Læsetid: 5 min.

Bare ikke Ribers

Kapitel 3: Kenneth opruster
29. juli 2004

Torsdag den 5. juli 2001 er Kenneth på vej til arbejde. Ungerne sover. Morgensolen titter frem.
Han kommer helt hen til bilen i garagen, før han ser det. Hvad fa’en, der er jo hul i vinduet? Har jeg glemt at rulle op? Så ser han, at der ligger glasskår indeni bilen. At der sidder tætningsskum i alle sprækker og i benzindækslet. Nummerpladen er revet af. Antennen er knækket. Nogen har hældt syre på bilen, så lakken er ætset af. Kenneth går hen til Mercedes’en, der holder foran indkørslen til huset. Også den er ætset af syre og fyldt op med tætningsskum. Han vender om og går tilbage ind i huset. Op på første sal. Hen til sengen. Han kunne have sagt »det er sket igen«. Men han ved godt, hvordan Mette reagerede sidste gang. Hun var utrøstelig. Og han bliver nødt til at køre. Han kan ikke blive hjemme, for så mangler der en mand i sjakket. Han kan heller ikke lade folk stå uden for lageret og vente: Hvornår kommer han? Han må have en taxa for at komme derud. Så det bliver: »Jeg tror lige, du skal komme med uden for.«

Den dag ordner Kenneth, hvad der skal ordnes på arbejdet. Kører, flytter, transporterer. Den aften laver de mad, spiser, og putter de små som altid: Jakob får sin slåskamp. Fie bliver puslet på maven. Den aften går Mette og Kenneth i seng, som de plejer. Men Kenneth sover ikke. Hvem skal beskytte hans familie, hvis ikke politiet vil gøre det? Der kom to betjente i en halv time for at se på de ødelagte biler. Ring til Falck, så de kan hente bilerne, vi kan ikke gøre mere, lød beskeden. Hallo! Vi lever i Danmark i år 2004, skal folk bare have lov til at rende rundt og gøre den slags ting? Ikke engang fingeraftryk tog de.
Nu ligger Kenneth i dobbeltsengen. Han venter kun på, at Mette skal falde i søvn. Så sniger han sig ud af soveværelset, ned ad trappen og ud i skuret. Her tager han et baseball bat. Så går han ind i udestuen og sætter sig. Ingen skal tro, de kan slippe af sted med at gøre hans familie ondt. Ingen skal tro, de kan sørge for, at han mister sit firma. Hvis de kommer igen, skal de slå ham ihjel for at stoppe ham i at smadre dem. Jo, Kenneth passer sit job og lever sit liv i sit eget rolige tempo. Jo, han tager tingene, som de kommer, spekulerer ikke for meget og hidser sig sjældent op. Undtagen når det gælder hans børn. Kenneths børn kommer før alt. Kenneths børn lå og sov få meter fra bilerne, da nogen listede sig ind.
Selv om Kenneth våger over sin familie hver nat, har han ikke ro. Hvem passer på firmaet, når han ikke er der? Firmaets naboer er sløve til at huske at låse porten for enden af Åle Alle, når de tager hjem. Kenneth har sat huskesedler op. Og Mette har sendt breve rundt om hærværket i firmaet.
»Hej alle på Åle Alle. Vi skriver rundt til alle med en bøn om, at porten ud til den store vej bliver lukket hver aften. Vi ved, det selvfølgelig kræver et par minutter ekstra. Men to minutter til at åbne og lukke er en billigere pris end det rod, vi har været igennem.«
Alligevel glemmer nogle det stadig. De gider nok ikke stige ud af bilen. Så Kenneth må også passe på firmaet. Når Sandy er på besøg, og Kenneth bagefter kører hende hjem, kører han lige ud og ser til firmaet. Når Mette og Kenneth har været ude og er på vej hjem, kører han lige ud og ser til firmaet. Når Kenneth skal ned efter smøger, kører han lige ud og ser til firmaet. Efterhånden bliver det en vane. Han tager tre faste runder hver dag. Klokken 19, 22 og 3. Om dagen arbejder han. Om natten våger han. Hans program er strengt tilrettelagt for at kunne nå det hele.
7 - 17: Arbejde
17-19: Samvær med familien
19: Køre ud for at tjekke om naboerne har husket at låse porten ved vejen
22 - 23: Køre ud og holde en times vagt ved lageret
23-3: Vente på at Mette falder i søvn. Så hente baseball bat og våge i udestuen
3: Køre ud til lageret og holde øje med det - men i skjul fra naboens parkeringsplads. Herefter tilbage og våge i udestuen
6: »Stå op« og køre på arbejde
Også Mette har travlt. At styre slagets gang fra kontoret i lageret er ikke længere så ligetil. Frøkjærs Fragt har nogle flotte budgetter. Det ser pænt ud, og med alt det kørsel, Kenneth har, skulle det blive et rigtigt godt år. Men overskuddet bliver ædt op fra start. De penge, der kommer ind og skulle have været overskuddet, er de penge, de må bruge til at betale på selvrisiko på bilforsikringerne og ekstraregninger på leje af biler. Godt nok har de bilerne ude og køre hver dag. Men de kan ikke begynde at sige til de ansatte, at hvis de lige arbejder fem timer ekstra om dagen, så får vi lige kørt det, vi mangler, ind. Mette slider med budgetterne. Det skal køre rundt. Hun er helt klar på dét punkt: Man betaler det, man skylder, og man gør det til tiden. Ellers hedder det Ribers.
Og så er der utrygheden. Når Sandy er på besøg, kan hun mærke frygten vokse lige dér, hvor den altid har siddet hos Mette: i maven.
Skoleopgaver, der blev afleveret for sent – Mette tager sig til maven.
Moralske tømmermænd efter en rigtig veninde-vild-nat i byen – »arhh, min mave«.
Nu er det børnene. Tør vi lade dem gå alene hjem fra skole? Tør vi lade dem rende ude og lege? Hvad bliver det næste?

*Læs næste afsnit i morgen

Serie
Om ’Bare ikke Ribers’
*Dette er en sandfærdig beretning om en familie, der med en gæld på 1,5 millioner kroner er én af de tusinder af sager, der er registreret i Danmarks største kreditoplysningsbureau Ribers.
Beretningen bygger på mange timers interview med de implicerede, deres venner, bekendte, forretningsforbindelser, familie og myndigheder. Samt på materiale fra sagen – regnskaber, breve, notater, bankudskrifter, e-mail-kommunikation, personlige optegnelser m.v. Nogle person- og stednavne er ændret, da familien ønsker at være anonym. De rigtige navne er redaktionen bekendt. Beretningen bringes i 12 kapitler. Dette er det tredje kapitel. Beretningen er skrevet af Ulrikke Moustgaard, Lasse Højsgaard og Jeppe Villadsen fra pressegruppen LUX

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu