersen f.eks. Hvor svært kan det være?

PROBLEMET vil mest være at begrænse tilgangen, så mange oplagte talenter er der i dansk politik, og man kan jo dårligt udelukke det ene parti for det andet. Alle har jo sådan set gaver i retning af at kunne huske noget, om ikke alt, hvorfor de måtte være velkvalificerede til udsendelser a la Jeopardy og Hvornår var det nu, det var?
Men så kan man jo bare udvide antallet af den slags udsendelser, og hvis det skal være retfærdigt, bør man udforme rekrutteringen sådan, at alle får en chance, eller indføre en kvotering i forhold til mandattal.
Mest enkelt ville det være at implementere politikerne i et genkøb af en stribe Muppet-shows (så kunne man virkelig kysse frøen). Men da vi ved, at politikerne alle er meget engagerede i deres politiske arbejde og føler stærkt for deres synspunkter, kan man frygte, at de i stedet for at være sjove, vil rykke hoveder af hinanden eller udmarve hinanden i hidsige diskussioner, og så ligner det jo enhver anden politisk debatudsendelse. (Forresten har der heller ikke været mange journalister med i underholdningsudsendelser. Lige nu husker vi kun Ekstra Bladets Pedro, der blev landskendt på sit strikketøj. Der må være mange andre.)
Der er nok at rive i for Espersen, der som medlem af DR’s bestyrelse allerede har bedt om en liste over, hvilke politikere, der i de sidste fem år har medvirket i DR’s underholdningsudsendelser. Et større arbejde, da man næppe har færdige og fyldestgørende lister liggende i bogholderiet. Men så kan man jo bare udvide administrationen med et par medarbejdere eller fem i denne så vigtige sag, hvor Espersen har fat i den lange ende – med eller uden ballon. Dog erindrer man sig uvilkårligt DR’s tidligere korrespondent Lasse Jensens udsagn om, at af alle de krige, han havde oplevet, var den mod politikerne i Radiorådet den værste.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her